Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

© Анелия НиколоваНационалните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това предложение беше представено от министъра на околната среда Николина Ангелкова по време на петата годишна среща на Националния борд по туризъм, съобщава БТА.


"Ще извадим националните курорти от обхвата на този закон. Така чрез специална наредба, която ще напишем, правилата за шума ще бъдат определяни от местната власт. Мисля, че така ще е по-справедливо", заяви Ангелкова преди откриването на форума.


Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка. Министърът уточни, че това са предложения за промени в ресорния Закон за туризма, но те ще рефлектират и в закона за шума.
Ангелкова коментира и темата за загражденията на плаж "Корал". В отговор на въпрос за кадастралните планове, според които имотите граничещи с плажа, са дюни, Ангелкова каза, че министерството не се занимава с изработването на специализирани карти, а това е задължение на Агенцията по геодезия и кадастър.


Ясно е записано в закона, че върху дюните не трябва да има нищо, каза министърът и допълни, че по темата ще бъде изискана проверка. Отговорът идва след позиция на Камарата на геодезистите в България, че държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със своите действия, така и с бездействие спрямо статута на плажа "Корал", като разрешават строителство.


Промените в закона за шума, внесени от вицепремиера Валери Симеонов в парламента, предвиждат драстично ограничаване на шума след 23 часа в населените места и курортите. С него от нощните заведения се изискват специални ограждения, които да намаляват шумовото замърсяване.


Вицепремиерът е особено активен в сектора на туризма, който му е ресор, и по-конкретно с проблемите, свързани с шума от нощните заведения в курортите. По тази линия той често влиза в пререкания през медиите с ресорния министър Николина Ангелкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK