Несигурност и слаба реклама класират България 45-а по туризъм сред 136 страни

Неразвитата летищна инфраструктура влошава представянето на България в класацията.

© Надежда Чипева, Капитал

Неразвитата летищна инфраструктура влошава представянето на България в класацията.Проблеми със сигурността, неефективната реклама и недобрата инфраструктура нареждат България на 45 място сред 136 държави по качество на туризма.


Класацията се прави за 11-а поредна година от Световния икономически форум. България влошава позицията си с 4 стъпки спрямо 2015 г. Това я поставя след Русия и Турция и преди Полша.


Изчисляваният според методологията на класацията индекс измерва комплекса от фактори и политики, които позволяват устойчиво развитие на туристическия сектор, който на свой ред допринася за развитието и конкурентоспособността на съответната страна.
Фокусът тази година е върху осигуряването на траен растеж на сектора в условията на несигурност.


Къде е България


Комплексното представяне на България я поставя на 45-о място, но по различните критерии, участващи в класирането, тя заема различни позиции.


Страната най-добре се представя по критерия "Здраве и хигиена", където заема 10-а позиция. Тук се вземат предвид броя лекари на глава от населението, достъп до съвременни помещения за поддържане на хигиена, брой болнични легла и др.


На 11-а позиция страната е поставена по критерия за екологична устойчивост, на 14-а позиция - по състояние на туристическата инфраструктура. Доста по-надолу - на 37 място е по ценова конкурентоспобност.


По няколко критерия обаче България се представя много зле и там е в дъното на класацията. По "Сигурност" тя е поставена на едва 89-о място. По-лошо е представянето й обаче по приоритизиране на сектора - 92-о. Тук авторите на класацията вземат предвид доколко правителството на съответната държава определя като свой приоритет развитието на туризма, доколко е ефективна рекламата, която прави като туристическа дестинация и доколко е разпознаваем брандът й.


След поредица от скандали България така и не е определила кое ще е туристическото й лого, а туристическият бранш всяка година определя парите, заделяни за реклама като крайно недостатъчно и използвани неособено ефективно.


Липсата на развита летищна инфраструктура поставя България на 80-о място по тази точка, а качеството на наземната и пристанищната й инфраструктура също не гарантира добро представяне - 73-а позиция. По критерия бизнес среда страната заема 61 място.


Накъде върви светът


За шеста поредна година туристическият сектор глобално продължава да расте, представяйки се по-добре от глобалния икономически растеж.


Туристическата индустрия е допринесла със 7.6 трлн. долара към глобалната икономика, което дава дял на сектора в нея от 10.2%, показва изследването на Световния икономически форум. Туризмът е генерирал 292 млн. работни места през изтеклата година, което е всяко 1 от 10 работни места на планетата. Международните туристи са били общо 1.2 млрд. или с 46 млн. повече от 2015 г. Изследването показва още, че на всеки 30 туристи, пристигащи в дадена дестинация, се създава ново работно място.


Организацията прогнозира, че тези ръстове ще продължат и през идните 10 години.


Изследването, на което се базира класацията, показва, че конкурентоспособността на туризма през 2016 г. се подобрява, което е особено видимо в Азиатско-Тихоокеанския регион.


12 от 15-е държави, които най-видимо са подобрили позицията си в класацията спрямо предишното й издание са развиващи се.


През 2016 г. дестинациите, към които са се насочили туристите, са изисквали визи от 58% от населението, което се отчита като голямо подобрение на фона на 77% през 2008 г.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Има министерство с 4 стъпки надолу !? Значи трябват две + агенция :)

 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Всички тела в една система имат еднаква ъглова скорост - закон от физиката ... по аналогия е поне поучителен и за много други сфери - всичко е комплексно и всичко зависи от всичко = накратко ... българИя /не е името на страната, а дума определяща нравите ни/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  На мен не ми пречи, че сме 45-ти сред още 136 страни по света.

  Така или иначе, открай време е валидна поговорката, че който разбира, тук се спира. Това е напълно достатъчно. :-)

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Аз имам идея. След като герберастията даде над 6млн за туристическия ни сайт и милион и половина за лого, да вземат да поръчат рекламни клипове от по милиард всеки. И още няколко сайта и десетина лога, петорно по-скъпи.
  И ше стане, нема къ да е иначе.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ....Несигурност и слаба реклама.....

  Това,с несигурността,ако касае балконинга,не го приемам.
  "Слабата реклама" означава,че сме дали много пари за нулев резултат.

 6. 6 Профил на Krassimir Ivanoff
  Krassimir Ivanoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  През почивните дни по Великден София е пълна с български и чуждестранни туристи, но Националната галерия Квадрат 500 е затворена (без това да е обявено на сайта или фесбук страницата им), а Двореца е затворен по празниците за... годишна фумигация, демек обгазяване... ?!? Е какво да видят тези туристи, като дойдат в София?? ?

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "По "Сигурност" тя е поставена на едва 89-о място"

  Доста нереалистично и неточно. Какво е несигурното?

 8. 8 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За руснаците трябва да има забрана изобщо да влизат в България (или визи по 5-10 000 евро) на рашист!

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Ми то 45-то място не е малко. Има поне 80 държави с по-добри дадености от нашите. Как бихме могли да се сравняваме с Гърция, Турция, Италия, Франция, Куба, Гайланд, Виетнам и т. н и т. н?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Е какво да видят тези туристи, като дойдат в София?? ?
  —цитат от коментар 6 на Krassimir Ivanoff

  НИМ, който е на майната си, а персоналът на Б. Димитров изисква посетителите да се съобразяват с работното им време, и с желанието им да затворят поне половин час преди края на работното време. Да не говорим, че обикновено най-интересните колекции обикновено украсяват чуждоземните музеи.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Какво е несигурното?
  —цитат от коментар 7 на daam

  Джебчиите?
  Бедна ти е фантазията какви неприятности си имат летовниците след като им свият портфейлите, в които често се намират и личните им документи.

 12. 12 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 225 Неутрално

  можеше да сложите и линк към класацията

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  ...По няколко критерия обаче България се представя много зле и там е в дъното на класацията. По "Сигурност" тя е поставена на едва 89-о място...
  —цитат от коментар 0 на статията


  След толкози години милиционерско правителство и това дочакахме!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Весело

  Рекламата е голяма работа, мама казва за кака, че лай-- да види че се продава, ще си го купи :)).

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  "Това я поставя след Русия"

  На това му се казва "стабилност". Да не се бутаме преди големите началници. Нали така, г-н Борисов?

 16. 16 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":


  "По "Сигурност" тя е поставена на едва 89-о място"Доста нереалистично и неточно. Какво е несигурното?
  —цитат от коментар 7 на daam


  Не се взиряват редовно бомби(като в "Сигурна" Турция) или няма достатъчно убийства и отвличния(като "сигурна" Мексико)................за Колумбия или Бразилия да не отваряме въпрос.
  Това място(89 място за сигурност) е абсурдно.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  Най-големият проблем не е нито рекламата, нито сигурността. Най - големият проблеме, че червените перачи на пари, които завладяха туризма,се държат като чорбаджии и не желаят да плащат свестни заплати. Оттам голямо текучество, немотивиран персонал, ниско ниво на обслужване. Чорбаджиите са съгласни да се внесат кадри от Индия и Бангладеш, само и само да не плащат нормални заплати.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 18. 18 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":


  Джебчиите?
  Бедна ти е фантазията какви неприятности си имат летовниците след като им свият портфейлите, в които често се намират и личните им документи.
  —цитат от коментар 11 на historama

  Което на фона от редовни бомбени атентати,отвличания и убисйтва(в държавите по напред от нас в класацията сигурност) е капка в морето.

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нека не се заблуждаваме!

  България стана още по-долнопробна дупка за туризъм, откакто последните 4-5 провалени правителства върнаха влиянието на комунетата и мутрите върху туризма.

  Затова навсякъде виждаме бетон, септични ями и ниско качество.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  можеше да сложите и линк към класацията
  —цитат от коментар 12 на jgn33471284


  http://reports.weforum.org/travel-and-tourism-competitiveness-report-2017/europe-and-eurasia-results/

  Класирането е разбито по регионите на Европа. В нашия регион - Балкани и Източна Европа, пред България са Словения (41-ва) и Турция (44-та), останалите страни в района са след България.
  Така че не е толкова зле, но нали трябва да се оплюва тази нещастна България, която все не гласува за правилните хора.

 21. 21 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми то 45-то място не е малко. Има поне 80 държави с по-добри дадености от нашите. Как бихме могли да се сравняваме с Гърция, Турция, Италия, Франция, Куба, Гайланд, Виетнам и т. н и т. н?
  —цитат от коментар 9 на Judjuk


  Какви глупости врещите пак бе. Хем са ти обяснили какви са причините за слабото место, то фантазира некакви дадености. Рекламата даденост ли е? Ние немаме реклама. Но пак си идват - рекламата ни е само от уста на уста. Немаме пътища и летища с редовни полети до Варна и Бургас. Четете ги малко тия статии, стига свободни съчинения по картинка.

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Експертите от Световният Икономически Форум не са наясно КОЙ прави туризъм у нас. Ако знаеха какво е "мутра" като икономическа доктрина,наожила се през последните 20-тина години...да,нямаше да пришат такива глупости.
  Да се бяха запитали защо всяко лято има стомашно-чревни епидемии по черноморието.
  В България няма капитализъм,има мутризъм.Други правила,други критерии!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Какви джебчии в България, били ли сте в страни като Испания и Италия да видите какво се вика джебчии?

 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#6] от "Krassimir Ivanoff":

  Магнолиите в двора на Бойко.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#23] от "nbf09521423":

  Несигурността ни шъ да е само от джебчийството.
  Де да беше само то......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Не знам какво имат предвид под несигурност. Вероятно журналистите пак не са разбрали нещо. Терористични атаки тука няма. Може би ни считат за несигурна страна защото сме на пътя на бежанците. Или заради общата несигурност в Европа и Турция. Другото са свободни съчинение. На който му се рови може да потърси критериите и подробната оценка.

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Без да оспорвам класацията, в момента на първа страница на ББС е Сл. Бряг като най-изгодна дестинация. За мен и останалите места трябва да "атакуват" конкретен пазар - семейни, хора с деца, възрастни, къмпингуващи и т.н., Вече няма как да угодиш на всички или поне ние не можем с този къс сезон, малка брегова ивица и малко опит. Неразработената ниша всъщност са минералните извори и екологично чиста или поне близо до природата храна.

 28. 28 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 284 Весело

  Това за сигурността е глупост, може да те ошамарят самозабравили се мутри или тъмнозелени или може да те блъсне пиян шофьор,но вероятността все пак е по-скоро пренебрежима. Аз се чувствам доста по-безопасно по тъмно на улицата в България отколкото в повечето западни държави.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  .....и мутри и побойници...........................................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Класацията е напълно измислена. По "сигурност" слагат ислямски страни като Белгия, Германия, Франция, Великобритания и пр. пред нас. Въпреки терористичните атаки, изнасилванията, грабежите, извършени от мюсюлмани, негри и какви ли не други имигранти. Дори Албания била по-сигурна! Таджикистан също ...

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#26] от "nbf09521423":
  До коментар [#28] от "draxter":

  Ами какво ще кажете за политическата не сигурност?
  А от там следваят още много други неща.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Аз не виждам такава. А и туристите не следят политическата обстановка. Не чуят ли по новините "България" в едно изречение с думи като "война" и "атентат" значи всичко е наред. България е сигурна държава. Джебчийства и кражби от апартаменти и хотелски стаи има и в Испания, даже повече, значи не това е критерият. А атентати немаме, голем приток на бежанци също. Значи класацията е сбъркана и изопачена - или от небрежност, или с конкретна цел. По-скоро второто, имайки предвид кои държави са в челото - такива в които има и чести атентати между другото.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":Аз не виждам такава. А и туристите не следят политическата обстановка...
  —цитат от коментар 32 на nbf09521423


  Говоря не за политическата обстановка, а за политическата ориентация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":

  И какво ѝ е на политическата ориентация?

 35. 35 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#32] от "nbf09521423":
  Ти пък. Такива класации има бол, излизат по 500 на година, кой се интесува реално от тях. Няма заговор срещу България, просто много често малките държави са пренебрегвани. На стандартния турист не му дреме за такива класации, 99% никога не чуват за тях.


 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  45-то място само заради ниски цени и отлична природа. Скоро и тези две неща ще отпаднат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ДНЕВНИК, всички си задаваме защо нашето Черноморие се презастрои и бетонира? Което е по-лошо защо тази практика продължава?
  Кои са истинските собственици на мастодонтите по морето, във Велинград и Банско?
  Говори се, че реалният собственикна Грифид хотели в Златни пясъци са руснаци, на хотел Ермитаж пак на Златните е ВТБ. Само те ли?
  Защо все още няма закон ограничаващи етажността на хотелите на първа линия, строителството по плажовете?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Каква несигурност. Бойко каза, че сме много сигурни даже. А за реклама хвърлиха сума милиони, в кой джоб потънаха.

 39. 39 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Сигурен съм, че трябва по-агресивно да рекламираме тукашните 'културни особености'.
  Примерно, пребиване на магистрала или престрелка в дискотека.
  Има какво да покажем, ама ни куца рекламата! А не е като да не са хвърлени пари.

 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Иначе,
  сериозно, най-голямата реклама е доволния клиент/турист. Добрите впечатления се разпространяват лавинообразно.

 41. 41 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ДНЕВНИК, всички си задаваме защо нашето Черноморие се презастрои и бетонира? Което е по-лошо защо тази практика продължава? Кои са истинските собственици на мастодонтите по морето, във Велинград и Банско? Говори се, че реалният собственикна Грифид хотели в Златни пясъци са руснаци, на хотел Ермитаж пак на Златните е ВТБ. Само те ли?Защо все още няма закон ограничаващи етажността на хотелите на първа линия, строителството по плажовете?
  —цитат от коментар 37 на historama

  +++
  От онези дни стана дебат за 'правата' на българите по друг повод.
  Ами, правата са такива: за всеки обикновен 'българин' НАП знае и майчиното мляко, но за 'баш българите' с офшорки ни е забранено и да питаме.

 42. 42 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  А, добър ден! Само че аз и някои други колеги като пишем, че България е неконкурентноспособна спрямо големите в туризма, ни обявяват за предатели, неуспели в България лузъри и какво ли още не. Ами за съжаление това е истината. В България все още много хора се пробват да правят туризъм на принципа ден година храни. Аз да ги излъжа тази година, а догодина ако щат да идват - така елементарно разсъждава глъпакът предоставящ туристически услуги в Банско или Варна примерно. Е да, ама така не се прави устойчив туризъм. Въпреки че живея от 15 години извън България и да се връщам там само да видя близки и приятели, а не на туризъм, винаги се опитвам да рекламирам България и съм убеждавал за тези 15 години доста чужденци да идат там - колеги и приятели канадци, испанци, австрийци и голяма университетска група от Украйна. Жалкото е, че освен някои украинци останалите ми казват, много те уважаваме като човек, но в България повече няма да идем, сори.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Стара слабост на българския туризъм - слабата реклама

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#42] от "andreas_hofer":

  Е, "ден година храни" е в корените на който и да е туризъм, това не е специфично за България. А иначе висококачествени услуги няма как да бъдат предложени в бедна страна и много къс туристически сезон. Качеството струва скъпо, 3-4 месеца не са достатъчни за да достигнеш до някаква рентабилност и да можеш да задържиш добър персонал. Колкото до природата - всички ние си обичаме България, не пречи че като човек види малко белия свят, си дава сметка че тя не е чак толкова изключителна. Да ме извинява Алеко, но например да се сравнява швейцарски планински пейзаж с български такъв не е много логично и непристрастно.

 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#44] от "bcbg":

  Съгласен! Трудно е! Но, има ниши, в които можем да се намесим. А, ние дори и брошури не можем да предложим на много места за туристите. Да не говорим, че миналото лято като влязохме във Варненския туристически информационен център срещу Катедралата с един приятел испанец, тримата тиквеници, които уж работеха там, просто продължиха да си чаткат на клавиатурите и дори не отразиха факта, че двама души са влезели в мизерния им офис!!! Това е недопустимо отношение.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 334 Любопитно

  Чорбаджиите са съгласни да се внесат кадри от Индия и Бангладеш, само и само да не плащат нормални заплати.
  —цитат от коментар 17 на mitko11

  Капитализъм- какво ревете, нали това иска(х)те?! Искате западняците да ви приемат(ВАС) на работа(ТАМ), а нашите(бизнесмени) да не правят това тука?!

  Жив е той, жив е...
 47. 47 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 334 Любопитно

  [quote#20:"aralambi"][/quote]

  Русия е преди нас(43м)?!?

  Не може да бъде!

  Жив е той, жив е...
 48. 48 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#45] от "andreas_hofer":

  Прав си, заетите в туристическия сектор в България като цяло не показват на туристите, че са "добре дошли"! Не е широко разпространена нагласата да се усмихват и да заговарят туриста, да показват искрен интерес (поне трябва да изглежда искрен!) към неговото добро прекарване.


  Жалкото е, че освен някои украинци останалите ми казват, много те уважаваме като човек, но в България повече няма да идем, сори.
  —цитат от коментар 42 на andreas_hofer

  Това е истината и на мен лично не ми се иска да си рискувам добрите отношения с хората, като ги съветвам да отидат на туризъм в България. Жалко. Иначе знам, че и в Италия ще ги окрадат, както и в Прага също.

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":


  До коментар [#7] от "daam":

  За сигурност да ви подскажа с един пример:
  Турист сте от нормална държава, идвате на почивка и си вземате автомобил под наем за да отидите от Варна до Велико Търново и Габрово за да разгледате исторически обекти.
  Познайте каква ще е оценката след шофирането по българските пътища?

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#16] от "kapitalcho":

  Дали?

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#28] от "draxter":

  В кои западни държави нощно време улиците са тъмни?

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#32] от "nbf09521423":

  Разгледай въпроса от примера който съм дал в коментар 49.

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivan_":

  Ха, на мен едни от най добрите ми туристически спомени са свързани с лоши пътища. Иване, по принцип повечето туристи в чужбина търсят екзотика и неща които си нямат в къщи. Разбира се, без ужасни крайности, но пътищата ни не са чак толкова трагични.

 54. 54 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дебоя":

  България - 9 милиона туристи. Русия, с 160 пъти по голяма територия и 20 пъти повече население - само 29 милиона. От които почти 70 % "туристи" от бившите републики на СССР, посещаващи роднини и приятели.

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  секи 4ти км

  Стабилна загадъчност... скромност... нерадостност.

  Що са България не Енергижира като Топлофикация:
  "Взлом! Топлина в Твоя дом!"?

  ПАРНО ATTRACTIVE НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ
  ТУК ще те топли. (не вервай тям ти)

  "Несигурност и слаба реклама класират България
  45-а по туризъм сред 136 страни"

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Ако са правонамерени туристи - имат возможност да полагат венци
  пред Мемориала за велика болшевишка малоценност.

  Според Работното време
  (би требвало да го пише в т.нар. интернет),
  могат да се наслаждават на култове към личности
  в Музей за социалистичесто (т.нар. тоталитарно) искуство.

  До коментар [#6] от "Krassimir Ivanoff":

  През почивните дни по Великден София е пълна с български и чуждестранни туристи, но Националната галерия Квадрат 500 е затворена (без това да е обявено на сайта или фесбук страницата им), а Двореца е затворен по празниците за... годишна фумигация, демек обгазяване... ?!?

  Е какво да видят тези туристи, като дойдат в София?? ?

 57. 57 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#54] от "bcbg":

  Какво общо има тук (колко е) територията?! В Гренландия колко туристи ходят?

  Да, и ние ходим в Гърция, Сърбия, Турция...както и американците ходят в Канада и Мексико- по съседски/роднински, ама класацията не е затова.

  Ние, с нашата природа и исторически монументи, може/ТРЯБВА да сме далеч по- напред в тая класация.

  Жив е той, жив е...
 58. 58 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#54] от "bcbg":

  Ето какви са критериите- няма значение нито колко е територията, нито колко е населението.

  http://tinyurl.com/k74wh7o

  Жив е той, жив е...
 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":

  Сериозни ли са тези цифри ? След като ги разгледах :( Какво да си мисля !! Ще помогна на второто дете да се маха от тази страна на откровени крадци, които всеки ден се опаковат за "моралисти".

 60. 60 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  Някъде до тук спрях да чета статията....

 61. 61 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivan_":

  Иване ти май не си пътувал скоро?Есента минах точно по тези маршрути,В.Търново,Габрово,Бургас....пътищата са абсолютно адекватни.

 62. 62 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Миналата година България е посетена от над 10 милиона туристи. Една от причините е несигурността в популярни чуждестранни туристически държави.
  Да си пожелаем те да се множат. И тая година България да я посетят 20 милиона туристи.

 63. 63 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Весело

  Много си е хубаво в България! Всичко ти е сигурно там...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 64. 64 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Дюни Роял Марина-там е истината!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#53] от "bcbg":

  До коментар [#61] от "mavro":

  Първо:
  Пътищата ако нещо не се променило последните години откъм маркировка са доста трагични сравнени със нормалните.
  Второ:
  Стилът на шофиране във България от участниците в движението е гаранция за несигурност у туриста.

  Дайте си сметка, че дори и на една магистрала, която има ограничение 140 км/ч за един нормален човек когато измине 100 км. по нея и бива системно изпреварван от автомобили движище се с по-висока скорост изводът е, че в тази държава сигурността е малка...

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#64] от "Galata":

  Специално за бг турците от Турция бих препоръчал да си купуват имоти на морето,за да разберем ,че наистина им е гот тук. Какво са 20 и няколко хиляди евра за апартаментче по крайбрецжието.

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#59] от "dejmos":

  Сериозни са, но не са пълни. Туристическият сайт с тази цена беше с поддръжка до 2014, т.е., това безумие е генерирало още разходи. Нищо, че изглежда като сайт на гаражна туристическа агенция.


  За логото е важно да се каже, че освен огромната сума, всичко беше един огромен провал - лого, което беше копи-пейст от друго, идиотско евтино изпълнение, и като резултат няма лого.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално  ... Не чуят ли по новините "България" в едно изречение с думи като "война" и "атентат" значи всичко е наред. България е сигурна държава. Джебчийства и кражби от апартаменти и хотелски стаи има и в Испания, даже повече, значи не това е критерият. ...
  —цитат от коментар 32 на nbf09521423

  В Париж имаше и атентати, има и джебчии, и там винаги има туристи. И то много. Значи има и нещо друго, което привлича туристите, нали!

 69. 69 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":

  Естествено че има и нещо друго, ако прочетеш статията ще разбереш че става въпрос за различни критерии. Но ставаше въпрос за критерият сигурност конкретно, която била на много ниско ниво в България и високо в страни като Франция, където стават атентати и е далеч по-опасно за туристите. Сбъркана работа, поредната фалшива класация, която иска да върне туристите на Запад като ги заблуди колко е безопасно. Т.е. да ги вземе от нас. Добре че наистина никой не ги чете тия класации.

 70. 70 Профил на nbf09521423
  nbf09521423
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познайте каква ще е оценката след шофирането по българските пътища?
  —цитат от коментар 49 на ivan_


  Едва ли е това. Туристите които идват не пътуват много из страната с коли под наем, повече си седят в курортите. А и се съмнявам че в един Таджикистан, където уж било по-сигурно от България, пътищата са им много по-добри от нашите. Или в Албания, Румъния и пр. Просто поредната манипулация. Аз разгледах и другите критерии, нищо общо с реалността.

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#70] от "nbf09521423":

  Не става въпрос за качество на пътя в примерът ми!
  Става въпрос за стилът на шофиране на участниците в движението и усещането за несигурност, което се получава в резултат от това.

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на Lazar Lazarov
  Lazar Lazarov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Позицията на България се ПОДОБРЯВА с 4 места, а не се влошава. 2015 България е заемала 49 позиция, а 2017 45 позиция.
  http://www3.weforum.org/docs/TT15/WEF_Global_Travel&Tourism_Report_2015.pdf
  http://www3.weforum.org/docs/WEF_TTCR_2017_web_0401.pdf

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK