Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
Софийските ресторантьори - тарикати, които продават ''дадзики'' вместо ''снежанка'' - СРЕЩУ - софийските келеши, които харчат парите на мама и тате - по морето !!!!
Аз предлагам на търгашите да сложят един минимален ценови лимит за един стол (примерно 20 лева). Така че ял не ял, пил не пил - минимум 20 лева. Какво ще ми се жабуркат с едно кафе и една минрална вода два часа. Не знаят ли, че по черноморието ДЕН, ГОДИНА ХРАНИ!!!!!
"Матеев обаче допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света" ...
Много интересно, абсолютно никъде по света не съм виждал такава такса, много ми е интересно къде точно такава практика се смята за нормална, ако може този псевдо професионалист да обясни.
"Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. "такса дете" за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. " "Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни"
Много безкомпромисни тези наши управници.
The best way to predict the future is to invent it.
На снимката с таксата стол ясно се вижда, че не издават фискален бон. Ако вярваме на общанието на НАП, тази дупка вече щеше да е затворена. Те щели да им отнемат звезди. Сякаш някой гледа звездите като ходи на ресторант.
Едва ли ресторантьорът е цвете за мирисане, обслужването си го знаем всички какво е в региона. Но фактът, че засегнатата си мълчи и не казва нищо, говори явно, че най-вероятно и те са пресолили манджата. Аз продължавам да не разбирам, каква е тази маса за десет души: ресторантите имат масово маси за 4 - 6 души, като те обикновено се сливат в една маса при големи компании. Съмнява ме, че и този прави изключение и не знам защо не са ги разделили, като са видели, че остават свободни столове.
Може и да не съм прав и наистина да имат някаква голяма маса за подобен тип компании, но честно казано се съмнявам.
Абе защо всички се втурнаха да му правят безплатна реклама на тоя ресторант? Да не е пък единственият ресторант в Созопол, да му се не види. Като налага такса "празен стол", ще плати накрая данък "празна глава" и толкоз.
Хора, не се връзвайте толкова лесно на тези теми, които отклоняват вниманието ви от далеч по-съществени проблеми. Нима трябва министър и премиер да се занимават с подобни дребни проблеми. Ако заведението е лошо и некоректно, въпрос на време е да западне. Ако е търсено и посещавано, нормално е при неизпълнена резервация, да има неустойка, защото губят клиенти, които са готови да чакат. Например в Италия също има такава практика в ресторанти, които са постоянно пълни.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
Хора, не се връзвайте толкова лесно на тези теми, които отклоняват вниманието ви от далеч по-съществени проблеми. Нима трябва министър и премиер да се занимават с подобни дребни проблеми. Ако заведението е лошо и некоректно, въпрос на време е да западне. Ако е търсено и посещавано, нормално е при неизпълнена резервация, да има неустойка, защото губят клиенти, които са готови да чакат. Например в Италия също има такава практика в ресторанти, които са постоянно пълни.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
Не да ги глобяват, а направо една данъчна проверка и да ги затварят. Със сигурност ще намерят за какво. Това, което мен повече ме тормози, обаче, е защо премиерът трябва персонално да се занимава с подобни кокошкарски истории?
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Освен това тези 80 лева така и така НЕ са платени. Представям си, че е имало пиянски скандал накрая и на сервитьора или който там му е паднало пердето. Наистина е доста съмнително, че пострадалата не иска да даде публичност на случката, вероятно никак не е била красива.
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
А че касовия бон от снимките няма нищо общо реалността, а е най -обикновенна разписка, никой нищо не казва.НАП?
Прав си, няма. Бележката не е касов бон. Тарикатката не е платила 80 лв, но е вдигнала гюрлютия до небесата. Ресторантьорите ще си вземат бележка. Ресторантьорите ще си калкулират такса "резервация" или ще искат някакво капаро. особено за тарикатските компании от софето, които до последния момент не знаят колко човека ще са, дали ще ядат, или само ще пият.
Да слагат по едно шише домашна сливова на масата и който не я изпие остава за заведението, а сметката си я плаща. Резервиран и незает стол се заплаща, както и незает креват в стая в хотела. Това е бонус за туризма.Лошо и неправилно определяне на категория да се заплаща от този,който категоризира.
Ресторантьора е постъпил, като Ганьо, в отговор на поведението на разпасана команда Ганьовци. Няма какво да се заблуждаваме, каквито сме, като ресторантьори, хотелиери, магазинери и прочее, такива сме и като клиенти.
Да бе, колко лесно било... а че кой знае колко хора ще останат без работа, явно не те интересува... Сори, ама от ресторанта са прави... клиентите е трябвало да се обадят предварително и да съобщят, че вместо резервираните 10 места, ще ползват 6, за да може масите да се разпределят така, че столовете да не стоят празни. Щото сигурно са приготвили маса за 10 и не върви пред хората масата да се разбутва и да се разместват столвете, за дане стоят празни. Пък и, ако наистина са били шумни, арогантни и невъзпитани, е напълно възможно служителите да са се ядосали и затова да са им таксували тези пари... пари, които в крайна сметка не са били платени. И заради подобни клиенти страда заведението, страдат и служителите.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Ще го намерят. И няма да бъде много приятна за следващите. Твърде вероятно е в тази случка да има голяма доза тарикатлък - поръчали маса за 10 човека, за да им е широко.
Ще го намерят. И няма да бъде много приятна за следващите. Твърде вероятно е в тази случка да има голяма доза тарикатлък - поръчали маса за 10 човека, за да им е широко.
Не знам дали знаеш, ама клиентът винаги е прав. Ядат, пият, плащат си и могат да са шумни и арогантни, колкото си искат. На който не му харесва, да не отваря кръчма.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Ако някой се държи скандално в ресторант, има много начини безобразието да бъде прекратено. Явно на собственика му е била по-важно да инкасира, отколкото да осигури съответното спокойствие и атмосфера в заведението. Мила морска родна картинка
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
До коментар [#28] от "Bicho Raro":Не знам дали знаеш, ама клиентът винаги е прав. Ядат, пият, плащат си и могат да са шумни и арогантни, колкото си искат. На който не му харесва, да не отваря кръчма.
Не знам дали знаеш, ама извън селската кръчма не е така. Когато си в заведение е добре да не забравяш, че вътре не си само ти и да се съобразяваш с останалите хора, които също като теб са клиенти и имат права, едно от които е, да не бъдат смущавани от селяци, които са решили, че всичко им е позволено.
Това, че клиентът винаги е прав, е измислено от клиенти. Има и друга гледна точка. Ресторантът както няма в менюто "празен стол", така няма и "търпене до безкрай на всякакви грубости и простотии".
Оправдания: изгорЕ, простако селски! От тарикатлъците сме го докарали до тук, при наличие на такава природа, туристите спадат, а българите ходят в чужбина. Нормална практика е да се заплаща капаро за определени места, ако не бъде достигнато в сметката, остава за ресторанта. А ако компанията е шумна и пречи на останалите гости, би могла да бъде помолена да си ходи, преди да си е платила сметката.
До коментар [#24] от "Antoaneta Ardashes": Ами съседния ресторант като не го направи и събере всички клиенти? А онзи на другата улица? Взимате си домашната сливова пърцуца подмишка и беж обратно на село при козите да изнудвате тях. Оня, лошия турист с парите в джоба определя правилата а не вие и докато не го научите сте обречени да си броите стотинките .
За съжаление това е масово явление в България. Наскоро бях в хотел край Трявна, хотелиера, дърт чичак гледаше само да "вземе едни пари", отношението към гостите му беше като към стадо овце, които могат да бъдат напъдени, ако отнякъде дойдат повече овце. Ум патки пасе, галоши! Не се чудете че сте най-бедни в цяла богата Европа!
До коментар [#28] от "Bicho Raro":Не знам дали знаеш, ама клиентът винаги е прав. Ядат, пият, плащат си и могат да са шумни и арогантни, колкото си искат. На който не му харесва, да не отваря кръчма.
Това може да е валидно във вашата селска кръчма, ама не и извън вашето село. То затова и България се е превърнала в евтина дестинация за пиянски туризъм, щото на клиентите им се позволява всичко. Я иди в някой изискан, луксозен ресторант някъде из Европа и се дръж като селски хулиган, със самочувствието, че сервитьорите и готвачите са длъжни да те търпят и ще видиш какво ще ти се случи.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
"Нема им стъпим!"...То бива алчност, бива лакомия, ама тия се не оядоха. Филия от нарязан хляб се предлага по 40 стинки масово в "квалитетни заведения с богат асортимент и развлечения". С 2-3 филии избиват целия самун.
Не да ги глобяват, а направо една данъчна проверка и да ги затварят. Със сигурност ще намерят за какво.Това, което мен повече ме тормози, обаче, е защо премиерът трябва персонално да се занимава с подобни кокошкарски истории?
До коментар [#12] от "Moxito":Освен това тези 80 лева така и така НЕ са платени. Представям си, че е имало пиянски скандал накрая и на сервитьора или който там му е паднало пердето.Наистина е доста съмнително, че пострадалата не иска да даде публичност на случката, вероятно никак не е била красива.
По величайшата повеля на празната тиква. Хахахах - и сега какво се оказва тези 80 кинта дори не са и платени, май само е искано да се платят. Обаче станаха основен проблем вна държавата.
" Пък и, ако наистина са били шумни, арогантни и невъзпитани ... "
Ако са били такива, има си служби на които се плаща да се грижат за реда, както в обществото, така и в обществените заведения . Не може ресторантьорът еднолично да влиза в ролята на съдия и да осъжда, защото на практика точно това се получава и неговата " присъда " е 20 лева на празен стол .
Да бе, прави са. Да измислят на момента наказателна такса, която не съществува в техния ресторант и да очакват, че някой ще плати нещо, измислено на момента.
Пък и, ако наистина са били шумни, арогантни и невъзпитани, е напълно възможно служителите да са се ядосали и затова да са им таксували тези пари...
То така е напълно възможно управителят да измисли и десет удара с камшик за невъзпитан клиент и извънредно да включи на момента хрумналото му наказание в касовата бележка. Абе толкова ли не можете да схванете, че не е нормално да се налага такса, която НЕ съществува? Управителят каза вчера, казва и днес, че в неговото заведение такса "незает стол" НЯМА. След като такава такса няма, тя не може да се включва към сметката извънредно.
По тази логика трябва да затворят 90 % от заведенията. В салати без лук и чушки в менюто, се слагат лук и чушки. Салата "Цезар" се сервира с препечена начупена филия, вместо крутони. Общо взето, кухнята е с качество нула, като за гладни докарани от горите на североизток от България.
Тези така наречена такса само е била включена в касовата бележка, но така или иначе не е била платена, та не разбирам къде е проблема, та чак и премиера лично да се заеме с това? Като че ли няма по-важни неща в тази държава. И пак повтарям, това, че си клиент, не ти дава право да се държиш като простак и да се отнасяш към служителите, като че ли са ти лични роби.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
да ги глобяват, ясно, че са сгафили, но голям шум се вдигна. едва ли тези са единствените нарушители. трябва генерално да се вземат мерки, а не така на парче...някой написал нещо във фейсбук. малко е тъпо
Я иди в някой изискан, луксозен ресторант някъде из Европа и се дръж като селски хулиган, със самочувствието, че сервитьорите и готвачите са длъжни да те търпят и ще видиш какво ще ти се случи.
Малей, а после директно в Белене и да му се отнеме паспорта, да се обяви за враг на народа и брат му също да бъде уволнен за назидание. Какво ви става бе, хора, нали сте ужким "десни"? В пазарна среда пазарът наказва безпощадно и без намеса от държавата, всеки си носи отговорност и глава на раменете. Доброто е заразно
Жалко е, че в България ще се намерят защитници на всяко гнусно деяние. В случая става дума за брутално надписване на сметка зад гърба на клиента. Няма какво много да се разсъждава.
Ще разкажа случай, а вие съдете ... Преди няколко години някакъв от Варна открил ресторант в Мюнхен . Моя позната решила да празнува рождения си ден в този ресторант . Бяхме 9 човека и след като се запознахме с менюто, поръчахме и вечерята започна . Е, да, ама не можеш само да ядеш и пиеш ... Компанията продължи и с разговори и коментари на различни теми . По едно време дойде байчото и ни попита ще поръчваме ли още нещо . " Домакинята " ни попита, ние сити отговорихме, че друго не искаме, след което байчото ни помоли да напуснем ... Естествено започнаха обяснения и спор . Байчото каза, че плаща данъци и заведението му не е зала -говорилня ... " Консумираш, плащаш и си тръгваш " ... Отговорих му, че има много свободни места, не пречим на евентуалните му клиенти и, че освен ядене и пиене, хората имат нужда и да общуват, още повече, че му бяхме направили около 210 евро сметка . Байчото ми каза да не го уча как се прави ресторантьорски бизнес и пет пари не дава как е по неските и италиански ресторанти в които свиря ... Платихме, тръгнахме си и след около месец разбрах от други сънародници, че байчото е спуснал кепенците ... !
щом измислиха такса "дюшек", извън такса "чадър и шезлонг". Пъдарската психика лъсва в българския туризъм, когато го движат хора, квалифицирани единствено да стоят на бариера и да събират банктноти.
Евроатлантида
Софийските ресторантьори - тарикати, които продават ''дадзики'' вместо ''снежанка'' - СРЕЩУ - софийските келеши, които харчат парите на мама и тате - по морето !!!!
... Аз продължавам да не разбирам, каква е тази маса за десет души: ресторантите имат масово маси за 4 - 6 души, като те обикновено се сливат в една маса при големи компании...
Броят на възможните места за сядане може да се увеличи акоо се поставят четири стола в четирите ъгъла на масата (единична или съставна от 2 маси) и столовете се свържат с четири подходящи за сядане талпи. Ако импровизираната маса се сътои от 3 или повече поставени една до друга единичини маси ще се наложи употребата на допълнителни столове и талпи. Предполагам, че за любознателния потребител на форума не са необходими специални пояснения как биха се преодолели евентуални затруднения с недостатъчната площ за чинии и други съдове, необходими за разполагане на хранителни продукти.
България трябва да е уникално уредена държава щом такав екзистенциален въпрос като такса от 20 лв на празен стол е по вси1ки медии и телевизии. Все едно 30% от населението не са емигранти и няма масова корупция, кражби за милиарди, КТБ...
Бас държа, че компанията са внуци на средната комунистическа номенклатура, вечно с претенции, наследници на шумкари и мандраджии. А пък ресторантьора е просто един селски бек. Абсурдна история с която занимават малкото останали нормални хора в тази клоака България.
Интересна статия, мерси. Аз лично нямам против тази ресторантьорска практика описана във въпросната статия. Като резервираш поемаш някаква отговорност, ако откажеш резервацията си по някаква причина плащаш някаква такса (глоба). Така е добре.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
Всяка от страните не се доизказва :) А следващият път като дойдат по-малко от заявените ресторантът може да ги предупреди, че може да им сложи съседи на празните сотолове макар и да не са от компанията, а ако са повече може да не са на една и съща маса :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
Не е работа на премиер и министърка да се занимават с такива случаи. Цялата Мара втасала! Сумата е била начислена, но не е платена. С това да бяхте почнали! Много шум за нищо, че чак до генерални изводи, че "затова сме на тоя хал", "да го затворят" и от рода! Така и не разбрах гостенката за какво точно се оплаква, след като не са искали от тях да плащат сумата. Ами деликатно са им намекнали, че резервация за 10, а консумация за шест не е съвсем добре от страна на резервиралия. Толкова - нито повече, нито по-малко!
България се е превърнала в евтина дестинация за пияници и отрепки, защото "хотелиерите" и "ресторантьорите" са преобладаващо дребни селски тарикати като този, които хал-хабер си нямат нито от хотелиерство, нито от ресторантьорство. То не е достатъчно да плеснеш пет маси, 20 стола и да наемеш леля Пенка от долната улица да пържи кюфтета и съседката Марчето за сервитьорка, за да станеш ресторантьор и да ти дадат звезда "Мишлен". С преобладаващо такива кръчми, ще привлечеш пияници, отрепки и селяндури, а не нормални хора, които знаят как да се държат прилично на публично място.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
До коментар [#28] от "Bicho Raro":Не знам дали знаеш, ама клиентът винаги е прав. Ядат, пият, плащат си и могат да са шумни и арогантни, колкото си искат. На който не му харесва, да не отваря кръчма.
Не знам ти дали знаеш, ама това че клиента плаща не означава че може да прави каквото си иска, още повече когато нарушава спокойствието и правата на другите клиенти. Не вземам отоношение по случая, а само по твоето изказване.
Грубостите и простотиите са според ресторантьора и какво точно той има предвид под "грубости" и "простотии" няма как да знаем. Всеки си разбира такива понятия както си иска и според случая. Знаем едно съм сигурност: имаме надписана сметка с артикул, който го няма в менюто или в някакъв друг тип договор с клиента. Това е недопустимото и не виждам какво още има да се бистри.
П.С. Добре, че г-н ресторантьорът не се е сетил да излъже, че устно е предупредил клиентите, че ще им вземе по 20 лв за недошъл човек - тогава още форумци вероятно щяха да наскачат в негова защита. Вероятно поради липса на опит или поради опит единствено от страната на обслужващия персонал, много хора не се сещат най-главното: ресторантът е място, където човек би трябвало да се отпусне и да се повесели с хубава храна и напитки, а не място, където да внимаваш да не би някой от компанията ти да се откаже да дойде и да си платиш за това "огромно" провинение.
Това за Белене го кажи не на мен, а на онези, които са деца и внуци на мандраджии . Вече ще станат 11 години, откакто съм в Мюнхен и 9 години откакто свиря по немски и италиански ресторанти . Управителите на ресторантите, както и сервитьорите правят всичко по силите си да бъде, не само удовлетворен клиентът, но и уважен . Разбира се, клиентите отговарят с разбиране и за шумни и невъзпитани компании и дума не може да става, с някои изключения, когато имаме туристи от Русия . Нищо такова няма в българските ресторанти " Рила " и " Тангра " . Бях поканен да свиря в " Рила " от някойси Александров ... В ресторанта имаше клиенти, току-що пристигнали от България ... Започнаха да си " дава поръчките " за едикоя си песен ... Фактът, че имам репертуар, който следвам, не ги впечатли и директно ми заявяваха ... " Ти к'ъв музикант си, щом не можеш да свириш песента ... " Е, да, ама има хиляди песни и мелодии, които нито един музикант на света НЕ свири - дайте ми нотите и ще го направя на " прима виста " ... Така изкарах тази вечер и повече НИКОГА не съм свирил и няма да свиря в български ресторант . Извод към статията : Каквото ни е обслужването, такива са и клиентите ни, такива са и политиците ни !
много шум за нищо ,подобни практики има навсякъде по света ,все пак е имало предварителна резервация която не е била изпълнена ...един напълно измислен скандал за отклоняване на вниманието от големите кражби и далавери на властимащите
Ето къде е проблемът накратко: 1. Един управител на ресторант в Созопол заби поредния пирон в ковчега на туристическия бизнес в България. Имиджът на този бизнес е и без това спорен и крехкото равновесие се взривява от всяка малка случка като тази. Факт. 2. Така и не се научиха мутри и простаци от всякакър вид и калибър, че социалните медии са голяма сила. Не може да биеш хора по пътищата, да гониш нудисти от плажа, да слагаш такса "стол" или каквото ти скимне и да мислиш, че това ще си остане там. 3. Туристическия бизнес има една колона и тя се нарича имидж. Този професионалист, управителя уби ресторанта, който е нает да управлява. За този сезон всичко свърши. Да му е честито на собственика. 4. Този професионалист, управителя се простреля до сърцето. Никой нормален предприемач насетне не би го наел да му управлява бизнеса при условие, че този може за минути да разруши нещо (имидж, бранд, репутация, име...) градено с години. Да, ще го изгониш и той нищо не губи, но ти си провален, бизнеса ти е разрушен и всичко е гуд-бай. 5. Докато мразиш онези "от Софето" (може да се замести с всяко друго населено място или държава по избор) значи не си за туристически бизнес или каквото и да било в сферата на услугите и е добре да се ориентираш към друга област.
Мога и още, ама имам работа, та да мога да си платя уикенда на някой хотелиер, няколко ресторантьора, бензиностанцията и тн по веригата.
Както се казва, в случая глобата (по-точно имуществената санкция, защото се касае за ЮЛ), е вече наполовина паднала в съда. Процесът на административното наказване се подчинява на общите принципи на наказателния процес. В тази връзка Европейският съд по правата на човека много пъти е набивал канчето на РБ, че наказващият орган не трябва да се произнася предварително и особено чрез средствата за масова информация по наказанието, защото така нарушават принципа на безпристрастие, който са длъжни да спазват (изцепките на ЦвЦв преди години бяха класика за ЕСПЧ). В този случай КЗП вече обяви, че ще глобява заведението дори преди да е изтекъл тридневният срок за възражения срещу акта...
Въобще, рефлексите на Слънцето да "разпорежда проверки" и резултатите в съда обикновено се разминават сериозно...
Както се казва, в случая глобата (по-точно имуществената санкция, защото се касае за ЮЛ), е вече наполовина паднала в съда. Процесът на административното наказване се подчинява на общите принципи на наказателния процес. В тази връзка Европейският съд по правата на човека много пъти е набивал канчето на РБ, че наказващият орган не трябва да се произнася предварително и особено чрез средствата за масова информация по наказанието, защото така нарушават принципа на безпристрастие, който са длъжни да спазват (изцепките на ЦвЦв преди години бяха класика за ЕСПЧ). В този случай КЗП вече обяви, че ще глобява заведението дори преди да е изтекъл тридневният срок за възражения срещу акта...
Въобще, рефлексите на Слънцето да "разпорежда проверки" и резултатите в съда обикновено се разминават сериозно...
Може би защото не си правил резервацията за двойно по-голяма компания от колкото сте в действителност.
И аз не съм сигурен кой крив в случая, обаче и управителят и клиентите са си нашенци та не се знае. Има един лаф 'не случихме на политици", също толкова тъпо е и "не случихме на ресторантьори".
Ами прави се по телефона за удобство, в заведениятя които не се пълнят, така че и да не дойдеш изобщо, не е проблем. Оборотните заведения ти искат да оставиш капаро, особено ако резервираш за повече хора. Най-оборотните заведения просто не резервират.
"Матеев обаче допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света, но прилагането й в България е било грешка."Интересно изказване, някой знае ли къде има подобна практика? Аз в няколкото страни в чужбина, които съм ходил не съм забелязал подобна такса.
Може да има такава практика в елитни ресторанти по света. Може да има изискване и за минимална консумация. Може да има изискване за дрескод. Но не може да има извънредна такса, която управител или собственик измисля на момента и на момента налага като наказателна мярка. Такова чудо никъде няма.
Знаем и още нещо, че тази надписана сметка не е била платена, тоест, предполагаемата потърпевша няма причини да се оплаква, след като, така или иначе, не е платила това, което е сметнала за надписване.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Специално ресторантьорството е може би най-слабото звено от българския туризъм. Докато хотелиерството горе-долу се научи да спазва някакви стандарти, или поне можеш да предвидиш къде да отидеш за да не патиш, ресторантите са почти винаги "хит ор мис", тоест, няма никаква гаранция, че ще получиш качествено обслужване и, най-вече, вкусна храна, дори и да отидеш в най-скъпото заведение. Убедих се за пореден път в това тази година на Созопол. Просто имам възможността да спя безплатно и затова ходя там отвреме-навреме. Миналата година си бяхме намерили заведение с хубава храна, но тази година го нямаше. Оттам нататък - леш. "Гостоприемство" през зъби и безвкусни ястия "на корем".
Мислех да не коментирам този космически преекспониран случай. Не издържах. Конкретика - има документирано безобразие - макар и на измислен бон. Освен пазарното проклятие , което този собственик получава , заради отразяването във Фейсбук, има и ясен законов ред за това, кой какво прави в държавата в такива случаи. И трябва да се направи бързо и ефективно. Никакво подценяване на кръчмарската алчност, но извинете - министър председател да разпорежда проверка на някаква кръчма, след това там на крака да ходи министър - идва ми в повече.Да не са открили холерни бацили? Или антракс?Или е убит клиент? Какво става по дяволите?Очевидно приоритетите и механизмите на властта са тотално липсващи или са сбъркани в тази държава.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Каишков - Либерален мислител
Рейтинг: 810 НеутралноНяма "бизнес" като българският "бизнес". Такса "дишане в ресторанта" защо не въведат.
hamiltonf
Рейтинг: 4259 Неутрално"Хотелиерите и ресторантьорите работим един месец в сезона, в който имаме 4 уикенда и за нас тези 4 съботи са от жизнено значение"!?
cellular-goods.comБаси и нахалниха - работели 4 уикенда!? В Созопол целогодишно има туристи, има си достатъчно работа....
karabastun
Рейтинг: 3000 ВеселоКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
Софийските ресторантьори - тарикати, които продават ''дадзики'' вместо ''снежанка'' - СРЕЩУ - софийските келеши, които харчат парите на мама и тате - по морето !!!!
carmello
Рейтинг: 1258 НеутралноГледах го този - типичен морско селски тип, с мазна усмивка разтяга глупости
Като не знае как да се държи с хора да стане овчар
Гуси Гуси
Рейтинг: 237 НеутралноА че касовия бон от снимките няма нищо общо реалността, а е най -обикновенна разписка, никой нищо не казва.НАП?
chicago514
Рейтинг: 1332 ВеселоКато ги глобите за стола,те пък ще сложат такса - празна чиния или празна чаша или и двете заедно.
Дедо Либен
Рейтинг: 1326 ГневноАз предлагам на търгашите да сложят един минимален ценови лимит за един стол (примерно 20 лева). Така че ял не ял, пил не пил - минимум 20 лева. Какво ще ми се жабуркат с едно кафе и една минрална вода два часа. Не знаят ли, че по черноморието ДЕН, ГОДИНА ХРАНИ!!!!!
Bai Stavri
Рейтинг: 237 Весело"Матеев обаче допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света" ...
Много интересно, абсолютно никъде по света не съм виждал такава такса, много ми е интересно къде точно такава практика се смята за нормална, ако може този псевдо професионалист да обясни.
EU defender
Рейтинг: 747 Неутрално"Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. "такса дете" за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. "
The best way to predict the future is to invent it."Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни"
Много безкомпромисни тези наши управници.
edmund0
Рейтинг: 460 НеутралноНа снимката с таксата стол ясно се вижда, че не издават фискален бон. Ако вярваме на общанието на НАП, тази дупка вече щеше да е затворена.
Те щели да им отнемат звезди. Сякаш някой гледа звездите като ходи на ресторант.
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#8] от "Bai Stavri":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКИма в много евтини места за хапване, където се плаща на човек, не на консумация. Влизаш, плащаш 10 евро и ядеш колкото можеш.
Moxito
Рейтинг: 466 НеутралноЕдва ли ресторантьорът е цвете за мирисане, обслужването си го знаем всички какво е в региона. Но фактът, че засегнатата си мълчи и не казва нищо, говори явно, че най-вероятно и те са пресолили манджата.
Аз продължавам да не разбирам, каква е тази маса за десет души: ресторантите имат масово маси за 4 - 6 души, като те обикновено се сливат в една маса при големи компании. Съмнява ме, че и този прави изключение и не знам защо не са ги разделили, като са видели, че остават свободни столове.
Може и да не съм прав и наистина да имат някаква голяма маса за подобен тип компании, но честно казано се съмнявам.
nemeria
Рейтинг: 597 Неутрално"Той обаче бил предизвикан да я сложи на конкретната компания на масата, защото вдигала много шум и създавала проблеми."
Аха, тоест ако въпросния стол беше зает, компанията щеше да вдига по-малко шум? Егати нелепото оправдание.
442
Рейтинг: 1545 НеутралноИ това ли е единственото нарушение което открихте ???
daam
Рейтинг: 1319 Неутрално"Управителят твърди, че е предизвикан от арогантна компания"
Има други начини. Това, да се начислява тази такса не е решение
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноАбе защо всички се втурнаха да му правят безплатна реклама на тоя ресторант? Да не е пък единственият ресторант в Созопол, да му се не види. Като налага такса "празен стол", ще плати накрая данък "празна глава" и толкоз.
Доброто е заразноjgn33471284
Рейтинг: 237 НеутралноО, я стига - Борисов прилага номера "празен стол", за да не му задават въпроси на кого са ветрогенераторите на Калиакра.
soave
Рейтинг: 1212 НеутралноХора, не се връзвайте толкова лесно на тези теми, които отклоняват вниманието ви от далеч по-съществени проблеми. Нима трябва министър и премиер да се занимават с подобни дребни проблеми. Ако заведението е лошо и некоректно, въпрос на време е да западне. Ако е търсено и посещавано, нормално е при неизпълнена резервация, да има неустойка, защото губят клиенти, които са готови да чакат. Например в Италия също има такава практика в ресторанти, които са постоянно пълни.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчилsoave
Рейтинг: 1212 НеутралноХора, не се връзвайте толкова лесно на тези теми, които отклоняват вниманието ви от далеч по-съществени проблеми. Нима трябва министър и премиер да се занимават с подобни дребни проблеми. Ако заведението е лошо и некоректно, въпрос на време е да западне. Ако е търсено и посещавано, нормално е при неизпълнена резервация, да има неустойка, защото губят клиенти, които са готови да чакат. Например в Италия също има такава практика в ресторанти, които са постоянно пълни.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън ЧърчилХриси
Рейтинг: 1526 ЛюбопитноНе да ги глобяват, а направо една данъчна проверка и да ги затварят. Със сигурност ще намерят за какво.
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.Това, което мен повече ме тормози, обаче, е защо премиерът трябва персонално да се занимава с подобни кокошкарски истории?
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#12] от "Moxito":
Доброто е заразноОсвен това тези 80 лева така и така НЕ са платени.
Представям си, че е имало пиянски скандал накрая и на сервитьора или който там му е паднало пердето.
Наистина е доста съмнително, че пострадалата не иска да даде публичност на случката, вероятно никак не е била красива.
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#20] от "Хриси":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКЗа да не го питат какво стана в Калиакра. Баце винаги го има тоя "късмет" все така случайно да се появява шумна случка, когато има скандал около него.
historama
Рейтинг: 696 НеутралноКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
Прав си, няма. Бележката не е касов бон. Тарикатката не е платила 80 лв, но е вдигнала гюрлютия до небесата.
Ресторантьорите ще си вземат бележка. Ресторантьорите ще си калкулират такса "резервация" или ще искат някакво капаро. особено за тарикатските компании от софето, които до последния момент не знаят колко човека ще са, дали ще ядат, или само ще пият.
Antoaneta PETROVA Ardashes
Рейтинг: 294 НеутралноДа слагат по едно шише домашна сливова на масата и който не я изпие остава за заведението, а сметката си я плаща. Резервиран и незает стол се заплаща, както и незает креват в стая в хотела. Това е бонус за туризма.Лошо и неправилно определяне на категория да се заплаща от този,който категоризира.
mihalaDarth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#23] от "historama":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКНали? Гадове, не знаят какво ще ядат. Да се направи задължително поръчване заедно с резервацията. Ако ти се дояде Нещо друго - глоба.
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноА що на якият ни туризъм сезонът му е един месец?
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКzle_platen_trol
Рейтинг: 466 НеутралноРесторантьора е постъпил, като Ганьо, в отговор на поведението на разпасана команда Ганьовци. Няма какво да се заблуждаваме, каквито сме, като ресторантьори, хотелиери, магазинери и прочее, такива сме и като клиенти.
Bicho Raro
Рейтинг: 1478 ЛюбопитноДа бе, колко лесно било... а че кой знае колко хора ще останат без работа, явно не те интересува...
Сори, ама от ресторанта са прави... клиентите е трябвало да се обадят предварително и да съобщят, че вместо резервираните 10 места, ще ползват 6, за да може масите да се разпределят така, че столовете да не стоят празни. Щото сигурно са приготвили маса за 10 и не върви пред хората масата да се разбутва и да се разместват столвете, за дане стоят празни. Пък и, ако наистина са били шумни, арогантни и невъзпитани, е напълно възможно служителите да са се ядосали и затова да са им таксували тези пари... пари, които в крайна сметка не са били платени. И заради подобни клиенти страда заведението, страдат и служителите.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
historama
Рейтинг: 696 НеутралноЩе го намерят. И няма да бъде много приятна за следващите.
Твърде вероятно е в тази случка да има голяма доза тарикатлък - поръчали маса за 10 човека, за да им е широко.
historama
Рейтинг: 696 НеутралноЩе го намерят. И няма да бъде много приятна за следващите.
Твърде вероятно е в тази случка да има голяма доза тарикатлък - поръчали маса за 10 човека, за да им е широко.
zle_platen_trol
Рейтинг: 466 ВеселоДо коментар [#26] от "Darth Plagueis":
А ти що се връзваш на глупости?
еко
Рейтинг: 299 НеутралноСобственикът е прав, това за него е загуба. Не винаги клиентите са прави. Случаят отново се раздуха в комунистическа светлина.
niksan1
Рейтинг: 2790 Неутрално
Без ДС - ченгета! Лустрация!" Заведението в Созопол ще бъде глобено ... "
Какви глоби, бе ?
Удряй му лепенката и съдържателя да няма право повече на тази дейност и толкова !
Хриси
Рейтинг: 1526 ВеселоДо коментар [#28] от "Bicho Raro":
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.Не знам дали знаеш, ама клиентът винаги е прав. Ядат, пият, плащат си и могат да са шумни и арогантни, колкото си искат. На който не му харесва, да не отваря кръчма.
Алф
Рейтинг: 1262 НеутралноАко някой се държи скандално в ресторант, има много начини безобразието да бъде прекратено. Явно на собственика му е била по-важно да инкасира, отколкото да осигури съответното спокойствие и атмосфера в заведението. Мила морска родна картинка
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.WALL-E
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#23] от "historama":
Умен и красив жълтопаветник.Ресторантьорите първо да се научат да бъдат ресторантьори.
После пак ще злобеете защо ходят хората в Гърция, Сърбия и тн.
Ето затова!
zle_platen_trol
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#34] от "Хриси":
Не знам дали знаеш, ама извън селската кръчма не е така. Когато си в заведение е добре да не забравяш, че вътре не си само ти и да се съобразяваш с останалите хора, които също като теб са клиенти и имат права, едно от които е, да не бъдат смущавани от селяци, които са решили, че всичко им е позволено.
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#34] от "Хриси":
Доброто е заразноТова, че клиентът винаги е прав, е измислено от клиенти. Има и друга гледна точка. Ресторантът както няма в менюто "празен стол", така няма и "търпене до безкрай на всякакви грубости и простотии".
sa6
Рейтинг: 985 НеутралноОправдания: изгорЕ, простако селски! От тарикатлъците сме го докарали до тук, при наличие на такава природа, туристите спадат, а българите ходят в чужбина. Нормална практика е да се заплаща капаро за определени места, ако не бъде достигнато в сметката, остава за ресторанта. А ако компанията е шумна и пречи на останалите гости, би могла да бъде помолена да си ходи, преди да си е платила сметката.
ЕвроатлантидаWALL-E
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#24] от "Antoaneta Ardashes":
Умен и красив жълтопаветник.Ами съседния ресторант като не го направи и събере всички клиенти? А онзи на другата улица?
Взимате си домашната сливова пърцуца подмишка и беж обратно на село при козите да изнудвате тях.
Оня, лошия турист с парите в джоба определя правилата а не вие и докато не го научите сте обречени да си броите стотинките .
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#32] от "еко":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКНе, не е прав. Тъп е. Ресторантьорският бизнес разчита основно на популярност и доверие. С тази си постъпка ги сринаха.
sa6
Рейтинг: 985 НеутралноЗа съжаление това е масово явление в България. Наскоро бях в хотел край Трявна, хотелиера, дърт чичак гледаше само да "вземе едни пари", отношението към гостите му беше като към стадо овце, които могат да бъдат напъдени, ако отнякъде дойдат повече овце. Ум патки пасе, галоши! Не се чудете че сте най-бедни в цяла богата Европа!
ЕвроатлантидаDarth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#29] от "historama":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКМхм. Значи, то ни казваш, че заведението ще бъде неприятно за следващите си клиенти? Ми добре....
ПП като гледам какви маси като за къмпинг са взели, нищо чудно. Достатъчно малки и тесни са.
Bicho Raro
Рейтинг: 1478 ВеселоТова може да е валидно във вашата селска кръчма, ама не и извън вашето село. То затова и България се е превърнала в евтина дестинация за пиянски туризъм, щото на клиентите им се позволява всичко. Я иди в някой изискан, луксозен ресторант някъде из Европа и се дръж като селски хулиган, със самочувствието, че сервитьорите и готвачите са длъжни да те търпят и ще видиш какво ще ти се случи. "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#38] от "dogwoman":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕККои са грубостите и простотиите?
chehov40
Рейтинг: 412 Гневно"Нема им стъпим!"...То бива алчност, бива лакомия, ама тия се не оядоха. Филия от нарязан хляб се предлага по 40 стинки масово в "квалитетни заведения с богат асортимент и развлечения". С 2-3 филии избиват целия самун.
niksan1
Рейтинг: 2790 НеутралноЗащото е комплексар и не може да мине ден, без да гърми името му по медиите и, защото той ЛИЧНО трябва да се " разпореди " ПОСЛЕДЕН !
Без ДС - ченгета! Лустрация!
niksan1
Рейтинг: 2790 НеутралноА защо не допускаш, че, може би се страхува от мутри ? Без ДС - ченгета! Лустрация!
uq
Рейтинг: 1077 НеутралноАйде сега вицове. Като се прави резервация, оставяш капаро по 10-15 лева на човек, което не се връща и готово. Какви глупави оправдания
zle_platen_trol
Рейтинг: 466 ЛюбопитноДо коментар [#45] от "Darth Plagueis":
Ти беше ли там, че си убеден, че е нямало грубости и простотии?
zegi
Рейтинг: 635 НеутралноДо коментар [#16] от "dogwoman":
По величайшата повеля на празната тиква. Хахахах - и сега какво се оказва тези 80 кинта дори не са и платени, май само е искано да се платят. Обаче станаха основен проблем вна държавата.
niksan1
Рейтинг: 2790 НеутралноДо коментар [#28] от "Bicho Raro":
Без ДС - ченгета! Лустрация!" Пък и, ако наистина са били шумни, арогантни и невъзпитани ... "
Ако са били такива, има си служби на които се плаща да се грижат за реда, както в обществото, така и в обществените заведения . Не може ресторантьорът еднолично да влиза в ролята на съдия и да осъжда, защото на практика точно това се получава и неговата " присъда " е 20 лева на празен стол .
@
Рейтинг: 341 НеутралноДа бе, прави са. Да измислят на момента наказателна такса, която не съществува в техния ресторант и да очакват, че някой ще плати нещо, измислено на момента.
То така е напълно възможно управителят да измисли и десет удара с камшик за невъзпитан клиент и извънредно да включи на момента хрумналото му наказание в касовата бележка. Абе толкова ли не можете да схванете, че не е нормално да се налага такса, която НЕ съществува? Управителят каза вчера, казва и днес, че в неговото заведение такса "незает стол" НЯМА. След като такава такса няма, тя не може да се включва към сметката извънредно.
''zms15783''
Рейтинг: 524 НеутралноМдаа Баце "узакони' ново перо в калкулацията на летните заведения.
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#45] от "Darth Plagueis":
Доброто е заразноАз не съм била там, затова говоря по принцип. Но май и в случая е имало нещо такова.
Иво
Рейтинг: 4156 Любопитно"Матеев обаче допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света, но прилагането й в България е било грешка."
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Интересно изказване, някой знае ли къде има подобна практика? Аз в няколкото страни в чужбина, които съм ходил не съм забелязал подобна такса.
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#56] от "Иво":
Доброто е заразноВиж това https://www.nytimes.com/2015/06/03/dining/restaurant-reservations-cancellation-fee-credit-card.html
Ще върнем България в Европа
Рейтинг: 1864 НеутралноПо тази логика трябва да затворят 90 % от заведенията. В салати без лук и чушки в менюто, се слагат лук и чушки. Салата "Цезар" се сервира с препечена начупена филия, вместо крутони. Общо взето, кухнята е с качество нула, като за гладни докарани от горите на североизток от България.
baba_zozolana
Рейтинг: 810 НеутралноДо коментар [#56] от "Иво":
I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.http://www.bbc.com/news/magazine-29132172
http://www.laweekly.com/restaurants/would-you-pay-25-for-a-dinner-reservation-5067901
https://operationsroom.wordpress.com/2010/06/10/what-do-reservations-cost-restaurants/
http://www.esquire.com/food-drink/a29249/paying-for-a-reservation/
С уговорката, че Созопол не е Ню Йорк, Лос Анджелис или Лондон.
Bicho Raro
Рейтинг: 1478 ЛюбопитноДо коментар [#53] от "@":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannТези така наречена такса само е била включена в касовата бележка, но така или иначе не е била платена, та не разбирам къде е проблема, та чак и премиера лично да се заеме с това? Като че ли няма по-важни неща в тази държава. И пак повтарям, това, че си клиент, не ти дава право да се държиш като простак и да се отнасяш към служителите, като че ли са ти лични роби.
baba_zozolana
Рейтинг: 810 ВеселоДо коментар [#58] от "Ще върнем България в Европа":
I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.http://www.vicove.biz/012255a313f727e2ae370a0b19fe846f
moti
Рейтинг: 539 Неутралнода ги глобяват, ясно, че са сгафили, но голям шум се вдигна. едва ли тези са единствените нарушители. трябва генерално да се вземат мерки, а не така на парче...някой написал нещо във фейсбук. малко е тъпо
aa1830
Рейтинг: 295 НеутралноА такса 'въздух', такса 'на сянка', такса 'на слънце', такса 'ял', такса 'ср*л'...... Като българската мутра няма друга по света!!!
extraCACA
Рейтинг: 2181 Веселохъхъхъ, ми белата златка стана ценен кокалиционен партнер след метането на кивтета в Брюксел, да нее лошо я :)
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#50] от "zle_platen_trol":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКТи разлика между въпрос и твърдение правиш ли?
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноМалей, а после директно в Белене и да му се отнеме паспорта, да се обяви за враг на народа и брат му също да бъде уволнен за назидание.
Какво ви става бе, хора, нали сте ужким "десни"? В пазарна среда пазарът наказва безпощадно и без намеса от държавата, всеки си носи отговорност и глава на раменете.
Доброто е заразно
Waters
Рейтинг: 237 НеутралноЖалко е, че в България ще се намерят защитници на всяко гнусно деяние. В случая става дума за брутално надписване на сметка зад гърба на клиента. Няма какво много да се разсъждава.
niksan1
Рейтинг: 2790 Неутрално
Без ДС - ченгета! Лустрация!Ще разкажа случай, а вие съдете ...
Преди няколко години някакъв от Варна открил ресторант в Мюнхен . Моя позната решила да празнува рождения си ден в този ресторант . Бяхме 9 човека и след като се запознахме с менюто, поръчахме и вечерята започна . Е, да, ама не можеш само да ядеш и пиеш ... Компанията продължи и с разговори и коментари на различни теми . По едно време дойде байчото и ни попита ще поръчваме ли още нещо . " Домакинята " ни попита, ние сити отговорихме, че друго не искаме, след което байчото ни помоли да напуснем ... Естествено започнаха обяснения и спор . Байчото каза, че плаща данъци и заведението му не е зала -говорилня ... " Консумираш, плащаш и си тръгваш " ... Отговорих му, че има много свободни места, не пречим на евентуалните му клиенти и, че освен ядене и пиене, хората имат нужда и да общуват, още повече, че му бяхме направили около 210 евро сметка . Байчото ми каза да не го уча как се прави ресторантьорски бизнес и пет пари не дава как е по неските и италиански ресторанти в които свиря ...
Платихме, тръгнахме си и след около месец разбрах от други сънародници, че байчото е спуснал кепенците ... !
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#55] от "dogwoman":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКАха, май... Ясно.
До коментар [#60] от "Bicho Raro":
Кой се е държал като простак?
sa6
Рейтинг: 985 Неутралнощом измислиха такса "дюшек", извън такса "чадър и шезлонг". Пъдарската психика лъсва в българския туризъм, когато го движат хора, квалифицирани единствено да стоят на бариера и да събират банктноти. Евроатлантида
slainte
Рейтинг: 243 НеутралноАбсолютно точно!
zhivko6461
Рейтинг: 809 НеутралноБроят на възможните места за сядане може да се увеличи акоо се поставят четири стола в четирите ъгъла на масата (единична или съставна от 2 маси) и столовете се свържат с четири подходящи за сядане талпи. Ако импровизираната маса се сътои от 3 или повече поставени една до друга единичини маси ще се наложи употребата на допълнителни столове и талпи. Предполагам, че за любознателния потребител на форума не са необходими специални пояснения как биха се преодолели евентуални затруднения с недостатъчната площ за чинии и други съдове, необходими за разполагане на хранителни продукти.
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#68] от "niksan1":
Доброто е заразноИменно. Никой не му е слагал "лепенка", нито му е "забранявал да се занимава с тази дейност". Собственолично си е фалирал поради некадърност.
Daria
Рейтинг: 1176 НеутралноБългария трябва да е уникално уредена държава щом такав екзистенциален въпрос като такса от 20 лв на празен стол е по вси1ки медии и телевизии. Все едно 30% от населението не са емигранти и няма масова корупция, кражби за милиарди, КТБ...
АзКлавдия
Рейтинг: 982 НеутралноДо коментар [#69] от "Darth Plagueis":
Доброто е заразно"Май", защото това го твърди собственикът на ресторанта.
"Пострадалата" като не иска да разкаже другата гледна точка, аз какво съм виновна.
slainte
Рейтинг: 243 НеутралноБас държа, че компанията са внуци на средната комунистическа номенклатура, вечно с претенции, наследници на шумкари и мандраджии. А пък ресторантьора е просто един селски бек. Абсурдна история с която занимават малкото останали нормални хора в тази клоака България.
Иво
Рейтинг: 4156 ЛюбопитноДо коментар [#57] от "dogwoman":
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Интересна статия, мерси. Аз лично нямам против тази ресторантьорска практика описана във въпросната статия. Като резервираш поемаш някаква отговорност, ако откажеш резервацията си по някаква причина плащаш някаква такса (глоба). Така е добре.
Иво
Рейтинг: 4156 ЛюбопитноДо коментар [#59] от "baba_zozolana":
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Мерси бабо за споделената информация. +++
Вячеслав Атанасов
Рейтинг: 1001 НеутралноСозопол е изпортен град.Колкото до ресторантьорите и техните клиенти,в повечето случаи и едните и другите не са оттук.
penetrating
Рейтинг: 8895 НеутралноВсяка от страните не се доизказва :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertА следващият път като дойдат по-малко от заявените ресторантът може да ги предупреди, че може да им сложи съседи на празните сотолове макар и да не са от компанията, а ако са повече може да не са на една и съща маса :)
Иво
Рейтинг: 4156 ВеселоДо коментар [#67] от "БХК-фен":
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Тя (Bicho Raro) живее в Испания, а не в България. ;-)
султана глаушева
Рейтинг: 352 НеутралноНе е работа на премиер и министърка да се занимават с такива случаи. Цялата Мара втасала! Сумата е била начислена, но не е платена. С това да бяхте почнали! Много шум за нищо, че чак до генерални изводи, че "затова сме на тоя хал", "да го затворят" и от рода! Така и не разбрах гостенката за какво точно се оплаква, след като не са искали от тях да плащат сумата. Ами деликатно са им намекнали, че резервация за 10, а консумация за шест не е съвсем добре от страна на резервиралия. Толкова - нито повече, нито по-малко!
Мърфи е оптимист!Хриси
Рейтинг: 1526 НеутралноДо коментар [#44] от "Bicho Raro":
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.България се е превърнала в евтина дестинация за пияници и отрепки, защото "хотелиерите" и "ресторантьорите" са преобладаващо дребни селски тарикати като този, които хал-хабер си нямат нито от хотелиерство, нито от ресторантьорство. То не е достатъчно да плеснеш пет маси, 20 стола и да наемеш леля Пенка от долната улица да пържи кюфтета и съседката Марчето за сервитьорка, за да станеш ресторантьор и да ти дадат звезда "Мишлен". С преобладаващо такива кръчми, ще привлечеш пияници, отрепки и селяндури, а не нормални хора, които знаят как да се държат прилично на публично място.
labby
Рейтинг: 626 НеутралноНе знам ти дали знаеш, ама това че клиента плаща не означава че може да прави каквото си иска, още повече когато нарушава спокойствието и правата на другите клиенти.
Не вземам отоношение по случая, а само по твоето изказване.
Waters
Рейтинг: 237 НеутралноГрубостите и простотиите са според ресторантьора и какво точно той има предвид под "грубости" и "простотии" няма как да знаем. Всеки си разбира такива понятия както си иска и според случая. Знаем едно съм сигурност: имаме надписана сметка с артикул, който го няма в менюто или в някакъв друг тип договор с клиента. Това е недопустимото и не виждам какво още има да се бистри.
П.С. Добре, че г-н ресторантьорът не се е сетил да излъже, че устно е предупредил клиентите, че ще им вземе по 20 лв за недошъл човек - тогава още форумци вероятно щяха да наскачат в негова защита. Вероятно поради липса на опит или поради опит единствено от страната на обслужващия персонал, много хора не се сещат най-главното: ресторантът е място, където човек би трябвало да се отпусне и да се повесели с хубава храна и напитки, а не място, където да внимаваш да не би някой от компанията ти да се откаже да дойде и да си платиш за това "огромно" провинение.
Darth Plagueis
Рейтинг: 1784 НеутралноДо коментар [#75] от "dogwoman":
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКЗа вина не знам. Виждам, че разпространяваш непроверени твърдения, което е нелепо.
niksan1
Рейтинг: 2790 Неутрално[quote#66:"dogwoman"][/quote]
Без ДС - ченгета! Лустрация!Това за Белене го кажи не на мен, а на онези, които са деца и внуци на мандраджии .
Вече ще станат 11 години, откакто съм в Мюнхен и 9 години откакто свиря по немски и италиански ресторанти . Управителите на ресторантите, както и сервитьорите правят всичко по силите си да бъде, не само удовлетворен клиентът, но и уважен . Разбира се, клиентите отговарят с разбиране и за шумни и невъзпитани компании и дума не може да става, с някои изключения, когато имаме туристи от Русия .
Нищо такова няма в българските ресторанти " Рила " и " Тангра " . Бях поканен да свиря в " Рила " от някойси Александров ... В ресторанта имаше клиенти, току-що пристигнали от България ... Започнаха да си " дава поръчките " за едикоя си песен ... Фактът, че имам репертуар, който следвам, не ги впечатли и директно ми заявяваха ... " Ти к'ъв музикант си, щом не можеш да свириш песента ... " Е, да, ама има хиляди песни и мелодии, които нито един музикант на света НЕ свири - дайте ми нотите и ще го направя на " прима виста " ...
Така изкарах тази вечер и повече НИКОГА не съм свирил и няма да свиря в български ресторант .
Извод към статията : Каквото ни е обслужването, такива са и клиентите ни, такива са и политиците ни !
Stewie
Рейтинг: 925 Любопитномного шум за нищо ,подобни практики има навсякъде по света ,все пак е имало предварителна резервация която не е била изпълнена ...един напълно измислен скандал за отклоняване на вниманието от големите кражби и далавери на властимащите
Daria
Рейтинг: 1176 НеутралноДо коментар [#77] от "Иво":
Няма лошо стига клиентите да знаят за тази практика а не постфактум.
Whoops
Рейтинг: 727 НеутралноОбикновено се прави по телефона за удобство.
WALL-E
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#60] от "Bicho Raro":
Умен и красив жълтопаветник.Ето къде е проблемът накратко:
1. Един управител на ресторант в Созопол заби поредния пирон в ковчега на туристическия бизнес в България. Имиджът на този бизнес е и без това спорен и крехкото равновесие се взривява от всяка малка случка като тази. Факт.
2. Така и не се научиха мутри и простаци от всякакър вид и калибър, че социалните медии са голяма сила. Не може да биеш хора по пътищата, да гониш нудисти от плажа, да слагаш такса "стол" или каквото ти скимне и да мислиш, че това ще си остане там.
3. Туристическия бизнес има една колона и тя се нарича имидж. Този професионалист, управителя уби ресторанта, който е нает да управлява. За този сезон всичко свърши. Да му е честито на собственика.
4. Този професионалист, управителя се простреля до сърцето. Никой нормален предприемач насетне не би го наел да му управлява бизнеса при условие, че този може за минути да разруши нещо (имидж, бранд, репутация, име...) градено с години. Да, ще го изгониш и той нищо не губи, но ти си провален, бизнеса ти е разрушен и всичко е гуд-бай.
5. Докато мразиш онези "от Софето" (може да се замести с всяко друго населено място или държава по избор) значи не си за туристически бизнес или каквото и да било в сферата на услугите и е добре да се ориентираш към друга област.
Мога и още, ама имам работа, та да мога да си платя уикенда на някой хотелиер, няколко ресторантьора, бензиностанцията и тн по веригата.
dnevnikar
Рейтинг: 4267 НеутралноUNITED EU UNION
Не сме чували за подобна грешка по света,
изобретена в обиталище на "вампири" Созопол.
Demand and supply...
Страхотно търсене - страхотна услуга.
А "празен стомах"?
"В същото време по "Нова телевизия" и Би Ти Ви управителят на заведението Тони Матеев обясни, че в услугите му такса "празен стол" няма.
Той обаче бил предизвикан да я сложи на конкретната компания на масата, защото вдигала много шум и създавала проблеми.
Матеев обаче допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света,
но прилагането й в България е било грешка."
inn
Рейтинг: 1648 НеутралноКакто се казва, в случая глобата (по-точно имуществената санкция, защото се касае за ЮЛ), е вече наполовина паднала в съда. Процесът на административното наказване се подчинява на общите принципи на наказателния процес. В тази връзка Европейският съд по правата на човека много пъти е набивал канчето на РБ, че наказващият орган не трябва да се произнася предварително и особено чрез средствата за масова информация по наказанието, защото така нарушават принципа на безпристрастие, който са длъжни да спазват (изцепките на ЦвЦв преди години бяха класика за ЕСПЧ).
В този случай КЗП вече обяви, че ще глобява заведението дори преди да е изтекъл тридневният срок за възражения срещу акта...
Въобще, рефлексите на Слънцето да "разпорежда проверки" и резултатите в съда обикновено се разминават сериозно...
inn
Рейтинг: 1648 НеутралноКакто се казва, в случая глобата (по-точно имуществената санкция, защото се касае за ЮЛ), е вече наполовина паднала в съда. Процесът на административното наказване се подчинява на общите принципи на наказателния процес. В тази връзка Европейският съд по правата на човека много пъти е набивал канчето на РБ, че наказващият орган не трябва да се произнася предварително и особено чрез средствата за масова информация по наказанието, защото така нарушават принципа на безпристрастие, който са длъжни да спазват (изцепките на ЦвЦв преди години бяха класика за ЕСПЧ).
В този случай КЗП вече обяви, че ще глобява заведението дори преди да е изтекъл тридневният срок за възражения срещу акта...
Въобще, рефлексите на Слънцето да "разпорежда проверки" и резултатите в съда обикновено се разминават сериозно...
Whoops
Рейтинг: 727 НеутралноМоже би защото не си правил резервацията за двойно по-голяма компания от колкото сте в действителност.
И аз не съм сигурен кой крив в случая, обаче и управителят и клиентите са си нашенци та не се знае. Има един лаф 'не случихме на политици", също толкова тъпо е и "не случихме на ресторантьори".
uq
Рейтинг: 1077 НеутралноДо коментар [#90] от "Whoops":
Ами прави се по телефона за удобство, в заведениятя които не се пълнят, така че и да не дойдеш изобщо, не е проблем. Оборотните заведения ти искат да оставиш капаро, особено ако резервираш за повече хора. Най-оборотните заведения просто не резервират.
@
Рейтинг: 341 НеутралноМоже да има такава практика в елитни ресторанти по света. Може да има изискване и за минимална консумация. Може да има изискване за дрескод. Но не може да има извънредна такса, която управител или собственик измисля на момента и на момента налага като наказателна мярка. Такова чудо никъде няма.
Bicho Raro
Рейтинг: 1478 НеутралноЗнаем и още нещо, че тази надписана сметка не е била платена, тоест, предполагаемата потърпевша няма причини да се оплаква, след като, така или иначе, не е платила това, което е сметнала за надписване.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Waters
Рейтинг: 237 НеутралноСпециално ресторантьорството е може би най-слабото звено от българския туризъм. Докато хотелиерството горе-долу се научи да спазва някакви стандарти, или поне можеш да предвидиш къде да отидеш за да не патиш, ресторантите са почти винаги "хит ор мис", тоест, няма никаква гаранция, че ще получиш качествено обслужване и, най-вече, вкусна храна, дори и да отидеш в най-скъпото заведение. Убедих се за пореден път в това тази година на Созопол. Просто имам възможността да спя безплатно и затова ходя там отвреме-навреме. Миналата година си бяхме намерили заведение с хубава храна, но тази година го нямаше. Оттам нататък - леш. "Гостоприемство" през зъби и безвкусни ястия "на корем".
zakkwild
Рейтинг: 340 НеутралноМислех да не коментирам този космически преекспониран случай. Не издържах. Конкретика - има документирано безобразие - макар и на измислен бон. Освен пазарното проклятие , което този собственик получава , заради отразяването във Фейсбук, има и ясен законов ред за това, кой какво прави в държавата в такива случаи. И трябва да се направи бързо и ефективно.
Никакво подценяване на кръчмарската алчност, но извинете - министър председател да разпорежда проверка на някаква кръчма, след това там на крака да ходи министър - идва ми в повече.Да не са открили холерни бацили? Или антракс?Или е убит клиент? Какво става по дяволите?Очевидно приоритетите и механизмите на властта са тотално липсващи или са сбъркани в тази държава.