Подготвят се по-сериозни глоби за преминаване с автомобил през плажа, обяви Ангелкова

Министерството на туризма ще предложи законодателни промени, с които да се въведат по-високи санкции за преминаване с автомобил през плажни ивици, каза днес пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Поводът е случка от уикенда, при която високопроходим автомобил затъна при спускане на джет на плаж "Перла" край Приморско.
Според Би Ти Ви ще бъде предложено глобата да скочи двойно - до 20 хиляди лева. До момента санкции за каране по плаж обаче няма, твърде телевизията.


"Идвам от Приморско, недопустимо е да си помисли да се направи, пък какво остава да се влезе. Това е абсурд", каза министърът. Ангелкова допълни че на концесионера на плажа ще бъде наложена глоба около 6000 лева, а при второ нарушение, каквото и да е то, концесията ще бъде прекратена. Министърът обаче допълни, че са нужни възпиращи със строгостта си санкции и за извършителите.


Негативната кампания удря туризма


Попитана дали от сега може да се каже, че летният туристически сезон е провален, Ангелкова уточни, че сезонът едва сега започва. Тя се възмути, че започналата от социалните мрежи и преминала в медиите негативна кампания, която показва празните курорти по Черноморието, вреди на имиджа на туризма.


"Има проблеми, те не са от вчера. С тази негативна кампания удряме цялостно и в дългосрочен план по имиджа на страната като туристическа дестинация. Яд ме е, защото много е направено и още има какво да се направи", посочи министърът на туризма.


Има чадъри и шезлонги за 36 стотинки


По повод цените на чадърите и шезлонгите по морето, Николина Ангелкова подчерта, че на всеки плаж половината зона е за свободно ползване. Според нея появилите се в социалните мрежи и медиите цени са от ВИП зоните, които всеки концесионер може да обособи.


"Договорите, които сме сключилиq са 60 и в тях цените варират от 36 стотинки на Нестинарка, през 1.20 лева на "Бургас Север", 2 лева на "Кабакум" до 10 лева на Слънчев бряг за чадър и шезлонг", посочи министърът на туризма.


Тя припомни, че при избора на концесионер сумата, която ще се дава на държавата, формира 40% от оценката, колкото е и цената на плажните пособия, а останалите 20% идват от планираните инвестиции.


Ангелкова не се съгласи с твърдението на водещия, че в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни. Тя изреди зони, в които те се плащат и не са евтини. Ангелкова каза, че част от дебата за бъдещето на туризма е одобряването на по-ниски концесионни такси, при положение че и цените на чадъри и шезлонги паднат. Тя допълни, че за миналата година са събрани 480 000 лева неустойки за нарушения на концесионни договори.


До дни ще е ясно как държавата ще подкрепи туризма


Министърът обяви още, че в следващите дни ще бъдат обявени мерките на държавата, които да помогнат на туризма, така както се прави в страни като Турция, Тунис и Египет, конкуриращи България с оферти през лятото.


На въпрос чувства ли лична вина за ситуацията в туризма, Николина Ангелкова обяви, че откакто има Министерство на туризма (от 2014 година), има 31% ръст на чуждестранните туристи и 34% ръст на приходите.


На повторен въпрос дали чувства лична вина и мислила ли е за оставка, министърът каза: "Човек, който не работи, той не греши. Ако има грешки, важното е да се поправят. Винаги съм готова да подам оставка, когато премиерът каже".


По повод приетите ограничения и санкции с промените в Закона за шума Ангелкова обяви, че в него трябва да се предвиди изключение по отношение на часовите пояси за националните курорти, като новите часове се одобрят от местните власти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK