Собственици на заведения и на къщите за гости в спор къде рискът от зараза е по-голям

Собственици на заведения и на къщите за гости в спор къде рискът от зараза е по-голям

© Надежда Чипева, КапиталПротивно на твърденията на собственици на заведения, че къщите за гости са пълни за студентския празник и се готвят масови купони дори с наети диджеи, притежатели на подобни места за настаняване се оплакаха, че нямат никакви резервации. "Нямаме клиенти за 8 декември, студентите не учат, не се организират. Надяваме се на обаждания в последния момент", каза пред "Дневник" председателят на Асоциацията на къщите за гости в България (АКГБ) Вероника Кънева. Тя допълни, че до Нова година няма никакви заявки, като липсва и традиционното за студентския празник наемане на цели къщи.


Пред БНТ днес председател на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира: "Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже се чува, че са наети диджеи". Той допълни, че се случва това, за което ресторантьорите са предупредили още преди месец - ефект от затварянето на нощните заведения няма, защото хората, които не ги е страх или не вярват в коронавируса, ще намерят начин да се забавляват. Изказването на Алибегов е в коментар на издадената заповед от здравния министър нощните заведения да затварят в 23.30 часа. Той изтъкна още, че в къщите за гости хигиенните мерки срещу разпространението на коронавируса изобщо не можели да се контролират за разлика от ресторантите и заведенията, които били под постоянен контрол.


Вместо обединяване противопоставяне


"Вместо да се обединим, започнаха противопоставяния. Най-малко с нас трябва да се заяждат и то точно от заведенията, за които държавата направи толкова много, а на нас не обърнаха никакво внимание", възмути се Кънева.
По повод обвиненията за липса на мерки срещу разпространението на коронавируса тя коментира, че се прави даже повече от изисканото от властите, защото много от собствениците живеят в къщите, в които дават стаи под наем. " Дезинфекцираме преди и след всеки посетител. Непрекъснато ни се правят проверки", обясни Вероника Кънева.


Тя допълни, че наистина няма как да се контролира какво правят гостите, наели цели къщи, и дали спазват някакви мерки за социална дистанция, но често това били семейства или приятелски компании, които така или иначе постоянно контактуват. Допълни също, че личните й наблюдения сочат пълна липса на мерки срещу разпространението на заразата по заведенията. "Аз съм от Бургас и лятото видях как не се дезинфекцират маси, как чаши и чинии само се плакнат с вода заради многото клиенти", каза още Кънева.


Коментар по темата направиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). "Местата за настаняване са взели всички необходими мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19 и гарантиране на безопасността на своите клиенти. Това неколкократно бе признато и от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова е недопустимо в публичното пространство да се спекулира с условията на работа в хотели и къщи за гости, при условие че няма нито едно доказано огнище на коронавируса, възникнало в място за настаняване, и нито един турист, който да е заразен с Ковид-19 по време на ваканцията или престоя си в хотел", се казва в позиция на организацията.


В нея се посочва, че още след края на летния сезон д-р Кунчев е подчертал, че пропуските на малцината недобросъвестни собственици на нощни клубове са довели до незаслужено отрицателно отношение към целия туристически бранш. "Това стана ясно и след организирането на тайни частни партита със стотици присъстващи, за което дори бе поискано да бъдат отнемани разрешителните за работа на подобни нарушители, които петнят имиджа на бранша. Хотелите взеха най-адекватни и сигурни мерки, за да осигурят безопасността на своите служители и клиенти", казват от БХРА.


"Дневник" потърси коментар за изискванията към къщите за гости и проверките в тях и от Министерството на здравеопазването, но до момента отговори на зададените въпроси няма.


Нямаме мазнинки и лев спестен


Вероника Кънева се оплака, че заради епидемията от коронавирус до момента собствениците на къщи за гости са изпуснали всички силни дни. "Най-хубавите месеци ги изтървахме. Нямаме мазнинки и един лев спестен", посочи тя.


Кънева критикува и държавата, че е поставила такива изисквания към търсещите помощ от държавата по различните програми, че те са недостъпни за собствениците на къщи за гости. "От една страна, има изискване за оборот минимум 30 хил. лв. за микрофирмите, който е непосилен за повечето собственици. От друга, изискването по отношение на помощта от 290 лв. на месец за осигуровки важи единствено за самоосигуряващите се управители, които са ЕТ, но не и за управители на фирми ООД.


"В администрацията дори не знаят, че съществуват самоосигуряващи като собственици на фирми. Спряхме за 3 м и нищо не получихме. Банките не ни обръщат внимание, взимаме от бързите кредити. Отвсякъде сме отрязани. Не можем и да сме в сивата икономика за разлика от много от заведенията", обобщи председателят на Асоциацията на къщите за гости в България. Според Кънева е нужна друга структура, различна от Министерството на туризма, която да отговаря за тях, защото сегашната не проявява никакъв интерес.


Над 3000 са къщите за гости в страната


През август представители на асоциацията се срещнаха с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, но въпреки обещанието за съдействие нищо от исканията им не прието или взето предвид. В АКГБ членуват над 100 собственици на къщи за гости при над 3295 с активни профили в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). До края на август 2517 от тях са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители - заради затваряне поради сезонност или липса на туристи поради COVID 19.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK