Единственото нарушение на басейна на плажа в Каварна се оказа режимът за достъп

Единственото нарушение на басейна на плажа в Каварна се оказа режимът за достъп

© Министерство на туризмаЕдинственото нарушение, свързано с басейна, изграден от наемателя на плажа в Каварна и собственик на хотел до него местен бизнесмен Валентин Николов-Цуцко, е, че в момента е безплатен само за гостите на комплекса с пакет "ол инклузив". Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на обиколка по Северното Черноморие.


"Потребителите имат равни права при ползване на една и съща услуга. И понеже на табелата пише, че басейнът е безплатен за гостите на хотела, трябва да е безплатен за всички посетители на плажа", казва Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.


Тя припомни, че първата проверка за басейна на плажа показала, че той отговаря на схемата и за него не се излива бетон, а е с пластмасово корито, което му дава статут на преместваем обект. Министерството на туризма ще напише писмо до наемателя с искане до три дни да премахне несъответствията, както предвижда договорът. Ако това не бъде изпълнено, ще се търси неустойка. Ще бъде сигнализирана и Комисията за защита на потребителите, за да направи проверка.


Министърът препоръча да се спрат строителните дейности до плажа
Ангелкова препоръчва на община Каварна да вземе спешни мерки и да спре строителните дейности до плажа на града, които по същество са довършителни работи по хотела на Валентин Николов. Казусът доведе до скандал в общинския съвет в сряда.


"Това е абсолютно забранено след 15 май. Редно е било така да се планира строителството на хотела и пътя до плажа, че да не нарушава забраната и да осигури максимален комфорт на туристите", поясни министърът.


Според нея, макар да има достъп до плажа от двете страни на строежа, той причинява дискомфорт на туристите.


"Ако община Каварна иска да привлича туристи и да осигури добри условия за плажуващите, не е редно да допуска такава ситуация. Ако е искала подобрения, е трябвало да си направи планирането така, че до 15 май строителните дейности да приключат, а не да са факт месец след забраната. Тук е добре да се намеси областната управа, смята министър Ангелкова и допълва, че Министерството на туризма няма правомощия за територия извън морския плаж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK