Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

© Анелия НиколоваНационалните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това предложение беше представено от министъра на околната среда Николина Ангелкова по време на петата годишна среща на Националния борд по туризъм, съобщава БТА.


"Ще извадим националните курорти от обхвата на този закон. Така чрез специална наредба, която ще напишем, правилата за шума ще бъдат определяни от местната власт. Мисля, че така ще е по-справедливо", заяви Ангелкова преди откриването на форума.


Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка. Министърът уточни, че това са предложения за промени в ресорния Закон за туризма, но те ще рефлектират и в закона за шума.
Ангелкова коментира и темата за загражденията на плаж "Корал". В отговор на въпрос за кадастралните планове, според които имотите граничещи с плажа, са дюни, Ангелкова каза, че министерството не се занимава с изработването на специализирани карти, а това е задължение на Агенцията по геодезия и кадастър.


Ясно е записано в закона, че върху дюните не трябва да има нищо, каза министърът и допълни, че по темата ще бъде изискана проверка. Отговорът идва след позиция на Камарата на геодезистите в България, че държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със своите действия, така и с бездействие спрямо статута на плажа "Корал", като разрешават строителство.


Промените в закона за шума, внесени от вицепремиера Валери Симеонов в парламента, предвиждат драстично ограничаване на шума след 23 часа в населените места и курортите. С него от нощните заведения се изискват специални ограждения, които да намаляват шумовото замърсяване.


Вицепремиерът е особено активен в сектора на туризма, който му е ресор, и по-конкретно с проблемите, свързани с шума от нощните заведения в курортите. По тази линия той често влиза в пререкания през медиите с ресорния министър Николина Ангелкова.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Тая я купиха барабар с министерството.
  Какви национални курорти ма, лельо.
  Нали са си към общини, да не са извънземна собственост?
  Иначе знам, че това се пише заради Слънчака, отдавна искат да си го купят едни там хора...

 2. 2 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А Валерката на какво ли мнение е ?

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  За контролиране на регулирането да бъдат назначени 100 нови държавни чиновника.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Иначе знам, че това се пише заради Слънчака, отдавна искат да си го купят едни там хора...
  —цитат от коментар 1 на НеКой
  От хората спестили с пот на чело пари за 4 звезден хотел на Слънцака искат да го отнемат. Хотелчетата да им вземат. Ужас. Не ги е срам.

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  "Ангелкова коментира и темата за загражденията на плаж Корал. В отговор на въпрос за кадастралните планове, според които имотите граничещи с плажа, са дюни, Ангелкова каза, че министерството не се занимава с изработването на специализирани карти, а това е задължение на Агенцията по геодезия и кадастър."

  Ало, "Министърката"? Знаеш ли си задълженията или трябва да се учим в движение?

  Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие “Министърът на туризма заявява изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава шеста от Закона за кадастъра и имотния регистър след приемане на специализираните карти на морските плажове.” (чл. 6, ал. 10 от ЗУЧК). Това означава, че задължение на Министъра на туризма е подаването на заявление за отразяване на границата на крайбрежната плажна ивица, въз основа на посочените по-горе карти. Преди 15 март 2016 г., това трябваше да направи Министърът на регионалното развитие и благоустройството. До този момент, никой от отговорните министри не е изпълнил задължението си.

  Иначе проверчици може да си правиш до като не ви закопаем под същите тези дюни...ОСТАВКА и ЗАТВОР за вас, които разграбихте територии, които са изключителна държавна собственост и я раздадохте на мутро-олигархията!!!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Наредби и сега има- мир, тишина и спокойствие по морето няма и няма да има.
  Не става с Наредби, а с налагане на Закона !!!

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "правилата за шума ще бъдат определяни от местната власт"

  Кметчета ще станат специалисти по УНГ.

  Истината е, че конският представител иска места без закони - всеки да пие, бие, е.е, с.ре, повръща и каквото си поиска без да носи никаква отговорност, щото е клиент на ... наш'те 'ора....

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Все пак някой трябва да даде дефиниция за НАЦИОНАЛЕН КУРОРТ. Това са онези курорти в които всички работници са на минимална, там почти целия алкохол е нелегален, примерно и въобще какво значи национален !!! Може би в думата НАЦИОНАЛЕН се има в предвид национална нелегалност.

 9. 9 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1048 Гневно

  Ангелкова, да видим как ще избегнете отговорност по отношение на тези конкретни изисквания. Да видим как ще обясните какво сте вършила последните 15 месеца (снимките по Оскари не се броят):

  Изискваме:

  Министърът на туризма да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри с цел отразяването на крайбрежната плажна ивица.
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за отмяна на актовете за одобряване на подробните устройствени планове, с които са урегулирани посочените имоти и е променено предназначението им.
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството да отчужди частните имоти, попадащи в територията, която е изключителна държавна собственост.
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството да състави акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица.
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира Главния прокурор за нарушаването на Конституцията на Република България и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на Република България заради затруднения достъп до плажа за природосъобразен туризъм "Корал".

 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  "Националните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба"

  Наскоро Валери Симеонов вдигна мерника на Ангелкова, но тя продължава упорито да си подритва трудовата книжка. Явно Симеонов е прав, а Ангелкова се е сдобила с някои облаги по морето и сега търси вратички.

  Друг е въпросът що за министър е този, който не е наясно, че закон не се променя и допълва с наредба, ако това не е предварително указано в закона, но очевидно такъв е материалът. Но за Ангелкова си го знаехме.

  Николинка е лика-прилика с Рагин по умствен багаж.

 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  А Валерката на какво ли мнение е ?
  —цитат от коментар 2 на boring pumpkin


  Очаквам мощен залп от Симеонов следващите дни. Николинка е пътник.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Четох интервю с един бивш зам. министър на туризма, който каза, че Слънчев бряг декларира по-малко от половината налични места като заети през лято.
  За награда ще ги правим още по-самостоятелни ли.

 13. 13 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 225 Весело

  Това е доста глупаво. Хубаво национален курорт с 24 шум , а как ще разберем в хотела какъв е рижима !!?? Или в такъв курорт всички ще бъдат задължени да шумят 24 часа!?!?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  И каква е целта на Ангелкова, нещо, за което има закон да се слага в наредба.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2061 Весело

  аз пък предлагам да извадим другарката Николинка от МС... за ушите

 16. 16 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#15] от "extraCACA":

  Крайно време е...

 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Мутрите в този курорт, както и в Созопол искат да прогонят нормалните собственици на хотели и да ги купят на безценица. Но забравят, че масово тези хотели са на политици, съдии, прокурори и т.н. Сега ще видим какво ще става. Според мен Ангелкова се страхува да не я отстранят като този от НАП, затова върти опашката.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Едно определено ниво на шума е ВРЕДНО и не трябва да се достига никога нито извън, нито във заведенията!
  Отделно едно смущаващо ниво на шума не трябва да се надхвърля никога извън заведенията, а друго по-ниско ниво- след примерно 23 часа.

 19. 19 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Много си тъпа, Николинооооооо,
  но за сметка на това поне си грозна!

 20. 20 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 404 Весело

  Много си тъпа, Николинооооооо, но за сметка на това поне си грозна!
  —цитат от коментар 19 на ohg30520577


  Но има и добро качество: Нагла е!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 21. 21 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#20] от "stem":

  Прав си: всяко зло за добро:-)

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1892 Весело

  Оставка
  и Валери Симеонво да назначи нов министър

 23. 23 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#19] от "ohg30520577":

  "Много си тъпа, Николинооооооо, "

  В случая тъпотата няма значение. Просто е поела едни задължения. След разкритията на Валерката и особено писмото на геодезистите тя явно е решила, че времето й изтича и играе "ва банк"

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  да се пита човек за какъв хикс българското общество издържа ПОРЕДНАТА куха институция, която работи изцяло в услуга на мутрите!

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1880 Любопитно

  Сама ли ще си отиде, или ще бъде изритана? Питам колегите.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  След края на гербавата сган това министерство ще трябва да се закрие.

  седеньето го зголемува задникот
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Наредбата се пише от министъра, а за промяна и гласуване на закон си трябва един билюк дупетати.

  седеньето го зголемува задникот
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така си е.
  Първо Първия Закон приложете връз "царе"
  разпореждащи Не редни безобразия "наредби".

  Той се казва Конституция.
  Най Велика Институция '1991.

  Пробвай в Гуглето:
  Конституция на bg, Велика, Народно, Велико, government

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не става с Наредби, а с налагане на Закона !!!

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  UNITED EU UNION

  КРБ Чл. 5:

  Конституцията е основен и Върховен Закон с Непосредствено Действие
  Не допускащ закони, които да Му/Й противоречат.

  Министърката е в/под Противоречие с Върховни Му/Й Повели
  Непосредствено Действащи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK