Природозащитната организация WWF иска спиране на лифта до Седемте рилски езера

Природозащитната организация WWF иска спиране на лифта до Седемте рилски езера

© Надежда Чипева, КапиталСедемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може да им даде шанс за живот, алармира международната природозащитна организация WWF. Оттам посочват, че спасяването на природната забележителност минава през спиране на масовия механизиран достъп до тях.


От WWF припомнят, че дългогодишното масово присъствие на хора в циркуса на Седемте рилски езера води до тяхното замърсяване и заблатяване.


Като решения от организацията посочват спиране на лифта от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", забрана за движение на всички превозни средства по пътя от "Пионерска" до границите на парка, с изключение на тези, използвани от държавни служби.
На 13 август министърът на околната среда и водите Емил Димитров забрани достъпа за автомобили, както в границите на национален парк "Рила", така и в ниската част на планината, които попадат в зоната от "Натура 2000", позната като "Рила буфер". Заповедта на министъра забранява превозване на туристи до езерата с високопроходими автомобили извън "официалните пътища". Забраната обаче масово не се спазва, имаше и няколко протеста с искане за нейната отмяна.


Иначе от WWF искат и въвеждане на засилен контрол при движението на посетителите по новомаркираните пътеки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK