Жирардели не е бил в конфликт на интереси като мой съветник, обяви Ангелкова

Жирардели не е бил в конфликт на интереси като мой съветник, обяви Ангелкова

© LAP.bgМарк Жирардели не е бил в конфликт на интереси, докато е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Той не бил лобирал и за втори лифт на Банско, каза днес по Би Ти Ви самата тя.


"Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство", на мнение е министърът на туризма.


Ангелкова уточни, че не е знаела предварително от кога световноизвестният скиор е станал 100% собственик на Юлен. "Всички научихме на 17 декември, че той е собственик на фирмата, а хронологията разбрахме от медиите", уточни министърът на туризма.
На тази дата, по време на среща с министрите на туризма Николина Ангелкова, на околната среда - Нено Димов, и на икономиката - Емил Караниколов, петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски показа документи, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.


Допреди това изявление нямаше потвърдена информация кой притежава компанията, която е концесионер на ски зоната над Банско. "Юлен" обаче се свързваше с председателя на българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос".


Самият Жирардели пък коментира, че с Цеко Минев го свързват общи хобита. И двамата караме с удоволствие ски, обичаме природата и много обичаме планината. За съжаление той голф не играе и затова лятото рядко се виждаме", коментира той в интервю за "Нова телевизия" на 18 декември. В него Марк Жирардели каза, че е придобил собствеността в концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" през 2016 г., а процедурата за покупката е започнала още през 2012 г.


Жирардели беше представен като първи съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова в края на 2014 година. Скиорът е свързан с Банско още от края на 2004 г, когато е назначен за консултант на Българската федерация по ски (начело на която от 2003 г. е Цеко Минев) и рекламно лице на курорта.


Ангелкова посочи, че Жирардели е бил съветник до март 2016 г. "Беше съветник с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", поясни Ангелкова днес.


Законът защитавал дюните


Коментирайки поредния случай на унищожени дюни, Ангелкова посочи, че в Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. "Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва", допълни тя.


Министърът каза още, че промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие ще се увеличи размера на санкциите за посегателство срещу дюни и те достигат до 50 000 лв. за юридически лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK