На Северното Черноморие очакват до 5-7% ръст на туристите

На Северното Черноморие очакват до 5-7% ръст на туристите

© Антон ПоповВисококатегорийните хотели по Северното Черноморие са запълнени за пика на лятото - юли и август, но хладната пролет забави началото на сезона с десетина дни. Така общият ръст на туристите ще бъде едва около 5-7 на сто спрямо миналото лято, а надеждите са резервациите "в последната минута" да доведат повече гости. Това коментира пред БТА председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров.


Нереализираният потенциал на северните маршрути


Обичайно хотелите на север посрещат първите туристи около 25 май, тази година повечето бази са отворили врати между 5-10 юни заради лошото време през пролетта. От думите на Димитров се разбира, че представителите на бизнеса продължават да не успяват да запълнят т. нар. крила на сезона с програми за познавателен, кулинарен и друг туризъм - предизвикателство, което стои пред бизнеса от години. През миналия октомври, например, когато температурата достигаше 30 градуса, хотелите са останали празни, празно било и през този май. В северните морски маршрути са включени историческият нос Калиакра, архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик, заливът Болата, фермата за охлюви в село Българево, но има още много обекти с голям потенциал, които не са популярни, каза той. Затова и надеждите са местата да се запълнят поне частично с резервации "в последната минута".
Какво очакват и какво получават руснаците


България е в топ-5 на най-желаните туристически дестинации в Русия за лятото, обявиха руски туроператори на конференцията "Перспективи за развитието на руския туризъм в България" в черноморския комплекс "Албена" през юни. Това е така след като Турция и Египет не се предлагат на руския пазар. Преди България са Кипър, Гърция, Тунис и самата Русия. Отливът от Турция и Египет не насочва автоматично туристи към България, коментира търговският директор на ваканционно селище "Албена" Маргита Тодорова, според която борбата е за всеки човек.


Изискванията на руския турист са бързо и лесно да получи виза, хотелът да е на първа линия с изглед към морето и храна по формулата "Всичко в цената" 24 часа в денонощието. Анимацията за деца е на много добро равнище, но в дъждовните дни възрастните също търсят забавления, посочват от агенциите. Според тях цената от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг е убийствена за руските туристи, които очакват да получават безплатно кърпи на плажа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK