Нено Димов: Не търся консенсус за "Пирин", защото не може всички да са доволни

Нено Димов: Не търся консенсус за "Пирин", защото не може всички да са доволни

© Юлия ЛазароваНе търся консенсус за природен парк "Пирин", защото не може всички да са доволни. Търся баланс между икономическото развитие на страната и опазване на природата, каза днес по Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.


В отговор на въпрос, той допълни, че до днес следобед в ръководеното от него министерство няма заявено инвестиционно намерение за ски зоната в парка. Коментирайки разпространената от концесионера на ски зоната край Банско "Юлен" визуализация за маршрута на втория лифт, Димов каза, че това е просто една черта през парка и не е инвестиционно намерение.


"Смятам да привикам концесионера, за да ми обясни какво е това и дали има инвестиционна подготовка", допълни министърът. Нено Димов каза още, че не може да се прогнозира кога може да се започне строежът на втори лифт, защото в предстоящите процедури има много неизвестни.
"Сами по себе си сроковете за дълги, а ако се включи и съдът, периодът ще се удължи още", посочи министърът. Той прогнозира, че до една година реален строеж няма да започне. Нено Димов подчерта, че всички искания за строителство ще минат през нужните екологични процедури.


Коментирайки протестите срещу решението на правителството на парк "Пирин", министърът посочи, че те са обект от демокрацията. Нено Димов каза още, че няма как да се оцени колко дървета ще бъдат засегнати от изграждането на втори лифт над Банско, при положение че няма инвестиционно намерение и трасе. Той допълни, че в закона са предвидени и компенсационни процедури.


Нено Димов покани всички, които имат въпроси по темата, да се включат утре в започващ в 12 часа диалог с него на живо във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK