Малките хотели ще продължат да водят регистрите си на хартия

Малките места за настаняване от т. нар. клас Б ще продължат да водят регистрите си на хартия.

© Надежда Чипева, Капитал

Малките места за настаняване от т. нар. клас Б ще продължат да водят регистрите си на хартия.Малките и отдалечените места за настаняване с ниска категория ще продължат да водят регистрите на гостите си на хартия, както досега. Това е записано в проект за промени в Закона за туризма, свързани с функционирането на Единната система за туристическата информация (ЕСТИ), одобрени днес от Министерския съвет.


Създаването на електронна връзка между хотелските регистри, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините се очаква да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност, се посочва в мотивите.


Отговорен за разработването, изграждането и поддържането на системата ще е министърът на туризма.
В момента отчитането на туристите става чрез анкетни карти, попълвани в хотелите, които се носят в МВР на ръка.


Предвижда се в информационната система да се вписват лични данни само за туристите, които са от страни извън ЕС. За тях ще се събира информация за датата и мястото на раждане, гражданството и номера на паспорта. Българите и останалите граждани на ЕС ще се вписват само като бройка и с дати на пристигане и заминаване.


Хотелиерите ще имат три варианта - да се включат в централизираната информационна система, която ще се поддържа от министерството на туризма, чрез избрана от тях алтернативна система, ако тя отговаря на Закона за електронното управление, или на хартия. Последният вариант ще важи само за местата за настаняване от ниска категория - т нар. клас Б, в който влизат семейните хотели, хостелите, хижите, туристическите спални, къщите за гости, паснионите. В местата за настаняване, в които няма електронна свързаност с държавата, регистрите ще могат да се попълват веднъж седмично.

Данните за настанените туристи в ЕСТИ няма да бъдат публични, като достъп до тях ще имат само определените от закона институции, уверяват вносителите на законопроекта. При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  "Отговорен за разработването, изграждането и поддържането на системата ще е министърът на туризма."

  Дотук да спрем!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Колко полезна информация за терористите минаващи през България - сега ще се подслоняват в малките и отдалечените места за настаняване с ниска категория, където ще им вземат данните от фалшивия паспорт в мазен тефтер.

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ...да се вписват лични данни само за туристите, които са от страни извън ЕС.

  Че,те терористите в Париж и Брюксел си бяха Европейци...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 407 Неутрално

  За тази ЕСТИ се говори вече трета година и не вярвам скоро да се случи нещо. Просто защото хотелиерското лоби е много силно и никой няма интерес тя да заработи.
  500-те хил. легла в района на Сл.Бряг/Несебър/Влас отчитат официално 2.5 млн нощувки за цялата година или средно по 5 нощувки на креват. Освен международните хотелски вериги всички останали крият нощувки и оттам приходи. Вместо да им сложат по един касов апарат, като чукат и приходите от ваучеристите, те ни занимават с глупости.

 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Значи все пак има места в България без интернет. Бърже мобилните оператори да съдят държавата за клевета, че все пак тук там не могат да предоставят услугата, която обещават в рекламите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK