Туроператорите се възмутиха от идеята за нов фонд, който трябва да пълнят

Туроператорите се възмутиха от идеята за нов фонд, който трябва да пълнят

© Красимир ЮскеселиевБраншовите сдружения на туроператорите и туристическите агенти възразяват срещу изменение в закона, с което да се въведе гаранционен фонд за защита на икономическите интереси както на българските туристи в чужбина, така и на чуждестранните, избрали почивка в България.


Според идеята на законопроекта, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на туризма на 30 декември. Постъпления във фонда трябва да се набират всеки месец от туроператорите, според проекта, а размерът на вноската ще бъде определен с наредба.Последните случаи на несъстоятелност на големи туроператори и реакциите на застрахователите еднозначно потвърждават извода, че правата на потребителите на туристически услуги са напълно гарантирани със съществуващата защитна схема – застраховка професионална отговорност на туроператора, се казва в становище на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА).

Нейното дублиране и комбинирането й с втори защитен механизъм – гаранционен фонд няма да повиши степента на защитеност на българските туристи, нито качеството на туристическия продукт, но ще увеличи цената на туристическата услуга, смятат компаниите.
Въвеждането на законови регулации, ограничаващи туроператора да оперира по свое усмотрение и на своя отговорност с фирмените средства не само не повишава нивото на защитеност на потребителите на туристически услуги, но създава реална заплаха за влошаване техните права поради неизпълнение на договорни задължения между туроператора и неговите доставчици на туристически услуги, се казва в становището на организациите.
Подготвен при пълно пренебрегване на експертното мнение и игнориране на внесените през март 2016 г. съвместни предложения на АБТТА и БАТА, в условията на недопустима некомпетентност от страна на отговорните държавни звена и в рамките на немислими от гледна точка на неговата значимост и обем срокове за обществен дебат, работният документ беше публикуван на страницата на Министерството на туризма в късния
следобед на последния работен ден на 2016 г.
Двете асоциации предупреждават, че без да бъдат предшествани от задълбочена, компетентна и комплексна оценка на цялостното състояние на българския пазар, предлаганите законодателни промени не са в интерес на потребителите на туристически услуги, ще увеличат неоправдано финансовата и административна тежест за извършване на туроператорската дейност, осъществявана предимно от микро и малки предприятия, ще способстват за разрастване на сивата икономика в сектора и могат да имат непредвидими последствия за българския туризъм като цяло.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Гневно

  А застрахователите в рамките на колко дни/месеци/години реагират при настъпване на застрахователно събитие? Те ли прибират туристите, ако са на почивка, когато фалира туроператора? Те ли плащат сметката за хотела, ако искат да ги изгонят?
  Какво се правят от БАТА и АБТТА на гламави?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Туроператорите се възмутиха от..."

  Сами са си виновни!
  Аз пък се възмущавам от наглостта им!

 3. 3 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#1] от "Amot":

  Не, че ги защитавам, ама за колко дни мислиш ще се задейства управляван от държавата фонд?!? Например, в какъв срок фонда за гарантиране на влоговете изплати парите на депозантите в КТБ? А знаеш ли къде съхраняваха набраните средства от Фонд за гарантиране на инвеститорите? Ами в КТБ.
  Е, колко още аминистративни хранилки на трябват, за да уредим нещо, което свободния пазар прави далеч по-добре?

 4. 4 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това правителство не трябва да предлага повече закони, а този парламент не трябва да приема повече закони. Особено пък закон, за отрасъл, които е един от основните ни двигатели на икономиката. Направо да се разпускат в още 2 седмици ваканция и да чакат указа и без това за 2 години нищо не свършиха, сега се разбързаха.

 5. 5 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "ще увеличат неоправдано финансовата и административна тежест за извършване на туроператорската дейност"

  Ама за сметка на това ще напълнят нечия банка и ще създадат работни места за нечии чиновници. На #КОЙ ли ?

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 431 Любопитно

  От тази информация аз разбирам: "застрахователите не щат да плащат". Никой не ще да вади, ама за какво са им тогава застраховките на туроператорите. Още повече че, застраховката на последния фалирал покрива търсените суми, и тук топката е изцяло при застрахователя.
  Каквото и да ти говорят, става дума за пари.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  Държавата въобще не трябва да се допуска до гаранционен фонд.Освен това материята е доста сложна и недоволни винаги ще има.

 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Някои само мислят как да докопат едни лесни пари, особено след като не успяха да сложат ръка на пенсионните фондове и на каквото друго още могат.

 9. 9 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#3:"Woodstock"]Например, в какъв срок фонда за гарантиране на влоговете изплати парите на депозантите в КТБ?[/quote]
  Сравняваш кон с кокошка!
  Идеята на фонда за туризма е да има откъде да се вземат пари, за да се платятнощувки и организират полети в кризисна ситуация, нещо, което застрахователят просто няма да направи, а и за което не му пука! Да не говорим, че как си го представяш 10 или 15 различни застрахователи да се разберат и да се задействат организирано в рамките на няколко часа? А с фонд имаш посредник между застрахователите и засегнатите туристи: държавата оправя чрез фонда бъркотията, после не туристът, а държавата търси от застрахователите компенсаторно плащане и го вкарва в същия фонд!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Т. нар. "туроператорска застраховка" е задължителна като "Г.О." за автомобилите. И в двата случая държавата задължава фирми и физически лица да внесат някаква сума в частни застрахователни дружества, и санкционира едната страна, ако не изпълни разпорежданията й (и то яко).
  Но какво се случва когато настъпи застрахователното събитие (а от време навреме се случва)? Държавните институции започват да мигат на парцали, а застрахователят реве, че нямал пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK