Ангелкова поиска със закон управлението на концесиите за плажовете

Ангелкова поиска със закон управлението на концесиите за плажовете

© Велко АнгеловКонцесиите за услуга на морските плажове се предоставят, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а не по Закона за концесиите. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, качен вчера за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет strategy.bg. От оповестените документи се разбира, че вносител на поправките е Министерството на туризма.


Буквално преди дни искане за такава промяна отправи Националният борд по туризъм, който обяви, че в момента има правен вакуум за отдаването на плажовете.


Така концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма, а не по общия ред, определен от Закона за концесиите. Това и в момента е така, но с временни промени, приети през 2016 година и удължени година по-късно. Преди два месеца управляващите направиха още един опит да удължат това временно положение, но не успяха и сега се внасят въпросните промени.
Всъщност новият проект на закон е своеобразна победа на министъра на туризма Николина Ангелкова над бившия вицепремиер Валери Симеонов, с когото бяха дълго в публичен конфликт за това как държавата трябва да управлява сектора. Идеята концесии да се дават по променения Закон за концесиите беше именно на лидера на НФСБ. Според Симеонов при сегашното положение по най-непрозрачен начин се раздават плажове на приближени фирми и групировки.


Всички плажни концесии при министъра на туризма


Промените предвиждат министърът на туризма да се занимава с всичко по концесиите от подготовката, през провеждане на процедурите, до сключването на договорите и контрола за изпълнението им. Ролята на Министерския съвет е да дава финалното одобрение за избраните концесионери.


Управляващите казват, че промяната е нужна, защото Върховният административен съд спря наредбата, която да регулира подробностите по даването на концесии по Закона за концесиите, а делото по документа ще се гледа по същество чак в началото на лятото, когато сезонът ще е започнал.


В мотивите, които поясняват, защо е нужна промяната, се посочва, че към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове и изтичат сроковете на много концесионни договори. "Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях", е записано още в тях.


В мотивите към проекта за промени се посочва също, че новият ред е нужен, за да бъде съобразено българското законодателства с европейска директива, която предвижда концесии по Закона за концесиите да се дават, ако обектът на концесията има годишен приход над 5 млн. евро, а почти всички български плажове масово са под този праг.


Според авторите на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите с промените ще се създаде по-кратка и проста процедура, при ясни и прости правила.


Посочва се също, че сключването на договора за концесия, неговото изменение и прекратяване, се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със спецификата на необходимостта да се обезпечат задължителните дейностите по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.


Освен това се създавала гъвкава правна рамка, която да отговаря в максимална степен на особеностите при управлението на морските плажове, да е ориентирана еднакво добре както към гарантиране на законосъобразното им ползване и защита интересите на посетителите, така и към бизнеса.


Поглед към текстовете показва, че концесиите ще се дават за срок до 20 години. При определени обстоятелства той ще може да се удължава с до една трета.


Минималният размер на концесионното възнаграждение или наемната цена, ще се определя по методика, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Предвидено е половината от сумата на концесионното възнаграждение или наемната цена да се превежда по бюджета на общината, на чиято територия се намира съответният плаж, при условията и по реда на Закона за концесиите.


В съобщение до "Дневник" от министерство на туризма уточняват, че новите предложения връщат досегашният ред, който е бил работещ. "Целта е облекчаване на административната тежест за бизнеса, привличане на инвестиции и обезпечаване на възможно най-много морски плажове със задължителните дейности", се казва в мейла.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Абе защо не може държавата да си се грижи за плажовете? Така на всички плажове ще може да има еднакво качество на услугата, а не както сега - цени разни, къде има и къде няма спасители. Хотелиерите ще заявяват брой необходими чадъри и шезлонги и в държавния бюджет ще влизат някакви пари. Ама ще ме обвините че говоря за комунизъм.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз пък си искам плажове без чадъри и шезлонги, които са безплатно достъпни в целият си размер за българите. За чужденците, не ми пука, ако ще и кожите им да одерат. Ама да трябва да плащам, за да ползувам публична държавна собственост, това е нонсенс!

  мурзилка
 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#1] от "Лео":

  Доказано е, че държавата не може да се грижи за нищо. До каквото се докосне се корумпира, поврежда, унищожава или бива откраднато. Та държавата не може да се оправи с основни функции като пазене на реда, образование и здравеопазване... не може едни избори да организира като хората... не може даже една дупка в асфалта за запълни качествено... ако искаш плажовете да приличат на детските площадки в Люлин - дай ги на държавата :)

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "концесиите ще се дават за срок до 20 години"

  Това е огромен срок- дори комунягите планираха само за петилетки.
  3-4, в особени случаи при гарантирани големи инвестиции 6-7 години трябва да е границата.

 5. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Много добре. Браво на Ангелкова.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Когато се натрупат много нерешени проблеми, се сменя министъра.

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  А ти си смени чипа в тиквата

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Кърпа и чадър на дюните не може, но хотел може....

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#3] от "kki":

  Ей по-кротко ве. Ако ти спрат всички данъци ще си асфалтираш твоя участък от улицата примерно... Ъ?
  Ся, че тая кобила е корумпирана, заедно с цялата й партийна сволоч е друг въпрос

 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Докажи, че е корумпирана! И теб могат да те обвинят в това без доказателства.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  "Буквално преди дни искане за такава промяна отправи Националният борд по туризъм, който обяви, че в момента има правен вакуум за отдаването на плажовете."

  Вакуумът е само в главите на тези, дето не искат да прилагат закона, защото са заслепени от корупция ! Плажовете са в ръцете на мутрите с пълното съдействие на управлението ! Има прилагане на закона и подвеждане под отговорност ! Другото са приказки за наивници !

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Би имало смисъл от такава мярка в общо положение, но в конкретния случай това ще даде пълен контрол над плажовете в ръцете на едно некадърно министерство и плажовете ще се отдават на наши хора, само че “законно”

 13. 13 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":А ти си смени чипа в тиквата
  —цитат от коментар 7 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Не изговаряйте името Му без повод.... За Тиквата става дума, ако не сте рабрало!

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Тая мутреса на ДПС определено е на заплата към пасола на Раша!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А защо въобще трябва да се отдават на концесия плажовете ? Та разни мутри да вилнеят ? Да се сложат един малък брой чадъри на един плаж, общината да назначи един човек, който да събира таксите от чадърите и да поддържа плажа и стига. Нека 80% от плажа да е свободен. Я идете напр. в клуб "Ривиера" до Златните - там едни мутри непрекъснат дебнат туристите и ги гонят като престъпници. Дори са си напрравили официален вход, което плащаш 60 лв. за чадър и незнам още какво. Ако искаш просто така да отидеш на плаж не може през този вход. Ако исксаш безплатно да отидеш на плажа обикаляш по 2 километра.

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Верно ве, ей, "Ало Ваньо" назначава само момини сълзи - я виж Бузко Горанов пресен пример, много е точен

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  ББойко, тази кобила е по-вредна за ГЕРБ от Миро Мършата и Емо Фаса взети заедно!!! Помниш ли, ние помним ББойко!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#17] от "chichka":

  Чичка - ти не гласуваш за ГЕРБ. Не се прави на интересен.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Любопитно

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Абе, теб кой те изака тук ?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":Доказано е, че държавата не може да се грижи за нищо. До каквото се докосне се корумпира, поврежда, унищожава или бива откраднато. Та държавата не може да се оправи с основни функции като пазене на реда, образование и здравеопазване... не може едни избори да организира като хората... не може даже една дупка в асфалта за запълни качествено... ако искаш плажовете да приличат на детските площадки в Люлин - дай ги на държавата :)
  —цитат от коментар 3 на kki


  +++
  Exactly!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 22. 22 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ангелкова е слуга на мутрохотелиерите и лобира за техните интереси. Плажовете нямат място в прогнилото й министерство.

 23. 23 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#22] от "oIo":

  И ти нямаш място в България.

 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Пълно прекратяване на всички концесии и забрана за строителство на поне 100 м от водата. Всичко останало се разрушава, а на собствениците се дават държавни облигации. Това не е туризъм, това е бандитско опустошаване на Черноморието.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  повече концентрация на власт в държавата = повече корупция
  Гарантирано от ГЕРБ!

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":

  Защото "еднакво качество на услугите" означава никакво качество. Затова.
  Както при всяко нещо, за което се """"грижи"""" държавата.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Ангелкова поиска със закон управлението на концесиите за плажовете?!

  - вън на лобистите като тази "кака" в правителството(интересно ми е дали и тази година неините приятели от Холивуд ще я поканят да пръства на Оскарите?!!!), а "баце" ако има "топки" да ги изгони всичките такива "калинки", които замърсяват средата с лобиските си намерения?!(тук са тези с шумомерите, природозощитници и за каквито ли не се сетиш)@[email protected]!!!

 28. 28 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Тази вече доста време напира да контролира концесиите. На баща и аверчетата искат да се уредят дългосрочно с концесии на смешни цени, че може на тати кончето скоро да не е министърка.

 29. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  А до сега плажовете ги давахте без закон за концесиите? Ега ти държавата...

 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално


  " Така концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма ... "


  Жената-конь да си отвори сметка в някоя офшорка, след горното решение - бедна ми е фантазията по колко ще смъква, щом от нея ЛИЧНО зависи . Е, някой да не си помисли, че става въпрос за корупционна предпоставка .

  PS Само на мен ли ми се струва, че горе на снимката е позирал някой корав мъжага от древноримски легион ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Много добре. Браво на Ангелкова.
  —цитат от коментар 5 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  Изненадън съм !
  Как в този " коментар " все още не си написал " С Бойко Борисов и ГЕРБ - напред ", така както преди години си скандирал " С др. Тодор Живков и БКП - напред " ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#15] от "krf54523578":


  " А защо трябва да се отдават на концесия плажовете ? Та някои мутри да вилнеят ? "


  Защото една сродна мутра вилнее в държавата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ДОКАТО МУТРИТЕ ДЪРЛЯТ ВСЕКИ КОЙТО МИНЕ ТАМА КРАЙ ТЕХ ЗА КВОТО СЕ СЕТАТ МОРЕ НЕМА ДА ИМА , ЕДНА ТАМОШНА МУТРА СКОРО МИ СЕ ХВАЛЕШЕ КАК ДРАЛИ ЧУЖДЕНЦИТЕ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО КОНЦЕСИОНЕРИ !!! -" БАТЕ МИ ТО ПО ПЛАЖА ТОАЛЕТНИ ПОЧТИ НЕМА ИНГИЛИЗИНА МОТНЕ НЕКОЛКО БИРИ И НАЛИ СЕ СЕЩАШ ДОХОДИ МУ СЕ ВЕЧЕР ТЪМНО МИСЛИ СИ ЧЕ НИЩО НЕ СЕ ВИЖДА , ДА АМА НИЕ БДИМЕ ХОП СЛЕД НЕГО ОПААА КВО ПРАВИШ ТУКА ОО -ИКАШ , ГЛОБААА НИЕ СМЕ ОТ ОХРАНАТА , МНОО ДОБРА ПАРА СИ ПРАВЕХМЕ ...............".

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Тъп въпрос:защо общините не управляват плажовете? Ще печелят от това. И печалбата ще е на ползу роду.

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 514 Неутрално

  да иска и солунската митница ?

 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Любопитно

  До коментар [#20] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Нещо си нервно. Не отговаряш, кой те изака тук, а се изнервяш. Що?

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях"

  Впиха се като пиявици в пясъчната ивица и няма отърване. Човек няма де да се окъпе и понапече без да се притеснява, че мутрата го дебни и съзерцава. Докога ще трупате пари от пясък и дърва? Няма ли най-после да почнете да правите истинска икономика?

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Аз пък искам до всеки плажуващ по един екскурзовод (лицензиран)
  А зимата. Който да обяснява за солеността на Черно море (1,8%), температурата на водата и площта на басейна на Черно море.
  Всеки ден!
  И всеки екскурзовод да подарява на всеки турист по 1 снимка на министър Ангелкова.
  За спомен.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  "Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях", е записано още в тях.

  Държавата (чиновниците) печелят от туроператорски, хотелиерски, вече и екскурзоводски лицензии
  Отделно с ДДС, курортни такси. Излиза, че това е малко - туристът след като е платил всички тези такси, отивайки на плажа добавя нова такса.
  ГЕРБЕРАСТИ, МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ?

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#33] от "reply":

  Остави ги мутрите!
  Зад всяка една мутра стоят банда държавни чиновници, и Ангелковата е една от тях. Мутрата си плаща, и получава разрешение да прави каквото си иска - и не 1 или 2 години, а 20, 30, а може би и повече. Защото той плаща стотици хиляди за концесията.

  Те са нещо като средновековните бирници - откупуват правото да събират данъците, и след това живо и умряло реве, че се къса

 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Зад всяка една мутра стоят банда държавни чиновници, и Ангелковата е една от тях. Мутрата си плаща, и получава разрешение да прави каквото си иска - и не 1 или 2 години, а 20, 30, а може би и повече. Защото той плаща стотици хиляди за концесията.Те са нещо като средновековните бирници - откупуват правото да събират данъците, и след това живо и умряло реве, че се къса
  —цитат от коментар 40 на historama


  Умно! Хотелиери и туроператори правят неистови усилия да докарат туристи в България, мутрите на ГЕРБ са сложили бариери, и от всеки летовник искат пари, за да го допуснат на плажа. Борисов и Ангелкова са гении.
  А след това се чудим, защо желаещите да почиват в България намалявали?

 42. 42 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  ..И всеки екскурзовод да подарява на всеки турист по 1 снимка на министър Ангелкова.За спомен.
  —цитат от коментар 38 на historama

  Екскурзоводите пък ще вардят пред църквите, и няма да пущат нито един чужденец, който не е наел "лицензиран" екскурзовод.

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Оф, аз отивам на морето и на плажа, за да си легна на пясък и да се топя или да плувам, което ми е кеф. Не ми трябват услуги. Преял съм от услуги. Омръзна ми където и да се обърна в страната ми, някой да ми услужва и да трябва да му плащам. Да си почивам и сам мога да си се справя - безплатно.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK