С оферта от 1 стотинка за шезлонг и чадър смолянска фирма ще стопанисва плажа "Бургас-север"

С оферта от 1 стотинка за шезлонг и чадър смолянска фирма ще стопанисва плажа "Бургас-север"

© ДневникПравителството обяви регистрираната в Смолян фирма "Палм инвест" ЕООД за концесионер на плажа "Бургас-север" от следващата година, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На днешното си заседание кабинетът даде плажната ивица за стопанисване за 20 години, като през всяка от тях концесионерът се задължава да инвестира по 90 хиляди лева без ДДС. Парите ще се дават за целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и други дейности.


Валери Симеонов: Фирмата е близка до Маргините


В офертата си фирмата е предложила цената за ползване на чадър от една стотинка без ДДС, като за същата сума в платената зона на плажа ще се наема и шезлонг. Тази сутрин по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов се закани да гласува против концесията на Северния плаж, защото става въпрос за "брутално нарушение на закона". "Ще гласувам против даването на плажа "Бургас-север" на фирма, близка до Маргините", допълни той.


Симеонов посочи, че концесията се дава на класираната на трето място фирма от гледна точка на предложена цена. Аргументите на Министерството на туризма обаче са че "Палм инвест" е дала най-добра комплексна оферта - концесионна такса, инвестиции и цена на шезлонг, и чадър.
Валери Симеонов заяви, че по отношение на концесионната такса е имало фирма с предложение 640 хиляди на година, и друга с 300 хиляди, като смолянската компания е трета по този показател. "Министерството на туризма твърди, че такова финансово предложение е несъстоятелно и било неизпълнимо. За информация в момента този плаж не е концесиониран и е даден под наем за 670 хиляди лева на година. Значи, когато го даваш под наем, е достоверно и изпълнимо това плащане, а за концесия е неизпълнимо", възмути се Симеонов.


В мотивите за даване на концесията се посочва, че размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет "Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове" и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7.03 на сто.


Справка във фирмените регистри обаче не намира подкрепа на твърдението на Симеонов, че компанията е свързана с братята Красимир и Николай Маринов, известни като Маргините. Прави впечатление обаче, че "Палм инвест" ЕООД е регистрирана в Смолян през ноември 2016 година, или точно през месеца, в който е обявена процедурата за концесия на "Бургас-север" и за още осем плажа.


Фирмата е еднолична собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Името му излиза в още пет фирми с дейност в строителството, хотелиерството и други, в които няма други акционери.


В процедурата за избор на концесионер на плажа "Бургас-север" участваха шест фирми, но изборът на победител се забави заради жалби. Така преди началото на сезона беше обявен конкурс за наемател, спечелен от "Съмър инвест". Договорът беше за 5 години, но с условието, че ще се прекрати при избор на концесионер. Към момента шезлонгите на плажа са с цена три лева, толкова се плаща и за чадър.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Весело

  Валери Симеонов: Фирмата е близка до Маргините - А фирмите трябва да са близки до ОП,защото сме на власт.

 2. 2 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Тези ще са като онези - чадъра и шезлонга по 1 стотинка, но шалтето ще е 20 лева и ползването му ще е задължително.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  подобно предложение си е жив дъмпинг и остава да разберем къде е уловката - вероятно, ако се сключи договора, бързо ще разберем.

 4. 4 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Уловката, струва ми се ще е, че никой няма да има чак толкова дребни и така ще оставят сума ти бакшиш.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 5. 5 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 458 Весело

  В ЗОП има една разпоредба, която регламентира разликата в цените над 20%, т.е. тоя като дава 1 ст. да се обоснове за формирането на цената, въпреки, че в Закона за концесиите не знам дали има нещо подобно?

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5365 Неутрално

  Пак някаква далавера. Ако не е изгодно, кой взема за 20 години на концесия. Какви точки са залегнали в договора не се знае, цитира се една за пред медиите.

 7. 7 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Действителното положение ще си проличи по качеството на услугата. Има една приказка, че има "хубаво" и "евтино", но не и заедно...

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Само да не задръстят плажната ивица със заведения...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Ще печелят от двадесетте кръчми и дискотеки, а не от някакви си чадъри.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  "... В офертата си фирмата е предложила цената за ползване на чадър от една стотинка без ДДС, като за същата сума в платената зона на плажа ще се наема и шезлонг..."!

  Добре де... Как можеш да платиш, на практика 1 (една) стотинка с ДДС?! Тоест 1,2 (едно цяло и две) стотинки? :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "Правителството обяви регистрираната в Смолян фирма "Палм инвест" ЕООД за концесионер на плажа "Бургас-север" от следващата година, съобщи пресслужбата на Министерския съвет."
  "Тази сутрин по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов се закани да гласува против концесията на Северния плаж, защото става въпрос за "брутално нарушение на закона"."
  Дали е изпълнил "заканата" си?

 12. 12 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 225 Весело

  не ми е ясно що ревете като вдовици.човека си е направил сметката. а що не коментирате за нагласените цени в с. бряг дето всичко е по десет лева/чадър,шезлонг/ и не питате министърката:ЩО ТАКА БЕ МИМЕ

 13. 13 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Вся власт советом.....а советом на дрогарете кагебисти в бълхАРИЯ...според вас колко 5,10 колко процента е честния бизнес в бълхария...без суджуците и дрогарете може да има 15 проценте

  Долу рушистите и фашистите
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Най си го обичам плаж Север без концесионер, без спасители и всякакви навлеци. Тук е плитко и много плавно се удълбочава, няма давения на това място. На Валерко сигурно са му застъпили личен интерес. Но Боко мисли за народа, той е "Човекът от народа". Браво Боко! А фирмата лесно ще си надмогне над разходите. Сега ще си присвои заведенията или ще ги обложи с мазен наем. Така е, не става само с алчност, трябва и акъл. Българите се учат на бизнес, бавно и трудно, но сигурно.

 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Северния плаж или, както ние си го знаем, стария плаж наистина е супер, но ако остане без стопанин ще се засере невъобразимо. Никога не съм разбирал гаовете, които садят по плажа фасове, пластмасови чашки и бутилки, обелки от семки, костилки и всякакви други мизерии, но истината е, че 2/3 са именно такива говеда.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Това показва, защо държавата не трябва да се занимава с концесиите на плажовете.

  Това е работа на местната власт - общините.

  Смолянска фирма, 1 ст - дрън брън. Тоя дали изобщо е виждал плажа и му знае проблемите.

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  1 ст.за чдър и 10 лв. за сянката !!!

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Винаги махам най-ниската и най-високата цена като разглеждам оферти.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  "Северния плаж или, както ние си го знаем, стария плаж наистина е супер, но ако остане без стопанин ще се засере невъобразимо."
  До коментар [#15] от "zle_platen_trol":

  2 км до солниците е неохранявана плажна ивица. Няма концесионер, или както го наричате "стопанин". Веднъж седмично минават 3-ма цигани с чували и обират по-едрите пластмасови отпадъци. Да се каже, че е идеално чисто ще е пресилено, но е стократно по-чисто от централния плаж, където хората са нагъчкани като сардели. И не пишете ангро, ние сме хора, не сме говеда. Макар че между нас има и говеда.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "С оферта от 1 стотинка за шезлонг и чадър смолянска фирма ще стопанисва плажа "Бургас-север""
  А шалтето 50 лева и то задължително.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Правят ни на маймуни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не подценявайте СМ - от вмирисания баничар до помашката връзка, всичко е възможно.
  СМ - Салимехмедовската община ....или
  СМ - София Министерството.......те са като свински черва.
  Пример- Дариткова, по-известна като д-р Дърабариткова.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#18] от "stoiank":

  А как определи дали тази е най-ниската?

  Иначе, гледам как доста тарикати са сметнали шалтета, сенки и подобни. Тъпо мислене, наистина тъпо. Очевидно търгът е бил написан тъпо. Иначе щяха да дадат 0 ст., което е и най-логичното всъщност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално
 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Чадърът и шезлонгът ще струват 1 стотинка. А шалтето колко ще струва? На случайните бургазлии със собствени чадъри колко пари ще им струва плажуването? Да не стане като случката с онзи концесионер, който избиваше печалбата с тройно по-големите заведения от позволените граници? Ще има ли като в Слънчака наети пъдари, които да обикалят чадърите и да гонят всеки турист, посмял да използва 1 см сянка от златните им чадъри?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Много бе...:Д в момента съм на Поморие о минискат 6лева за шезлонг и 6 за чадър...

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Докато има кой да плаща по 15-20лв за шезлонги и 50 за vip сепаре , гангстерите няма да оставят плажовете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Е това няма как да стане! След като таксата е една стотинка без ДДС, значи плажуващият ще трябва да плати 1.2 ст. Е това искам да видя как ще стане! Стопаните на плажа май са големи математици!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK