Заради спорна такса хотелиерите в Банско свикват протест срещу концесионера

Заради спорна такса хотелиерите в Банско свикват протест срещу концесионера

© Юлия ЛазароваЗаради твърдение на дружеството "Юлен" - концесионер на ски зоната над Банско, че десетки бусове незаконно превозват туристи, служители на полицията и Агенция "Автомобилна администрация" започнаха масови проверки. Стотици скиори не можаха да стигнат до ски зоната по пътя, който е единствената алтернатива при голямото натоварване на кабинковия лифт през почивните дни, съобщи БНР.


Проверките на изпълнителна агенция " Автомобилна администрация" и полицията засягат както леките автомобили, така и бусовете, които извозват туристи до и от планината, информира кореспондентът на радиото.


Представителите на местния бизнес свързват проверките с напрежението, създадено през последните дни, заради променените от концесионера условия за ползване на паркингите на долната и горната станция на лифта - по 12 лева на всяко влизане, а 15-те минути безплатен престой бяха премахнати.
Туристическият бизнес в Банско изрази остро недоволството си срещу концесионера в отворено писмо до министъра на туризма и местната власт в курорта. "Не можем да проумеем защо проблема с 5 нерегламентирани буса (т.н. копърки) може да доведе до проблеми с поне 200 хотела. Не знаем какви са причините за тази внезапна промяна и смятаме, че тази мярка не въвежда ред, а хаос във входа на паркинга", писаха членовете на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Те изчисляват, че при средно 10 влизания с туристи в рамките на 1 ден, до края на сезона на 15април всеки хотел ще трябва да плати на концесионера по 5400 лв.


В неделя сутринта пред началната станция на кабинката се организира протест.


Преди празниците, в края на работния ден в четвъртък, Министерството на околната среда и водите одобри плана за управление на Национален парк "Пирин" без да е необходимо извършването на екологична оценка. Планът е първа стъпка към разширението на ски зоната над Банско и изграждането на втора кабинкова линия.


Неправителствената организация "За да остане природа в България" обаве, че това решение ще бъде обжалвано в съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK