Рекорден брой българи са почивали в чужбина през юни

Освен че привлича най-много български туристи, миналия месец Гърция е постигнала и съществен растеж на гостите от България - с 38.7 на сто.

© Надежда Чипева, Капитал

Освен че привлича най-много български туристи, миналия месец Гърция е постигнала и съществен растеж на гостите от България - с 38.7 на сто.С близо 30 хил. души или 18 на сто се увеличават българите, пътували на екскурзия в чужбина през юни спрямо същия месец на 2015 г., се вижда от данните, оповестени днес от Националния статистически институт. Рекордните 183.9 хил. български граждани са били зад граница с ваканционна цел при 155.9 хил. година по-рано, 100 хил. през юни 2014 г. и 134 хил. през същия месец на предкризисната 2008 г.


Традиционно най-популярните ваканционни дестинации са Гърция - 47.7 хил. български туристи, Турция - 40.5 хил. и Македония - 19.5 хил. души.


Освен че привлича най-много български туристи, миналия месец Гърция е постигнала и съществен растеж на гостите от България - с 38.7 на сто. Увеличението на туристическите пътувания към Македония е още по-голямо - с 58%. От тройката единствено Турция, след поредица атентати, последният от които в историческата част на Истанбул на 7 юни, отбелязва спад, при това значителен - с 25%. Пътуванията към другите две съседни държави - Румъния и Сърбия, остават на миналогодишното равнище - съответно 10.6 хил. и 6000 туристи.


Увеличението на екскурзиите до Германия е със 114% до 5600 души. По близо 10 хил. души са почивали през юни в Италия и Испания, приблизително, колкото и през миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK