Чуждите туристи през октомври се увеличават, всеки пети е от Македония

България опитва да привлича туристи с алтернативни форми на туризъм, засега интересът е най-голям от съседните държави.

© Цветелина Николаева, Капитал

България опитва да привлича туристи с алтернативни форми на туризъм, засега интересът е най-голям от съседните държави.През октомври 20% от всички чуждестранни туристи в България, са дошли от Македония, сочат данните на Националния статистически институт.


Общо 242.5 хил. чужденци са посетили в България с цел почивка и екскурзия през месеца, който е преходен между летния и зимния сезон. От данните се вижда, че броят чуждестранни туристи, пристигнали през месеца, е най-голям за последните десет години. Увеличението спрямо миналата година е с 18.7 на сто и идва най-вече от засилващия се интерес от съседни държави.


Най-многобройни са гостите от Македония - близо 50 хил. души. В същото време сравнението показва, че сред съседните страни на този пазар увеличението е най-малко - едва с 4.8 на сто. Гръцките туристи са близо 21 хил., с 31% повече, отколкото година по-рано. Най-съществено е нарастването на интереса от Румъния - над 2 пъти до 18 800 туристи. Посещенията от Турция са 30 800, с 22% повече.


Сред неграничещите с България държави най-много през месеца са туристите от Германия - 17 600, увеличението спрямо година по-рано е с 64%. Израелските туристи са над 10 хил., с 26% повече. Интересът на руснаците традиционно е слаб извън активния туристически сезон - едва 6000 души.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK