Регулирането на Airbnb: офлайн предизвикателствата пред онлайн бизнеса в България

Менда Стоянова и Валери Симеонов

© Дневник

Менда Стоянова и Валери СимеоновИзсветляване" - под това мото преминава опитът на управляващите да регулират набиращите популярност онлайн платформи за краткосрочно отдаване на имоти.


В последните две години сайтът Airbnb, който придоби популярност по света с евтините, предлагани почти на приятелски принцип имоти, които се ангажират само с натискане на един бутон и въвеждане на данните от банкова карта, преживя истински бум и в България. Предлаганите в София имоти се увеличиха три пъти за две години и половина. Това може да обясни желанието на властите да вкарат бизнеса в ясни законови рамки и да осигурят плащането на данъци, както правят много други страни. Необясними обаче остават поредица от действия - от това, че за пореден път промени се правят не директно, а косвено - през друг закон, без да се съобразят несъответствията с други държавни регулации и без ясни разчети за финансовия ефект от упражнението и с готовност за още промени "в движение" до окончателното одобрение от Народното събрание.


Две напред, едно назад


Както и много други идеи в последните години, и тази за регулацията на онлайн платформите като booking и airbnb върви в ритъма "две напред, едно назад".
Преди малко повече от година на среща на европейските ресорни министри министърът на туризма Николина Ангелкова предложи създаване на общоевропейско законодателство, което да задължава тези платформи да предлагат само категоризирани обекти. След острата реакция по идеята й в България обясни, че имала предвид не нова регулация, а изваждане от сивата икономика тези имоти. Оттогава по темата на практика легна мълчание - дискусии не е имало, опити на управляващите да регламентират този бизнес - също.


Допреди седмица, когато през проектозакона за бюджета за 2020 г. се промъкнаха промени в Закона за туризма, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и председателя на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Те предвиждат тези имоти да минат през категоризация като хотелите и къщите за гости. (Подробности тук).


Интересен детайл е, че текстът минава през главата на ресорното министерство, чийто ръководител Ангелкова беше в открит конфликт с Валери Симеонов, докато той беше вицепремиер и отговаряше и за туризма. Двамата се разминаваха практически по всички важни теми в сектора. Менда Стоянова отказа да коментира кой и защо е дал идеята за текстовете. От Министерството на туризма не отговориха на въпроса на "Дневник" дали внесените промени са били съгласувани предварително с тях. В понеделник вечерта обаче ведомството излезе с позиция, че подкрепя напълно направените предложения от двамата депутати. Тя не е оповестена на институционалния сайт, но беше публикувана в електронното издание на вестник "24 часа".


Няколко дни след като проектът на двамата депутати доби публичност и беше критикуван от туристическия бранш и собственици на имоти, вносителите дадоха крачка назад. В сряда пред журналисти в парламента Валери Симеонов обяви, че все още се обмисля каква да е регулацията, като допусна да има само регистрация, за да не се утежнява бизнесът с тежки процедури (изказването му четете тук). По-късно и Стоянова посочи, че вероятно ще се въведе само регистрационен режим. За момента няма обяснение какви правила би включвал той какви задължения ще вмени на собствениците на имоти.


Само малко ред


Вносителите отказват всякакви паралели със съдбата на друг ключов бизнес от т. нар. споделена икономика - "Юбер", който в крайна сметка бе забранен в България от Комисията за защита на конкуренцията след протестите на традиционните превозвачи.


Пред "Дневник" Менда Стоянова обяви, че в момента тези имоти "са на сиво, направо са на черно", не плащат туристически данък, крият приходи, не плащат данък печалба, не плащат ДДС, ако са стигнали прага за регистрация по него, и на практика са в сивия туристически сектор. (Цялото й мнение можете да видите тук.) Същата теза защитава и Валери Симеонов.


Дай ми звезда


Категоризирането - в каквато версия са засега законовите промени, е процедура, през която минават всички хотели, къщи за гости и апартаменти. Категорията на мястото за настаняване показва какви услуги предлага то и има пряко отношение към цените му. За местата с по-малко от три звезди се произнасят общините, а за хотелите с повече звезди, апартаментните комплекси, вилните селища, туристическите селища и вилите - ресорното министерство.


Регулирането на Airbnb: офлайн предизвикателствата пред онлайн бизнеса в България

© Цветелина Белутова, Капитал


Това означава, че ако се стигне до категоризация на предлаганите в онлайн платформите имоти, с това ще бъдат натоварени общините и най-вече Столичната община, където са съсредоточени най-много места за настаняване от този тип. Процедурата е сравнително проста. Заявлението за категория и всички изисквани документи се подават в деловодството на общинското предприятие "Туризъм" или онлайн, обясниха от дружеството пред "Дневник". От информацията на сайта на предприятието се вижда, че таксата е 10 лв. на легло, а разглеждането на документите трае до 14 дни. Ако няма проблеми за отстраняване трябвало за това време да приключи процедурата, която завършва с издаването на заповед за категория.


Администрацията срещу дигиталния бизнес


За Борис Павлов, създател и мениджър на Flat Manager, която управлява 130 апартамента в София, Пловдив, Варна, Бургас и Букурещ, идеите на управляващите са опит една дигитална услуга да се върне към хартиената реалност.


"Ако съдя по опита с "Юбер", не гледам добре на проекта. Не виждам причина България, която се стреми да бъде дигитална столица на Европа, да забранява най-големите феномени в дигиталната икономика. Създават се предпоставки за забрана на всички иновации, които идват отвън", смята той. Според него декларираната от вносителите основна цел - да се съберат повече приходи в бюджета от туристически такси, няма да се изпълни. А собствениците на тези имоти и сега плащат доход от наем. Подобно мнение изразиха и други експерти, напомняйки, че плащанията в онлайн платформите за наемане са изцяло електронни и рискът от укриване на получени "на ръка" пари е много по-малък.


Закон срещу закон


Павлов вижда много потенциално проблемни ситуации от оповестените промени, включително заради противоречия с други действащи законови разпоредби. Подчертава, че измененията трябва да се съгласуват със Закона за устройство на територията и дава пример как заради разминавания с него общината в София отказала да категоризира имот в жилищна сграда и дори искала да го спре от експлоатация, а казусът няма решение вече 2 години.


Регулирането на Airbnb: офлайн предизвикателствата пред онлайн бизнеса в България

© Цветелина Белутова, Капитал


Прогнозира затруднения и със Закона за туризма. Посочва, че не е реалистично, например, да се очаква апартаменти в жилищни сгради да имат изискваната по закон рецепция. Друго задължение - за табела с ценоразпис, пък директно противоречи на концепцията за отдаване на имоти за краткосрочно настаняване, при които цената се променя непрекъснато и зависи от множество фактори. Като следващ нонсенс Павлов посочва задължението на имота да се поставя табела с данни за управляващия го, доколкото внесените сега промени допускат собственик вече да е не само фирма, но и физическо лице.


Павлов определя като "опасен прецедент" предложението чрез нареждане от съда по искане на министъра на туризма да се спира достъпа до платформи, които предлагат имоти в нарушение на предлагания закон, ако той стане реалност. "Фейсбук" също дава възможност за наемане. И него ли ще забранят?", попита риторично той.


Вносителят Менда Стоянова, опонира, че не вижда нищо скандално в текста и се аргументира така: "В момента за една касова бележка НАП може да запечата временно един обект. Това обаче не може да се случи, ако някой друг не изпълнява закона". Днес пред журналисти тя разви тезата си, че това е начинът да се контролира бизнес, който работи онлайн и допълни, че сред сайтовете за наемане на имоти има и доста български. Преглед на мотивите към проекта им с Валери Симеонов показва, че там са изредени основно глобални платформи.


Срещу прекомерната регулация, каквото представлява взимането на категория, възрази и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). "Безспорно е, че всеки, който генерира доходи, трябва да плаща данъци за това и да издава съответните финансови документи. Но това не означава, че трябва да се влиза в най-строгата форма на регулация", заяви председателят на организацията Даниела Стоева. В този вид настаняване тя вижда предпоставки за развитие на градския туризъм в България.


Засега представените в парламента партии, извън тези на вносителите, не са коментирали проекта. В сряда следобед срещу него се обяви "Демократична България". Тя е против предложенията за забрана на публикуване на некатегоризирани обекти в иновативни туристически платформи като Airbnb и Booking и произтичащите от това ограничения за самите платформи. Но в същото време отчита нуждата от равнопоставеност на пазарните участници. Цялата позиция можете да прочетете тук.


Регулирай това


Проектът на Стоянова и Симеонов, който се очаква в крайна сметка да бъде одобрен под една или друга форма, не е изолиран опит за регулация на имотите за краткосрочен наем. Подобни идеи се обсъждат и в други европейски страни.


През пролетта Гърция обяви, че подготвя подобна регулация. Причината - лавинообразно нарастващият брой на имоти за краткосрочно отдаване е довел до силен ръст в цените на дългосрочните наеми, тъй като много жилища са преминали към онлайн сегмента.


В края на октомври пък Община Виена обяви, че започва нова общоевропейска офанзива за изработване на ясни правила за бизнеси като Аirbnb. Промените трябва да задължат онлайн платформите да предоставят данните за отдаването под наем на местните власти. Общината подчертава, че разбира значението на туризма като източник на доходи и на заетост за местните, но не вярва, че фирмите на този пазар трябва да бъдат освобождавани от регулации.


Охлаждане на пазара


Близо 1000 са имотите, които се предлагат само в София през booking, а близо 3 хил. са в airbnb. Макар и по-малко, места за настаняване има и в останалите по-големи градове и популярните туристически дестинации. Вносителите на проекта засега нямат идея какви приходи биха могли да осигурят от тях на централния бюджет. Според Менда Стоянова ефектът ще е видим за общинските бюджети, а тезата й звучи в унисон с неколкократно отправяните в последните седмици от премиера и финансовия министър призиви към общините да вдигнат местните данъци и такси, за да си осигурят финансов ресурс, вместо да чакат на централния бюджет.


Според Борис Павлов за последните две години и половина предлаганите конкретно в airbnb имоти са нараснали три пъти. В последно време обаче ръстът на жилищата, които се отдават по този начин, а не са на пазара на дългосрочни наеми, се е забавил значително. За третото тримесечие годишният ръст е 15%, по негови данни, докато през 2018 г. е бил 33%, а предходната - 100%. Това се дължи на насищането на пазара и се очаква забавянето да продължи докато останат само най-конкурентните предложения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5026 Весело

  Така се получава, когато законодател без да познава не само бизнеса, който иска да регулира, но и процедурите на законите, които е приел, тръгва предлага профански решения, които не стават дори за офлайн-бизнеса, камо ли за онлайн-събрата му :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Много е добре да се регламентира този бизнес ,защото тези апартаменти и наемателите им стават повод за големи неприятности за околните живущи ,които не са си купили жилища в хотел ,а в сгради за живеене , за това не са длъжни да търпят ежедневно влизане на външни и непознати хора и често шум и изстъпления , при това ,нямат и никакви права да се борят срещу тези собственици ,който иска хотел ,да си направи и да не пречи на хората ,които живеят наоколо .

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2977 Весело

  Единственото сигурно са данъците и смърта ...

  Та след като им е хвърлила око на лесните парици , държавата рано или късно ще протегне ръка !!!

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Откъде знаеш, че има целодневен шум и изстъпления, това са някакви пропагандни тези на собствениците на хотели и управляващите?
  Поне според собствените ми наблюдения - и от България, и от чужбина, огромното мнозинство ползващи ЕърБНБ и букинг не са точно като повечето туристи в Слънчев бряг, идващи да се напият и напушат евтино и спазват ограниченията в съответните сгради.
  Иначе - аз съм за това да се плащат данъци, защото иначе не е честно спрямо хотелиерите и останалата част от обществото.

 5. 5 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Наблюдаваме опит едни съвременни бизнес практики да бъдат вкарани в рамките на едно допотопно данъчно облагане.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 6. 6 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трупата пак е тръгнала да открива колелото. Ами вижте как го правят другите! Имам чувството, че нямат интелектуалния потенциал даже един чужд език да научат. И като така нямат навиците да се информират кое как е по света. Щото си мислят, че те всичко знаят.

  Мърфи е оптимист!
 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Не съм навътре в темата, но си мисля че има собственици с по над 10 апартамента отдавани в Airbnb и ми се струва редно да плащат данъци за печалбите. Не знам в момента как е регулирано, но ме съмнява да плащат нещо на държавата?

 8. 8 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

  Има и хора с апартаменти с асансьори, тераси по 200 кв. м. и т.н., само дето тях никой дори не ги пита как са ги купили с чиновническите си заплати, за данъци да не говорим.
  Ще ми е интересно кой има 10 апартамента в Аирбнб. Познавам човек с един и едва се справя, ако намериш някой с 10, да каже как ги върти.

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ПРОЕКТА ОГРАНИЧАВА ТУРИЗМА НАЙ ВЕЧЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ УИКЕНД РАЗХОДКИ , СБОТА И НЕДЕЛЯ СОФИЯ СЕ ПЪЛНИ С ГРУПИЧКИ КОИИТО ДАВАТ ХЛЯБ НА ЗАВЕДЕНИЯ НА ПРЕВОЗВАЧИ И НА МНОГО ДРУГИ ОТРАСЛИ В ИКОНОМИКАТА НИ , ХОРА НЕБОГАТИ !!! С ТИЯ МУТРОРЕГУЛАЦИИ ЩЕ ГО ЗАГУБИМЕ ТОВА ПЕРО , ТЕ НЯМА ДА ПРЕНАСОЧАТ ХОРАТА КЪМ СВЪХСКЪПИТЕ НОЩУВКИ В МУТРОХОТЕЛИТЕ НИ КОИТО ВСИЧКИ ЗНАЕМЕ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА !!! ЗАКЛЮЧЕНИЕ ПРОЕКТОИЗМЕНЕНИЯТА СА МЕГАЛОБИЗЪМ В ПОЛЗА НА МАФИЯТА НИ

 10. 10 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 252 Неутрално

  "Изсветляване" на парите на политиците - това трябва да е мотото на народа

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  "Бате к*ре, дза пред 7 милиона духачи и цфирколетки кааме така: умнокрациите цоц 5 хампартамента ги е яд, дека ч'треъ ъ кихат дза лицензче ън бато ци Валери ън шмайдзеро и ън кака си Менда ън тутурутката! Мрете, боклуци, кака ви Ангелка ви чека цоц докумените и ако има грешки при попълването, че глобеа дздрао! Ей тфа кааме ън 7-те милона пЪрдела и народо че ни подкрепи. Толкова им требе ън тия, ч' еъ племе ч' еъ, и мръсната му семка ч' еъ!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За всичко трябва да има един НАШ чиновник, който да решава какво може и какво НЕ МОЖЕ!
  Трябва да се направи и специална комисия, със сгради, автомобили, бюджет и щаъ 1200-1500 СЛУЖИТЕЛИ.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 492 Неутрално

  И цялата гирултия срещу категоризацията е да не се платят по 10 лв на легло, защото е страшно утежняващо честният частен бизнес :)

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#13] от "Günther":

  Абе то така се почва... "Какво са едни 10 лева", после се оказва, че работата е много за честния чиновник, айде още чиновници, след 2-3 години общината започва да мрънка "ама то 10 лева са 5 евро, вие знаете ли в Норвегия колко е?" и айде, таксата се вдига и те така :)

 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Хотелите на КОЙ нещо са го закъсали напоследък. И другарите от ГЕРБ, НФСБ и прочие управленска измет са се напънали да ударят едно братско рамо - и да ударят конкуренцията.

  А Без апартаменти за краткосрочно наемане и AirBnB българския туризъм съвсем ще го закъса. На никой вече не му се отсяда в мутро хотелчетата.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#8] от "Killing Joke":

  Ама това с апартамента с асансьор въобще не е довод. Типично по Ганьовски един като краде, аз защо да не мога? А това че всеки собственик предлага само по максимум едно имотче в Airbnb е наистина много наивно.

 17. 17 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Конкуренцията е нещо добро за потребителя, както и за бизнеси, които разбират, че удовлетвореността на потребителя е ключова за дългосрочен успех. Преобладаващите "бизнеси", включително "категоризирани" у нас, а и не само не желаят да се съобразят с това и използват политически лобита за задушаване на конкуренцията. Тези двамацата са лобисти, лобисти с власт и лични интереси.

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  При положение че манталитетът на повечето българи е че данъци не трябва да се плащат, не знам какво се учудват че политиците ги крадат? Заслужавате си управниците отвсякъде!

 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#16] от "zxp53317185":

  Ама кой краде? Даваш имот под наем, какво точно крадеш? Че ти удрят един данък, дето после ще отиде за вили в Барселона и шампанско в Куршевел ли? Аз съм окей да се плащат данъци, но да има смисъл от това. Единственото, което тези типове правят, е да бухат нови налози и така до откат, в същото време хазната все празна.
  За това кой колко имоти предлага няма смисъл да спорим. Ти каза, че има хора с по 10 апартамента, аз те питам как точно ги въртят. Защото наистина познавам хора, даващи имот под наем и координирането дори на един е огромна играчка, камо ли на повече.

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#19] от "Killing Joke":

  Написал съм го по - горе, данъци трябва да се плащат! А контролът върху харченето им е съвсем друга тема. Това е генерално. Иначе в частност естествено трябва да се разграничава между отдаване на 1-2 малки имота, и такива които се отдават изцяло с търговска цел. Но данъци трябва да се плащат и укриването им трябва да се преследва много по - строго. Неплащането им е същата кражба от обществото като разхищението отстрана на политиците.

 21. 21 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредния червен терор от страна на ГРОБ.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 22. 22 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#20] от "zxp53317185":

  Аха, аха. Ти плати сега данъка, пък как ще се харчи - отделна тема. След година-две ще им хрумне, че ще се плаща и такса "вписване в каталог", примерно, после касови апарати, после... Вот и понеслось. Иначе винаги се започва с най-добри намерения - "трябва да се плащат данъци", "кои са тия, че да не плащат данъци" и т.н.. Разбира се, неплащащите данъци са крадци, само ако не са от "нашите", нали. За етноса да не говорим, никой за нищо не го пипа, все пак трябва да гласува по избори.
  Не давам имот под наем, но това безогледно щавене, подкрепено от армия чиновници, вече ми идва в повече. И за капак накрая само се мрънка, че няма пари.

 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#22] от "Killing Joke":

  Ами спорете по конкретните мерки и условия. Но генералният отказ от плащане на данъци няма как да го разбера. Ако от данъците в България Ви е писнало, поживейте малко в Германия и ако сте много смел отдайте имот, без да му платите данъка!

 24. 24 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е ли по-добре да се информираме каква част от депутатите са пряко свързани с хотелиерски бизнес?
  (За да сме сигурни, че реалната цел е плащане на данъци и туристически такси, а не смачкване на конкуренцията)
  Какво е разминаването между предлагани имоти и неплатени данъци за тях в момента?
  Липсват ли инструменти в момента да се изискват неплатените данъчни ставки по законодателството, което е валидно?
  В какъв период от време е наблюдавано това?
  Какви ще са разходите за нови служители, инфраструктура и т.н. съотнесени към попълненията в бюджета на общините?
  Няма ли възможност за общи регулации на европейско ниво, които да минават в голямата си част през платформите- например туристическа такса?
  Собствениците на имоти в България, живеещи в чужбина как ще се облагат, ако декларират веднъж в чужбина доходи от наем?
  И още много други въпроси имам, но да започнем от някъде.

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Така се получава, когато законодател без да познава не само бизнеса, който иска да регулира, но и процедурите на законите, които е приел, тръгва предлага профански решения, които не стават дори за офлайн-бизнеса, камо ли за онлайн-събрата му :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating  Много е добре да се регламентира този бизнес ,защото тези апартаменти и наемателите им стават повод за големи неприятности за околните живущи ,които не са си купили жилища в хотел ,а в сгради за живеене , за това не са длъжни да търпят ежедневно влизане на външни и непознати хора и често шум и изстъпления , при това ,нямат и никакви права да се борят срещу тези собственици ,който иска хотел ,да си направи и да не пречи на хората ,които живеят наоколо .
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  МНОГО ТОЧНИ КОМЕНТАРИ1
  Предполагам, че минусите са от тези които искат да печелят без да плащат данъци. Понякога печелят и за сметка на съседите си.
  В тази държава всеки иска да взема. За да вземеш пари от държавата - трябва да има постъпления. Няма друг начин.
  За законодателите да не говорим. Имам чувството, че законите в България се правят от 2 групи. Едните са калинки , които не разбират нищо. Другите са тарикаати, които нарочно правят така законите, че да има вратички през тях. През тези вратички хитрите адвокати правят състояния.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Далеч тези двама "чугуни" от онлайн пространството. С този бизнес и регулацията му, трябва да се занимават хора, които го разбират. Тези двамата трудно могат да осъзнаят, дори да им бъде обяснен подробно, принципа на действие, ползата, приходите и пазарната технология на случващото се!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#23] от "zxp53317185":

  В Германия с удоволствие бих си плащал данъците, както съм го правил в САЩ :)
  Ама там виждах за какво отиват и как отиват, това е разликата. Да, огромни данъци, но щатът беше като картинка и с кеф си ги плащах, дето се вика.
  Аз лично не мога да разбера как някой иска да се налагат нови данъци, при положение че всичко е опапква от едни хора и резултатът е никакъв, освен може би поредното "звено" кафеварчовци в някоя канцелария. И това при положение, че ако държавата подгони ромите, фалшивите телкове, далаверите в здравеопазването и социалната система изобщо, да не говорим за разни собственици на сараи и стари опели, сигурно ще станем поне като Унгария.

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Менда Стоянова обяви, че в момента тези имоти "са на сиво, направо са на черно", не плащат туристически данък, крият приходи, не плащат данък печалба, не плащат ДДС, ако са стигнали прага за регистрация по него"
  Това е твърдение много, много далече от действителността. Цялата дейност през посочените платформи е абсолютно на светло, всичко минава по банков път и е отново абсолютно проследимо във времето без ограничения. Тоест, няма как да се укрие доход. Ако този, който отдава имота си под наем не плаща данъка си върху този доход и не го декларира към съответната община/10%/, има съответни санкции, такива каквито са и ако не обявиш договора си за дългосрочен наем. Впрочем, ако идеята е да се плаща "туристически данък" тя е доста авангардна и заслужава поздравления от собствениците и освирквания от общините, защото"туристическият данък", е 9%, който както и да го погледнеш е по малък от 10%. Освен това "звездите" и "категоризацията" ги поставят гостите, на които собственикът няма как да влияе, и те са видими за целия свят. Вносителите или не познават действащото в страната законодателство, в което и в момента има всички необходими инструменти държавата също да печели, без на практика да е инвестирала нищо, или целта им е нещо друго, което ще доведе до поредният нормативен хаос и в последна сметка генерално до лишаване на државата и общините от възможността да реализират печалби от гостите/на практика от целия свят/. Прилича на ранен социализъм от 50-те г. на 20в. По български. Межуду другото, законопроекта няма задължителен атрибут - оценка на въздействието, в която обективно щеше да се види неадекватността му.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 522 Неутрално

  В белите държави, включително и Гърция, целият онлайн бизнес (бизнес, извършван с помоща на смартфони, таблети, компютри и интернет) е направен така, че автоматично, по електронен път да се калкулират данъчните задължения така, че да няма засегнати и да е в интерес на растежа на туризма, което е неразделна част от системите им за цялостно електронно управление. В България, всеки тарикат, добрал се до властта, първата му работа е да промени правилата така, че да е максимално полезно за собствения му бизнес. Бизнеса на този селски тарикат с лисичата муцуна от Бургас е точно в туристическия бранш и електронните платформи много му пречат. Той не иска да ги ползва, защото доходите му стават видими. Няма как да укрива данъци. И някак си трябва да пренасочи клиентите от електронните платформи към неговите хотели. Защото сега, когато е във властта, насочва държавни поръчки към хотелите си под формата на семинари на служители от държавната администрация, но утре няма да е на власт. Не случайно неговата метреса я направи вицепремиер, който да отговаря за електронното правителство. То не трябва да работи по същата причинно-следствена връзка, описана по-горе.

 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#27] от "Killing Joke":

  Пълни бращолевения. Държавата ако подгони ромите, какво точно ще им вземе ? С изключение на циганските барони които са една шепа хора, циганите нямат никакво имущество и доходи така че точно пък за данъци няма как да ги търсиш. За последен път ще напиша, че дали да се плащат данъци и това да се контролира как се харчат са 2 различни теми.

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#30] от "zxp53317185":

  Може да им спре доходите от менте-телкове, да затегне вземането на майчински и въобще всичко това, с което източват социалната система.
  Но, разбира се, доста по-лесно е да се налагат нови данъци, отколкото да се помисли как да се запушат пробойните в съществуващата система и да се осъди тоя-оня. Просто ревваш гороломно "тия са крадци!", удряш един данък, съвсем мъгляво обясняваш какво ще се прави с парите ("Вносителите на проекта засега нямат идея какви приходи биха могли да осигурят от тях на централния бюджет. Според Менда Стоянова ефектът ще е видим за общинските бюджети") и давай. Съгласен съм, доста по-простичко е.
  И аз за последен път го пиша - с кеф бих плащал и 40% данъци, но ако е като в Германия - резултатът от плащането им да е видим.

 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#30] от "zxp53317185":Може да им спре доходите от менте-телкове, да затегне вземането на майчински и въобще всичко това, с което източват социалната система. .
  —цитат от коментар 31 на Killing Joke


  Това не е по тема " плащане на данъци". Иначе бих добавил че може и да ограничи дребните кражби, незаконни постройки итн итн., но това не е данъчна политика. В случая данъкът върху предлгагане на имоти онлайн краткосрочно не е нов, просто идеята е да започне най - накрая да се плаща ;)

  А дали виждате за какво Ви отиват данъците е неще субективно. Вие го виждате, Ханс Мюлер в Мюнхен може и да не го вижда. Но Ханс Мюлер псува и си плаща като поп, докато Вие неплащата и мрънката колко е зле в България и как крадат.

 33. 33 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Не виждам никаква добавена стойност на потребителя конкретно от аирбнб.
  Нито е по-евтино от хотелите, нито пък собствениците плащат данъци от приходите, които получават! Единствените печеливши от цялата работа са инвеститорите.

 34. 34 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Най-вероятно нито Менда нито Валери, някога са ползвали тези платформи и за това дават безумни предложения. Предлагането на такъв вид имоти е отлично решение за двойки и семейства които искат да пътуват. С едно такова жилище имаш възможност а пътуваш без да ти свалят 3 кожи от гърба за нощувка в хотел ако си семейство с две деца и в същото време имаш възможноста да се обслужваш сам. А за данъците закона си го има и сега и всеки гражданин или фирма са длъжени да декларира доходите си и да си плаща данък.

 35. 35 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Изсветляване" на парите на политиците - това трябва да е мотото на народа
  —цитат от коментар 10 на prx15601314


  Това на никой не му интересно. Важното е да се преборим с истанбулската конвенция, защо идват норвежките педоифили да ни вземат децата.
  И народа плаща десетки милиарди годишно на "своите" политици за това.
  Въпрос на избор...

 36. 36 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Това е явен лобизъм за хотелиерския бизнес. Няма друго обяснение, защото парите от тези платформи се получават ПО БАНКОВ ПЪТ и са СУПЕР СВЕТЛИ, а не сиви към черни като ги нарича тъпата Менда. Ако държавата има проблем да си събира данъка върху тези доходи, просто може да се свърже със собствениците на платформите и да сключат договор, за да им свършат работата и да им удържат и превеждат данъка, както например е в Гърция. Но очевидно не е там проблема. Проблемът са празните хотелчета на бургаския катил Симеонов.
  Аз лично не отдавам апартамент, но където и да отида ползвам тези услуги и оценките които дават платформите (по информация от наемателите) са изключително точни, за разлика от много петзвездни хотели в България, които са не повече от тризвездни.

 37. 37 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#5] от "russian78":


  Наблюдаваме опит едни съвременни бизнес практики да бъдат вкарани в рамките на едно допотопно данъчно облагане.
  —цитат от коментар 5 на russian78


  Уменко, съврмененните бизнес практиките също подлежат на облагане. Ако не те кефи допотопното, ще ти измилсим некво мнооо модерно. Но данаци ще плащате. Нема се праите на тарикати. Ако не ви кефи - бай.

 38. 38 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Изобщо не е вярно че се не се плаща данъкзащото в градове обявени за туристически дестинации се плаща по висок данък и по висока такса смет и то за цялата година ,а се ползва имота само няколко месеца или няколко дни в месеца.Не виждам и как един собственик ще отдава 10 апартамента под наем за еднократни нощувки ако плаща всички данъци и тскси,защото това ще надхвърли дохода който получава за временното отдаване и поради тази причина ще напише в данъчната декларация за имота че този имот не се ползва целогодишно.И от това разбира се ще загубят не само гражданите а и общините и че видят доходи на Луково лято.Лакумията на неграмотните гербери да откраднат от изтерзания народ е пословична и не разбират,борят че всяко действие има и противодействие от които губи обществото като цяло.А оня,мангасар Мунчо валерков освен че е неграмотен е и неадекватен и недостоен за такъв висш орган като законодателния.Да предложиш за прегласуване закон внедрен в друг закон си е недуразумение като него.Така и не му намериха място в НС.А Мунда Стоянов е толкова проста че дори не може да разсъди колкозагуба ще претърпи туризма и тиква от елемонирснето на тези онлайн платформи.Е спечели ли нещо хазната като принуди Юбер да се оттегли от България.Хората и сега си пътуват на автостоп от София до Бургас и Варна и нищо не плащат.Така ще стане и сега ,хората пак ще си нощуват по приятелски в апартаменти на приятели и ще си споделят трапезата на взаимни начала.И кой ще губи от това,Мммм....?

 39. 39 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Най-вероятно нито Менда нито Валери, някога са ползвали тези платформи и за това дават безумни предложения. Предлагането на такъв вид имоти е отлично решение за двойки и семейства които искат да пътуват. С едно такова жилище имаш възможност а пътуваш без да ти свалят 3 кожи от гърба за нощувка в хотел ако си семейство с две деца и в същото време имаш възможноста да се обслужваш сам. А за данъците закона си го има и сега и всеки гражданин или фирма са длъжени да декларира доходите си и да си плаща данък.
  —цитат от коментар 34 на backo


  Щом ти знаеш много добре - предложи решение! Двойки, тройки, петици все едно! Може да е по-добра идеята ти! Но данъци ще се плащат!! Нема си мислиш, че щот си мноо модерен, нема нужда да плащаш! Така че дерзайте прдлагайте, участвайте, дебатирайте и накрая искаме да видим предложения за това как да се облага този доход! ПРАВИЛОТО Е: Щом има доход - има данък! Точка. Нема модерно, нема допотопно. Щом аз плащам и вие ще плащате!

 40. 40 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 590 Разстроено

  Поредните кретенщини, които отдалечават страната от Европа и цивилизования свят.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Единствения изход е Менда и Вауери да си ходят, барабар с партиите си. Това не е еднократно малоумие, а всекидневни изригвания. Фандъчка вдига данъците в София, подготвят се нови регулации и затягане на режими в цялата страна. Акцизите също, това е тенденция.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Простотията тотално е обхванала България а лакомията на управляващите ще я затрие.Този закон е лобистки ,защото и Мунчо валерков е хотелиер и си е отдал хотелите на фирма,която е сключила договор с държавата за нощувка на гранични полицаи.А е лобистки и под натиск от хотелиерите,защото при съществуването на тези онлайн платформи за споделени нощувки хотелиерите ще са принудени да свалят цената на нощувката.Тези платформи са предпочитани от хора които обикновено ползват стая за уикенда или когато са по някаква работа за един или два дни в струг град.Аз даже съм ползвал стая и в селце до близък град в които ми се е налагало да си свърша някаква работа в него.И съм много доволен от тази услуга.Никога не бих предпочел хотел пред домашна обстановка в стая или апартамент.Така че в случай че платформите за споделена нощувка ако бъдат принудени да напуснат ще загубим всички и малкия и дребния бизнес и най вече хазната защото тези хора отдаващи стая или.чадт от жилището си чрез тях просто ще престанат да оттдават имота.А това е равносилно на смърт за тези хора ,защото издръжката на живота неимоверно поскъпва а доходите намаляват и на много хора вече са под социалния минимум за физическо съществуване.Защо ако имаш излишна стая в домът си да не можеш да посрещнеш човек,като гост?

 43. 43 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#39] от "izbiram":

  Ми закона си го има, да ги накарат да си декларират доходите тия дето дават жилища под наем. Защо трябва да го забраняват. Цялата работа не е в полза на хората, а на хотелиерите.

  Пък ти си ги избирай такива, дето гледат да угодят само на бизнеса в ущърб на обикновенния човечец .

  А данъците си ги плащам редовно, да не се притесняваш. ;)

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#32] от "zxp53317185":

  Можи ли да ви задам два въпроса по темата като на изявен данъчен специалист ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#37] от "izbiram":

  Нещо сте се объркал значително. Аз не съм против плащането на данъци, но само в нечия объркана глава, категоризацията на жилищни имоти и регистрацията на имоти, отдавани под наем краткосрочно могат да се представят за мерки за "изсветляване" на икономиката. Това са само мерки за допълнителна държавна регулация на бизнеса. Ако ви се струва, че това не са десни мерки, то е защото наистина не са.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 46. 46 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не ако ще злобеете и ще се правите на интересен ;)

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#46] от "zxp53317185":

  Да или не. Мисля, че е в интерес на темата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Първо пишат, после мислят за последствията и то след протести.

 49. 49 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Заповядайте, но си задайте въпросите уважително и без лични нападки.

 50. 50 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Много е добре да се регламентира този бизнес ,защото тези апартаменти и наемателите им стават повод за големи неприятности за околните живущи ,които не са си купили жилища в хотел ,а в сгради за живеене , за това не са длъжни да търпят ежедневно влизане на външни и непознати хора и често шум и изстъпления , при това ,нямат и никакви права да се борят срещу тези собственици ,който иска хотел ,да си направи и да не пречи на хората ,които живеят наоколо .
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Нали искате да живеет в БЛОКЧЕТА, това ви е мечтата У Живота,съкровената!За нея се борите със зъби, лакти и гузолизане!
  Еми живейте си!Но не се сърдете на другите, че са си купили и те и искат да правят каквото си поискат със ЧАСТНАТА СИ СОБСТВЕНОСТ !
  Това не са Нареченските бани
  На мен у нас в къщата може да дойде да ми живее само който АЗ кажа!
  Схващаш лЕ?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#49] от "zxp53317185":

  Ако аз отдам жилището си на едно семейство от Бургас за две седмици през лятото а те ми преотстъпят своето жилище през това време следва ли да платя данък менда и в какъв размер ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  А колкото до опасението,че тези хора отдаващи чрез платформата стая или апартамент ще забогатеят неимоверно то това е някаква глупост.Обикновено тези квартири не се използват целогодишно или през целия месец а само няколко месеца или дни в годината а разходите за подръжката и данъците и таксите са за цялата година.Така,че това е само заблуда.Целта е прозрачна и няма как това нагло хитруване на дребно да излъже обществото.Както се казва:- Хитри са ,но не чак толкова умни че да ни излъжат". Оставките им е единственото правилно решение и то колкото се може по скоро,дорде не са затрили държавата съвсем.И за самите тях ще е по-добре защото има простими грешки но има и такива непростими,като техните.Защото геноцида няма давност и подсъден навсякъде по света.

 53. 53 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се че не! Но следва да е регулирано подобаващо. Ако отдавате имот без печалба, или дори с приход който може да ви покрива разходите по съответния имот данък не трябва да се дължи. Но се дължи отчетност. Тоест трябва да се разграничава между примери като вашия и такива които правят печалби от по 2к и нагоре месечно само от имоти в онлайн платформи без да платят и лев данък. Това освен че ощетява държавата, ощетява и бизнеса като му прави нелоялна конкуренция.

 54. 54 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 956 Гневно

  Поредния червен терор от страна на ГРОБ.
  —цитат от коментар 21 на Суджук Герберите


  Що да е терор?????
  Аз за всеки лев, който получавам плащам данъци.
  Те"а дето имат свободни апартаменти за отдаване, вземат пари без да плащат и естествено е да ги вложат в нови имоти и пак да получават пари без данъци.
  Освен шума и незнайно кои пребивават в апартаментите, можем да прибавим смет/боклуци, ток, асансьор , замърсяване изхабяване на общите части от сградата.
  Така, че аз съм с две ръце- ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ.

 55. 55 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#52] от "Armagedon":
  "А колкото до опасението,че тези хора отдаващи чрез платформата стая или апартамент ще забогатеят неимоверно то това е някаква глупост."
  Гледа ти..... Глупост викаш А?
  Ми сигурно ги отдават, че да влиза някой да отваря прозорците и да проветрява помещенията. Глупости!

 56. 56 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#24] от "linard":

  ++++++++

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#53] от "zxp53317185":

  Какво става ако хипотетично насрещния имот не е в Бургас а в Барцелона или Ботсвана ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#57] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Развийте си въпроса, насрещният имот на какво ? Чудно Ви е за данъка в Ботсвана ли ?

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#58] от "zxp53317185":

  Разменено гостуване и ползване както в примера с Бургас. Нищо различно. Дължа ли данък менда?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До 55.bora bora.Ами да.Отдават ги под наем за да има все още хора ,"щъкащи " хора насам -натам по улиците из малките селца и градове и по пътищата за да създават впечатление,че все още има хора в държавата и не се е обезлюдила съвсем.България е на всички не само на управляващите мутри и на чиновниците,техните слуги.Помислете малко и ще вникните в смисъла на тези думи.Но едва ли .Хората като вас имат толкова малко мозък в между ушието,че освен да кълват трохи на нищо друго не са способни.Оставете на мислещите хора и на способните да направят от тази пустияня(в каквато превръщате държавата)Рай.По време на вашето управление страната ни остана не само без умни хора ами и без вода вече(Перник и други големи градове и селца)Бог да пази България от вас,че тези който останахме не можем сами да я опази от лакомията ви.Самоназначавате се и се самоизбирате по един единствен критерий, всеобщата ви и ненаситна лакумия.(имоти със сто квадрата тераси,имоти в чужбина,офшорни сметки в които криете милиарди откраднати от тези на които съдирате и кожата от гърбът)

 61. 61 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам какво точно представлява данък "Менда", за да Ви отговоря. Но по общата данъчна логика не би трябвало да дължите данък за разменено гостуване. Данък се дължи само ако развивате търговска дейност.

 62. 62 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Деца умират недохранени и недолекувани а ви наглеете ,като,че ли вие давате и отнемате живот.Като че ли вие сте Божи наместници на земята българска.Анатема.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#61] от "zxp53317185":

  Мерси. Сега втория въпрос -
  Платформите развиват ли търговска дейност на територията на България и какви данъци дължат за това ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С платформите като цяло е сложно да се определи къде точно подлежат на данъчно облагане, но безспорното е че отдаващият имота с цел печалба, дължи данък. Платформата е само посредник.

 65. 65 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Не е вярно, тя има условно казано 15% печалба от цената на нощувките от имоти на територията на България.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Ами първо хванете голямата риба - елементарно е. Какво ви пречи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#65] от "linard":

  Така е, но дефакто печели от посредничеството, а не от реалното притежание на имота. А тези 15 % за които Вие говорите платформата ги отчита като печалба и заплаща съответен данък, но най - вероятно не в България.

 68. 68 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Коя е "голямата риба" ?

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#68] от "zxp53317185":

  платформите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#67] от "zxp53317185":

  Ок, да кажем, че няма законодателство на европейско ниво, което да може да се приложи към интернет платформи и всяка страна за сега сама определя дали и как да облага с данък интернет платформи.
  Ако България не е в състояние да обложи тези платформи с данък и законът, който предстои да бъде гласуван, изчислява данъчното облагане на собственика без да изчисти от стойноста на нощувката 15%, би трябвало да няма възможност да влезе в сила.
  Получава се едно двойно облагане.

 71. 71 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Платформите няма държава досега която да ги е "хванала". Французите са първите които опитват, ще видим с какъв успех. Съвсем друг въпрос е Аирбнб да се изкарва "голяма риба" про положение че Лукойл продължава да се изкрава на загуба и да не плаща данъци в България. Примери има много, но че някой не си плаща данъците не е оправдание самите ние да не го правим. А и лично за себе си не искам да съм нито като руснаците, нито като ромите и си плащам всичко каквото дължа, пък нека съм "балък"

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#71] от "zxp53317185":

  Много е лесно. Стига човек да знае как.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#70] от "linard":

  Така е напълно. Но това са детайли които трябва да се изчистят допълнително. Но правилно - данък се плаща върху чистата печалба, а не върху оборота.

 74. 74 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#71] от "zxp53317185":

  Това, че протестирам срещу недомислия и откровени изгъзаци, които ей така набързо - дори незаконно- ни биват нахлузени, от не достатъчно грамаотни и преди всичко, в необявен конфликт на интереси, управляващи, не означава, че не искам или не плащам данъци.

 75. 75 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#74] от "linard":

  И правилно, така трябва. Мисълта ми беше че трябва да се протестира с конкретика и конструктивно, а не с "данъците са кражба" и " нищо няма да им плащам на тези" (не казвам че точно Вие сте го казали) :)

 76. 76 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Имам непоносимост към предизвикателствата изобщо.Има задачи за решаване,рискове за управление и минимизиране и механизми за адаптиране или създаване.Най трудната задача е въздействието върху мотивацията и вкарването на риск от вреди,включително неприемливи и непреносими на поръчителите и извършителите на лобизъм и натиск,
  . Втория е незабавно предприемане на контрадействия със съществуващите механизми,като всяване на страх у максимално количество и най широк кръг хора .Каквото и да говорим за ценности,идеи,общности и така нататък страха е единствения универсален регулатор на поведението,който присъства винаги и при всички.Невробиохимия,нищо повече.Доугите не са налични при всички и по всяко време.

 77. 77 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До 65.linard.А как ще накарате да плащат данък в БГ-то международните търговски платформи за онлайн търговия,като
  Е бей,Алибаба и др.,които въртят търговия за стотици хиляди в БГ- тото?Как ще ги накарате да платят данък за това че чрез тях от търговци и извън ЕС.(от САЩ или от Китай ) гражданите получават стоки
  чрез онлайн поръчка.Как ще облагате едните пък другите не с данък за услугата онлайн лайн?Нали гражданина ползва една и съща услуга от платформа онлайн.(само поръчва но не получава от платформата нищо)Исега малко хумор.Ами ако платформата е офлайн,к'во правиме тогава бе другари гербери?

 78. 78 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Стана забавно. Някои коментиращи се вживяха в ролята на френски президент и им се прииска да облагат печалби, които не са генерирани на наша територия. Оставете интернет платформите. Техните печалби не се генерират в България. Същото е, като да искаш да обложиш с данък печалба търговец в aliexpress, защото съм си купил нещо от него. Няма как да стане, а и няма никакъв смисъл.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 79. 79 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#70] от "linard":.... Но правилно - данък се плаща върху чистата печалба, а не върху оборота.
  —цитат от коментар 73 на zxp53317185

  До коментар [#73] от "zxp53317185":

  Личното подоходно облагане у нас не е върху "печалбата", а върху целия доход. Когато физическо лице има доходи от наем, то на облагане подлежи целия доход от наем без значение, какви разходи е направило физическото лице, за да реализира този доход. Плащането на данък само върху печалбата важи единствено за корпоративното облагане.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 80. 80 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#79] от "russian78":

  ОК, но не е правилно. Просто в случая не разграничава между оборот и печалба, ами всичко е "печалба". Но темата е много дълга, като цяло съм силно против цялото опростенчване на данъчната политика последните 15 години.

 81. 81 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Истината е само една и тя не,зависи от наглоста а от справедливостта.Не може да има две истини.Че данъци и такси се плащат за имота е безспорно в случая.Но съвсем друг е въпросът ,как аз ще си ползвам имота като моя собственост и какво ще правя с него след като съм си платил данъка,щото ми е частна собственост и след като пише,че сме равнопоствени с държавата.Тя да си гледа нейните имоти а аз моя,защото принципа е ако искаш да вземеш трябва да дадеш,в случая свобода а не данък върху данъка.Защото така се получава и с автомобилите,данък върху данъка за едно и също нещо.( Няма да обяснявам как се получава ,умните са се досетили)Така ще се получи и с имотите сега,данък върху данъка и такса върху таксата за имот който ти е основно за жилище и не е нито хотел нито къща за тъща според декларацията.Които може да ме опровергае моля?А колкото до държавата колко данъци тя плаща за резиденциите и обществените сгради на територията на Общините?Искам факти а не голословие.За сега толкоз.Има и още но не ми се пише,защото хептен ще заприличам на малоумник.

 82. 82 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Забравих да добавя.Най правилно е да не се плаща ДДС данък( да бъде отменен) а данък оборот,така няма как да не е справедливо.Защото който прави оборот той прави и печалба .Няма на да има оборот без печалба.Но е възможно да няма ДДС въпреки печалба.Примери много.Философията на данъчното облагане в търговията и услугите е сбъркана.

 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#78] от "russian78":

  Има много голяма разлика. Алито не работи на БГ територия. Там го цакаш потребителя с мито.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Десетилетия наред, много преди навлизането на дигиталната икономика, българската държава иска, но не намира начин да обложи доходите от наеми на физическите лица и сега решиха, че проблемът е в интернет платформите. Това е всичко. Цялата драма е плод на управленска немощ и липса на визия за развитие на държавата и на данъчната система в частност. Вместо това, всичко се прави на парче, без визия.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 85. 85 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Добре бе кмете.Съгласен съм,че с когото цакаш потребителя ама как ще цакаш платформата с данък,след като аз съм само поръчвам чрез нея услугата за предоставяне на услугата нощувка в БГ-тото?им бъдат обложени с данък пак се получава данък върху данъка,щото нали пак потребителя ще трябва да плати и ДДС а тя ще си го отчисли от дължимото т.е ще плати 15 %,пък ще прибере 20%.И какво се получава ?Гражданина плаща два данъка пък платформата излиза на печалба.

 86. 86 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И клиентите на sportsdirect ли ги "цакаш" с мито? Изобщо митото е отделна тема. Нито aliexpress, нито airbnb генерират печалба в БГ и няма повод да бъдат облагани от българската държава. Или ако използвам Вашия израз, тези платформи не работят на територията на БГ.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 87. 87 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Нашите мутри ,по стар навик искат да са на входа и на изхода.Например.Плащаш си покупките на касата с ДДС -то в супера и на изхода идва мутрата и ти казва че ще трябва да платиш и за да излезеш от магазина,иначе бой,въпреки че за всичко което е в торбичката той,мутрата вече е прибрал от вносителя или от производителя каквото е можал.То така и аз мога да управлявам държавата и най вече финансите и.

 88. 88 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Инвестиционни му е майката а не данъци Данъците идват след доходите а инвестициите преди тях.Ама де толкова акъл.Ей на Фолксвагена отиде та се не виде.А най големите "инвестиции"в държавата на мутрите са от имигрантите,затова и държавата ще обезлюдени съвсем и младите и способните никога няма се върнат ами и децата им няма да го направят И още ще да я напуска, докато наглостта и простотията не я напуснат.

 89. 89 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Инвестиционни му е майката а не данъци Данъците идват след доходите а инвестициите преди тях.Ама де толкова акъл.Ей на Фолксвагена отиде та се не виде.А най големите "инвестиции"в държавата на мутрите са от имигрантите,затова и държавата ще обезлюдени съвсем и младите и способните никога няма се върнат ами и децата им няма да го направят И още ще да я напуска, докато наглостта и простотията не я напуснат.

 90. 90 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 56 Неутрално

  И цялата гирултия срещу категоризацията е да не се платят по 10 лв на легло, защото е страшно утежняващо честният частен бизнес :)
  —цитат от коментар 13 на Günther


  Разсъждаваш като чиновник. За да вземеш 10 лева от дребния частник, му губиш време и нерви за 100 лева. А понякога и за повече. Така и ти никога няма да забогатееш, и го знаеш много добре. Лошото е, че този с едно легло, губи време и нерви, колкото този със 100 легла. И в това е точно геноцида на чиновника срещу малкия човек. Чиновника добре знае, че там, където се мачка средната класа и чиновниците не са добре, но е на принципа на шопа. Ще си изгоря къщата, та дано с нея да изгори и на съседа плевнята.

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#86] от "russian78":

  Казвам СЪЩОТО. Не така е с платформите за наеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#19] от "Killing Joke":

  Не с 10 апартамента има компании, които оперират хиляди апартаменти.

  твоето е малко от типапознавам собственици на малък супермаркет и заня че е трудно да го въртят пък ти ми казваш, че имало вериги с по над 1000 супермаркета в 20 държави, как става това?

  Е, става, ноу хау ми казват...

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Става ясмп че има 2800 имота, които се отдават в аирбнб и боокинг.
  Ако средно те се отдават по 100 дни в годината и средно са за по двама души, то общо те се посещават от 560 000.Това е 10% от общите осетители в София. Ако всеки турист оставя по 200 евро, става дума поне за 100 000 000 евро, които няма да влязат в българската икономика.
  Ама пък ще има звезди и категории и туристите ще се чувстват по-защитени с помощта на българските чиновници...

 94. 94 Профил на Martin Tarpev
  Martin Tarpev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Регулациите срещу AIRB&B: Поредните места за настаняване на политически и бизнес дружки
  https://martintarpev.wordpress.com/2019/11/27/регулациите-срещу-airbb-поредните-места/

 95. 95 Профил на Martin Tarpev
  Martin Tarpev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо коментиращите тук яко бъркат темата. Не става дума за плащане или неплащане на данъци. Собственците на жилища, дадени през платформата, също декларират доходи и плащат данъци върху тях. Впрочем точно с легализирането на услугата и превръщането й в легитимен бизнес става и по-лесното проследяване на тези плащания.

  Тук става дума затова, че тиквите в правителството наизуст и направо забраняват платформата - с което впрочем стимулират сивата икономика в сектора, вместо плащането на данъци от легален бизнез.

  Подобна манипулативна тактика имаше и срещу юбер. Излъгаха, че не плащали данъци и ги разкараха. А те нямат как да укриват данъци, понеже всяко плащане е електронно. И това с данъците беше просто манипулация. С тази манипулация разкараха юбер, в услуга на таксиджийте - които вече не плащат данъци ефективно.

  Същото става и сега. Всичко е електронно и укриването е по-трудно. Освен това зависи много от домакина какви доходи ще декларира. Та и тук проблемът не е с укриването на данъци. Проблемът е, че се създава конкуренция на хотелиерите, която и те, и политиците искат да спрат. А и си го казват. Няма проблем с данъците, а с категоризирането по закона за туризма. Което директно означава, че на политиците проблемът им е, че тази платформа предлага различна услуга от хотелите и затова те искат да парират конкуренцията, като я обявят на незаконна и като принудят предлагащите да престанат да я предлягат, тъй като не могат да влязат в буквата на закона за туризма.

  Та говоренето за данъци в случая е манипулация.

 96. 96 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Май, Менда си е едно уяло се МЕНТЕ!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK