Собственици на заведения и на къщите за гости в спор къде рискът от зараза е по-голям

Собственици на заведения и на къщите за гости в спор къде рискът от зараза е по-голям

© Надежда Чипева, КапиталПротивно на твърденията на собственици на заведения, че къщите за гости са пълни за студентския празник и се готвят масови купони дори с наети диджеи, притежатели на подобни места за настаняване се оплакаха, че нямат никакви резервации. "Нямаме клиенти за 8 декември, студентите не учат, не се организират. Надяваме се на обаждания в последния момент", каза пред "Дневник" председателят на Асоциацията на къщите за гости в България (АКГБ) Вероника Кънева. Тя допълни, че до Нова година няма никакви заявки, като липсва и традиционното за студентския празник наемане на цели къщи.


Пред БНТ днес председател на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира: "Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже се чува, че са наети диджеи". Той допълни, че се случва това, за което ресторантьорите са предупредили още преди месец - ефект от затварянето на нощните заведения няма, защото хората, които не ги е страх или не вярват в коронавируса, ще намерят начин да се забавляват. Изказването на Алибегов е в коментар на издадената заповед от здравния министър нощните заведения да затварят в 23.30 часа. Той изтъкна още, че в къщите за гости хигиенните мерки срещу разпространението на коронавируса изобщо не можели да се контролират за разлика от ресторантите и заведенията, които били под постоянен контрол.


Вместо обединяване противопоставяне


"Вместо да се обединим, започнаха противопоставяния. Най-малко с нас трябва да се заяждат и то точно от заведенията, за които държавата направи толкова много, а на нас не обърнаха никакво внимание", възмути се Кънева.
По повод обвиненията за липса на мерки срещу разпространението на коронавируса тя коментира, че се прави даже повече от изисканото от властите, защото много от собствениците живеят в къщите, в които дават стаи под наем. " Дезинфекцираме преди и след всеки посетител. Непрекъснато ни се правят проверки", обясни Вероника Кънева.


Тя допълни, че наистина няма как да се контролира какво правят гостите, наели цели къщи, и дали спазват някакви мерки за социална дистанция, но често това били семейства или приятелски компании, които така или иначе постоянно контактуват. Допълни също, че личните й наблюдения сочат пълна липса на мерки срещу разпространението на заразата по заведенията. "Аз съм от Бургас и лятото видях как не се дезинфекцират маси, как чаши и чинии само се плакнат с вода заради многото клиенти", каза още Кънева.


Коментар по темата направиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). "Местата за настаняване са взели всички необходими мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19 и гарантиране на безопасността на своите клиенти. Това неколкократно бе признато и от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова е недопустимо в публичното пространство да се спекулира с условията на работа в хотели и къщи за гости, при условие че няма нито едно доказано огнище на коронавируса, възникнало в място за настаняване, и нито един турист, който да е заразен с Ковид-19 по време на ваканцията или престоя си в хотел", се казва в позиция на организацията.


В нея се посочва, че още след края на летния сезон д-р Кунчев е подчертал, че пропуските на малцината недобросъвестни собственици на нощни клубове са довели до незаслужено отрицателно отношение към целия туристически бранш. "Това стана ясно и след организирането на тайни частни партита със стотици присъстващи, за което дори бе поискано да бъдат отнемани разрешителните за работа на подобни нарушители, които петнят имиджа на бранша. Хотелите взеха най-адекватни и сигурни мерки, за да осигурят безопасността на своите служители и клиенти", казват от БХРА.


"Дневник" потърси коментар за изискванията към къщите за гости и проверките в тях и от Министерството на здравеопазването, но до момента отговори на зададените въпроси няма.


Нямаме мазнинки и лев спестен


Вероника Кънева се оплака, че заради епидемията от коронавирус до момента собствениците на къщи за гости са изпуснали всички силни дни. "Най-хубавите месеци ги изтървахме. Нямаме мазнинки и един лев спестен", посочи тя.


Кънева критикува и държавата, че е поставила такива изисквания към търсещите помощ от държавата по различните програми, че те са недостъпни за собствениците на къщи за гости. "От една страна, има изискване за оборот минимум 30 хил. лв. за микрофирмите, който е непосилен за повечето собственици. От друга, изискването по отношение на помощта от 290 лв. на месец за осигуровки важи единствено за самоосигуряващите се управители, които са ЕТ, но не и за управители на фирми ООД.


"В администрацията дори не знаят, че съществуват самоосигуряващи като собственици на фирми. Спряхме за 3 м и нищо не получихме. Банките не ни обръщат внимание, взимаме от бързите кредити. Отвсякъде сме отрязани. Не можем и да сме в сивата икономика за разлика от много от заведенията", обобщи председателят на Асоциацията на къщите за гости в България. Според Кънева е нужна друга структура, различна от Министерството на туризма, която да отговаря за тях, защото сегашната не проявява никакъв интерес.


Над 3000 са къщите за гости в страната


През август представители на асоциацията се срещнаха с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, но въпреки обещанието за съдействие нищо от исканията им не прието или взето предвид. В АКГБ членуват над 100 собственици на къщи за гости при над 3295 с активни профили в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). До края на август 2517 от тях са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители - заради затваряне поради сезонност или липса на туристи поради COVID 19.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 690 Любопитно

  "Над 3000 са къщите за гости в страната"

  Чудесно! И, колко от тях функционират по предназначение?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Весело

  Не спорете - най-безопасно е в публичните домове!

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Нямаме мазнинки и лев спестен
  ....
  ЗАЩО????

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Този Алибегов е егати неприятния тип. Той за какво отговаря ,че иска да определя правилата?

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Аз пък от 20 юли до 3 ноември имам максимум 15 дена у дома. Ходихме с жената на плаж, планина и къде ли не. Минимум 2 пъти на ден сме ма заведение - кафе, ресторант. Често до 4 пъти
  НИКЪДЕ не видяхме да се дезинфекцира меката мебел! Тууук таме забърсват мадитес някакъв парцал. Сервитьорите масово са без маски или закачени като декорация. Пълен абсурд!
  ЗАТВАРЯЙ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ама какво спорят, най-нисък е риска в КъщиЗаТъщи, там ни вирус, ни ОЛАФ, ни Прокуратура, ни НАП ги лови
  https://bird.bg/kzgate/

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  НАП отписа 3 милиарда дългове на фирми през октомври
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159479213266189
  Близо 3 милиарда лева фирмени дългове са отписани от Националната агенция за приходите през октомври т.г. Това се вижда при сравняване на публичните списъци с длъжници публикувани от агенцията за септември и октомври т.г. За един месец като длъжници са заличени 972 фирми. Фискът не търси повече цели 2 956 799 345,43 лв.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Абе ние съсипахме земеделието, загробихме животновъдството, превърнахме заводите на скрап...само за да угодим на пазарната икономика ???
  Откъде-накъде сега трябва да постъпваме иначе за кръчми?

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#4] от "Роси":

  А заведенията, работещи често на 300+% надценка, сега реват за помагане?

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  И нещо - не съм забелязал ресторант да е затворил или да се дава под наем ???

  [email protected]
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Както е тръгнало, и на заведенията ще дойде реда.
  Иначе - съгласен съм, че Алибегов е много неприятен тип.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Весело

  Току-що разбрах, че утре ще се обсъжда затварянето на заведенията.
  Ще искам CV на Алибегов :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Да спрат споровете, затварят ги до 21.12.2020

 14. 14 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Лично мнение. Абе май повече от хората нямат мазнинка и спестен лев. Но може и да бъркам. Трябва управляющите да кажат...
  Тяхното мнение е най-меродавно...

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Бастуне, българското земеделия и българската промишленост никога не са били и на половина на това, което са сега!

  Но пък на такива като тебе "демокрацията им отне много"!

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  Алибегов ще ореве орталъка сега.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Трябва да се затворят всички в момента. И трябва да има някаква схема на компенсация по някакъв начин, за да оцелеят.

  Или ако приемат, да приемат само семейства, но храненето как ще става - че там ще е по-сложно.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Ще си позволя да те коригирам - за животновъдството сме на ниво около 20-30% от нивото през 90-та като брой животни. Всичко друго е внос. От земеделието само зърнените култури са с ръст. Зеленчукопроизводството също е надолу.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Кои ние? Комунистите съсипаха всичко с национализацията през 47-ма, оттам всичко е следствие.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 451 Неутрално

  И ако се съберат в общежитията, в някоя квартира, вила, заслон или хижа по различно ли ще е? С какво това е по различно от частно парти в къща за гости или дори заведение. Някои неща звучат много добре на теория, но са пълна глупост на практика.

 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Алибегов, свиквай с пазарната икономика!
  Да беше учил малко повече, че да си диверсифицираш бизнеса. Ако имаше акъл, и ти щеше да отвориш някоя къща за гости, а не само заведения.

 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  Абе ние съсипахме земеделието, загробихме животновъдството, превърнахме заводите на скрап...само за да угодим на пазарната икономика ???Откъде-накъде сега трябва да постъпваме иначе за кръчми?
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Баси ! И кои сте "вие" ! Някаква ужасяваща дружинка - ти, Атила, Чингиз хан и Тамерлан !
  И всичко това само за да "угодите на пазарната икономика" !
  Интересно дали швейцарците, като "угаждат на пазарната икономика" правят такива ужасии.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  До коментар [#15] от "vassilun":Ще си позволя да те коригирам - за животновъдството сме на ниво около 20-30% от нивото през 90-та като брой животни. Всичко друго е внос. От земеделието само зърнените култури са с ръст. Зеленчукопроизводството също е надолу.
  —цитат от коментар 18 на Пипера е много лют


  Не думай ! Ти говориш за 1990-а когато дори кисело мляко нямаше по магазините !
  Ама иначе имало до 5 пъти повече животни отсега !
  И зелечнуците дето били повече отсега някъде се бяха дянали.
  Дали имаш някакво логично обяснение.
  Освен, че тези животни и зеленчуци ги имаше тогава само в партийните отчети.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ian Smith":

  Просто сега 80% е внос. Това е мойто обяснение. Зеленчуци и плодове от Турция, Гърция и Македония, месо и мляко/млечни от Дания, Холандия, Германия и Полша.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ето ви Гърция.До края на годината 3.6 милиарда евро ще разпределят, 800 евро на всеки от затворен бизнес. 534 евро помощ на безработен. За Коледа готвят още. Правителството им им план за 37 милиарда евро за излизане от кризата. Разписан по пера и парите чакат. Къде са нащите пари. 1 милиард за крадене във ВиК холдинга. Милиарди за Автомагистрали. 3 милиарда отписани дългове от НАП. Хазната празна. До сега са похарчени по-малко от 500 милона реално за помощ към бизнеса. Единственото което ме радва , макар да не е за радост , е че ГЕРБ це оакаха тотално и всичките им претенции че остават на власт защото идвали друдни времена просто лъснаха като ма макак задника

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  И ако се съберат в общежитията, в някоя квартира, вила, заслон или хижа по различно ли ще е? С какво това е по различно от частно парти в къща за гости или дори заведение. Някои неща звучат много добре на теория, но са пълна глупост на практика.
  —цитат от коментар 20 на petiopit


  Това упражнение е малко по-сложно. Като си с 10 лв в джоба малко трудно се наема къща за гости.

  А вместо на бар да се събереше в на някои апартамента или къщата е че зависиш от родители си.

  Тези дето живеят сами - ще могат, ама поне те ще се заразят и няма да го предават на родители си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK