Един французин - на път в България: Тайнственият римски град Рациария

Един французин - на път в България: Тайнственият римски град РациарияВтора част от пътешествията на френския журналист Пиер Анри, който показва многовековната и интересна история на България през погледа на чужденец. В новата поредица той продължава да обикаля културни и исторически обекти в страната, за да ни разкаже за тяхната наднационална стойност.


Преди да ви разкажа за приказното място в Северозападна България, наречено Рациария, нека започна с едно практично предупреждение: никога не се доверявайте безпрекословно на навигацията! Тази в колата ми изглеждаше като да знае точно къде се намира някогашният римски град. Нейната колежка в телефона ми - също. Оказа се обаче, че едната ме паркира до две крайпътни заведения на брега на Дунав, по пътя между село Арчар и град Видин, а другата държеше да шофирам през поле, да премина по каменистите улици на село Жеглица и в крайна сметка да се насадя насред лозови масиви. Не я послушах, разбира се.С питане навсякъде се стига
Българите казват, че с питане и до Цариград се стига. Така че започнах да питам. В Арчар спирам до крайпътен минимаркет. Младият мъж на касата е особено приветлив. "Извинете - казвам - бихте ли ми показали накъде да тръгна за крепостта Рациария?" "Е, чак пък крепост - отговаря мъжът и ме поглежда с усмивка. Има едни разкопки нагоре, красиво е, но не е като да е крепост."
Хващам се за думите му - крепост или не според неговите представи, аз съм тръгнал да видя откритите останки от един величествен древен град, едно от двете основни пристанища на река Дунав в частта на днешна България, въоръжен съм с няколко снимки, исторически факти и любопитство и нищо не може да ме спре.


По описание на моя нов познат тръгвам обратно в посока Видин. Точно на излизане от Арчар трябва да се оглеждам за пряка вляво, на която да има табела за село Държаница. "Ляв - десен - ляв - прав и ще видите фургона на археолозите", бяха инструкциите на мъжа от магазина и аз ги следвам неотлъчно. След завоите вече съм на нещо като плато.


От дясната ми страна ландшафтът е изпъстрен с неестествени за природата тук бубуни, малки и по-големи възвишения и вдлъбнатини. Не е нужно да си професионален археолог, за да си дадеш сметка, че под пръстта със сигурност се крие цяла градска среда и структура. Занемявам! Пътят е тесен, но асфалтиран, а от него в един момент се отклоняват коловози от често минавали автомобили. Водят наистина до фургона на археолозите, който съзирам наблизо. Щом обръщам поглед натам, виждам и красива древна арка, около която симетрично са разположени останки от колони. Ето я Рациария! Великолепният град на Римската империя, съществувал и процъфтявал повече от пет века.


Colonia Ulpia Ratiaria, или градът на корабите


Според историците Рациария възниква някъде през втората половина на първи век от новата ера. През 106 година император Траян му дава титлата Колония, а почти две столетия по-късно градът вече е столица на провинция Крайбрежна Дакия. В някои древни документи се споменава, че Рациария е унищожен от аварите, но със сигурност за своите няколко века съществуване той е бил процъфтяващ, основен град, едно от главните средища на империята, описани в специална карта от онова време, чието копие е известната Пойнтингерова карта от 13 век.


Името на града произхожда най-вероятно от думата ratiaria, което е вид кораб от онези древни времена. Със сигурност на мястото на днешните разкопки е имало живот и преди римляните, така че нищо чудно първите заселници на наддунавското плато да са били мизите. Хората тук основно са се занимавали със земеделие, като е имало отделни поземлени имения, притежавани от различни представители на местната аристокрация. На полето, разбира се, са работели роби, които са помагали също и в занаятчийството - още една силно развита област в онези времена тук. В разкопките на града и околностите му са открити стотици предмети от злато и бронз, сребърни и златни накити, красиви съдове от стъкло, керамика и кост. За съжаление една огромна част от всички тези богатства е била ограбена през миналите векове от златотърсачи и иманяри, но пък не са малко и артефактите, което днес могат да се видят в историческия музей на Видин.


Един французин - на път в България: Тайнственият римски град Рациария


Рациария е бил не само търговски център с голямо значение, но през него е минавал и основен римски път до Италия. Оттук също е пътувала към Европа и една от най-ценните суровини на човечеството - солта. Градът е имал голям пазар и търговски улици, изграден водопровод, храмове (дори християнска базилика), бил е художествен център със свой собствен почерк. В Рациария и района са били познати осемнайсет вида диви и домашни животни, които са били предмет на ловуване или отглеждане.


Самото местоположение на града е изключително предвидливо избрано - той се е простирал на плато, което е близо до големия воден канал на Дунава, но пък е достатъчно високо над него, за да не може да бъде потопен при прииждането на водата, а и да има стратегически поглед към пространствата наоколо. Лично аз очаквах, че интересът към Рациария от страна на науката ще да е бил от по-ново време, но се оказва, че за значението на мястото са писали още учени от 19 век. Реално работата тук, на терен, започва в средата на 20 век и с известни чуждестранни участия и различни прекъсвания по финансови причини продължава и до днес. Специалистите разполагат със снимки на обекта от въздуха, така че реално може да се придобие представа за мащаба на мястото и неговото градоустройство. Иначе от 2013 г. насам археолози от Българската академия на науките постепенно разкриват прелестта на Рациария. Затова не се съмнявам, че един ден това със сигурност ще е едно от най-значимите исторически места на Европа, където ще прииждат туристи, историци и хора, пленени от древната история.


Един французин - на път в България: Тайнственият римски град Рациария

Малко полезни съвети


Северозападна България е една от неразкритите или малко познати тайни из красотите на страната. Пейзажите тук спират дъха, планините се повяват като нереални видения, а пролетта избухва във всякакви цветове и нюанси на зеленото. Пътят е добър, на някои места още се ремонтира, но не е опасен, а и има достатъчно бензиностанции, ресторантчета и крайпътни кафенета, в които да си починеш. Все пак ви съветвам да си имате нещо за бързо утоляване на глада и жаждата, защото Рациария не е туристически обект и както няма билети и гидове, така няма и павилиони или магазини. За да се насладите на това невероятно съкровище, е добре да сте си прочели историческите факти предварително - само така можете истински да оцените това, което се разкрива пред вас.


Важно е също да знаете, че по това пътно трасе минават много камиони, които се отправят към вътрешността на Европа през Румъния. Така че трябва да се шофира внимателно и с търпение. Не забравяйте също да си купите винетка за извънградско шофиране. И най-важното - бъдете готови да видите всякакви невероятни картини, които заслужават да останат запечатани в камерите ви. Лично аз спирах поне на три места, за да снимам пейзажи, планини, небе, щъркелови гнезда, както и останките от стар храм с кула, намиращ се досами пътя в самото село Арчар. Каквото и да снимате, така или инач,е никой друг няма да го е видял точно като вас и няма да го е запечатал в точно този неповторим миг.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Много добре написани пътеписи на този французин да научим за места за които сме чували само името. Надявам се да ги има запазени на сайта на Министерството на туризма. Дано да ги има и на чужд език.

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Затова не се съмнявам, че един ден това със сигурност ще е едно от най-значимите исторически места на Европа, където ще прииждат туристи, историци и хора, пленени от древната история"

  Този френски журналист Пиер Анри е измислен герой нали? Не виждам от какво точно би се впечатлил от тези руини един представител на най-шовинистична нация в Европа, където освен това си имат запазени от римско време цели колизеуми, двойни акведукти, храмове с колонади и покриви и пр. От написаното и снимките (три пъти на една и съща калпаво достроена арка) се вижда, че освен за археолози и специалисти по антична история този обект няма какво толкова да покаже на редовия турист...

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "....Този френски журналист Пиер Анри е измислен герой нали? Не виждам от какво точно би се впечатлил от тези руини един представител на най-шовинистична нация в Европа, където освен това си имат запазени от римско време цели колизеуми, двойни акведукти, храмове с колонади и покриви и пр.......
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Не е съвсем измислен! Той е професионалист, с подобни пътеписи и репортажи си вади хляба. Всъщност той изпълнява поръчка на местното министерство на туризма, или някаква държавна институция с подобен ресор. Като е поел ангажимента да разпространява тези материали не само у нас, но най-вече в своята страна. В туристическия бранш това се нарича "реклама на дестинацията" (на страната ни).

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Целта му не е да ни шашне с колизеуми и супер крепости (на всеки му е ясно, че най-големите римски останки са в Италия), а да информира, че и у нас има много интересни неща, които приятно биха изненадали пътуващите.
  Между другото нека никой да не си мисли, че множеството филмчета на Дискавъри и Хистъри за Китай и китайските чудеса са за сметка на Дискавъри и Хистъри!

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  В България има много древни руини ,които са открити и предстоят да се открият .

 6. 6 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абе каква е причината да има толкова французи напоследък? С италианците свикнах, с гърците то няма какво и да свиквам ...
  Да не би да правим трампа - ние на тях бандити и зигани, те на нас средностатистически бели хорица със скромни възможности? (които са златните имигранти по принцип)?

  от близо и далеч
 7. 7 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jazzdevil":

  Колкото и да е "измислен", ти прави реклама. Макар и масовият туризъм да е вреден, по малко е полезен. То като се предобри всичко е вредно.

  от близо и далеч
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#6] от "Далечен близък":

  Абе каква е причината да има толкова французи напоследък?
  ======
  Проучвания правят хората....
  От всички мисионери най романтични са френските....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  "" От дясната ми страна ландшафтът е изпъстрен с неестествени за природата тук бубуни, малки и по-големи възвишения и вдлъбнатини. Не е нужно да си професионален археолог, за да си дадеш сметка, че под пръстта със сигурност се крие цяла градска среда и структура."" ".
  Ходил съм в Ефес в Турция. Този древен град през вековете е разрушен от земетресения но е възстановен и реконструиран от турската държава и си заслужава да се види. От Ефес е разкопана и разкрита само 15 процента от площта на града - централната част. Ефес е разположен между два хълма и останалите 85 процента от площта на града намираща се на двата хълма все още не е разкопана. Така и Рациария не е разкопана изцяло. Всички старинни сгради и градове са затрупани от нанос с дълбочина около 8 метра. Виждам, че някои колеги критикуват французина който ни прави реклама на държавата. В другите страни отделят много пари за реклама, но после печелят още повече пари. Рекламата продава, стига да има кой да я направи.

 10. 10 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Мисионери на какво :) католически мисионери обикновено са хървати и поляци в България. Те франсетата са забравили кога са били християни, средностатистически.

  от близо и далеч
 11. 11 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Но от всички туристи най-готини са френските, защото обикалят всички културни забележителности първо, ядат, пият, и ако остане време за плаж - за малко. А за нощни заведения - не. Ще ги видиш на места като Етиопия или Грузия или Иран, където нормален турист от свински тип (източноевропейски например) никога няма да си помисли да отиде.

  от близо и далеч
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#10] от "Далечен близък":

  На паганството.....
  От както се помнят, французите са пагани.....
  Астерикс...

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#11] от "Далечен близък":

  Снощи цяла нощ имаше война в Газа..... Гледах я на живо.....
  Да отиде французина и там да броди....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  Не виждам от какво точно би се впечатлил от тези руини един представител на най-шовинистична нация в Европа, където освен това си имат запазени от римско време цели колизеуми, двойни акведукти, храмове с колонади и покриви и пр. От написаното и снимките (три пъти на една и съща калпаво достроена арка) се вижда, че освен за археолози и специалисти по антична история този обект няма какво толкова да покаже на редовия турист...
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Абсолютно вярно. И аз не виждам нищо впечатляващо в тези доста бедни руини на римски град. За съжаление почти навсякъде в България е същата картина. Останали са само основите на някакви сгради с височина 30-40 см.

  А, още по-жалко е, че нямаме почти никакви средновековни дворци и крепости. Най-доброто което имаме от този вид постройки в България е крепостта Баба Вида във Видин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Не е съвсем измислен! Той е професионалист, с подобни пътеписи и репортажи си вади хляба. Всъщност той изпълнява поръчка на местното министерство на туризма...
  —цитат от коментар 3 на historama


  Не съвсем ама почти - това все едно някой да отиде на ескорт гърла и тя като му каже, че бил голям любовник той да вземе да й повярва.
  Няма лошо - нека си го копаят археолозите обекта, нека си вършат тяхната работа, ако намерят още някой артефакт за местния музей - супер ама приказките за потенциала на това римско селище да станело "едно от най-значимите исторически места на Европа, където ще прииждат тълпи туристи" са пълни нелепици.

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#9] от "constatator":

  За съжаление Рациария е разкопана и преорана изцяло от иманярите. Те плащат на безработните цигани в Арчар да ровят и да отнасят глобите и присъдите и всичко ценно са изнесли оттам. Рациария можеше да стане като Ромулиана при Зайчар, за съжаление обаче вече няма останало много след набезите с булдозери и багери.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  И Белоградчик. Подобно нещо е и Неутзетикон при Мезек и Овеч при Провадия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Това е дело на твойте приятели от Хамас, които получават това, което са заслужили. За Карабах не ронеше сълзи, щото там успяхте да изколите де що успяхте да стигнете...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  езичници, езичество

  По-скоро от Френската революция и Директорията, която сменила и календара и замалко да въведе нова религия... Наполеон обаче ги възпрял, нали бил корсиканец... Християнството им се струвало много тежко сигурно.

  от близо и далеч
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#17] от "Пипера е много лют":

  Да, Белоградчик е супер красиво. Но за мен лично не толкова заради крепостта, а заради невероятно красивата природа наоколо. За мен това е най-красивото природно място в България. А любимият ми български град е Ловеч.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":

  На форуми за България съм попадал на йорданци, живеещи в България, които свободно продават откраднати антики. Та не само българи плащат на зиганите да ровят...

  от близо и далеч
 22. 22 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Ами не са се ваксинирали и трябва да бъдат унищожени.

  от близо и далеч
 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":Но от всички туристи най-готини са френските, защото обикалят всички културни забележителности първо, ядат, пият, и ако остане време за плаж - за малко. А за нощни заведения - не. Ще ги видиш на места като Етиопия или Грузия или Иран, където нормален турист от свински тип (източноевропейски например) никога няма да си помисли да отиде.
  —цитат от коментар 11 на Далечен близък


  Тотално на противоположното мнение съм - французите (с редки изключения) са едни от най-неприятните туристи по света - миналата седмица имаше едни на съседната маса в ресторант в Пловдив - нарочно държаха да говорят със сервитьорката на испански (един вид - не понасяме английския а френския не е за диваците), побъркаха я жената от олигофренски въпроси от типа дали кайзершмарн бил традиционен български десерт, дали бил диетичен и не знам си още какво - 10мин персонално внимание им отдели и накрая й цяла маса й оставиха 3 монетки бакшиш...Иначе когато пътуват по света любимото им е да се оплакват колко било скъпо всичко, при положение, че често става дума за цени на 1/2 и 1/3 на френските - е да - ама във Франция то било оправдано щото то било най-най и върха в света а пък тука в чужбина нещата били надценени за това, което са...

 24. 24 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Ами като нямаме, нямаме, къде други са ги съборили ,къде сами сме си ги (и ден днешен продължаваме да рушим неуморно де що има старо и да вдигаме пласмаса и стъкло) Ама ти не им пълни главите, че утре ще ги построят чисто нови - онова чудо в Равадиново ще ти се види приказка.

  от близо и далеч
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#24] от "Далечен близък":

  За съжаление е точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#24] от "Далечен близък":

  Не можем да се похвалим много с красиви замъци, крепости и градове. Но поне имаме красива природа. Това може би е най-голямото богатство на България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#24] от "Далечен близък":

  Всички крепости в България които са били оцелял са разрушени съгласно Санстефанския мирен договор.
  Предварителен мирен договор между Русия и Турция, подписан в Сан Стефано на 19 февруари (З март) 1878 година договор. Член 8. България. Евакуация на османските войски. Крепостите ще бъдат разрушени. Турция ще разполага с военните материали. Редактиране
  Няма да има повече турска войска в България и всички стари укрепления ще бъдат премахнати за сметка на местното правителство. Високата Порта ще има право да разполага по свое усмотрение с военните материали и други предмети, принадлежащи на османското правителство и които биха останали в крепостите на Дунава, вече освободени по силата на примирието от 19/31 януари, както и с онези, които биха се намирали в Шуменската и Варненската крепост.

 28. 28 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нещо такова слушах в Белоградчик. Освен това след освобождението руски генерали предотвратили местното население да не размъкне камъните за къщи. Всъщност то до голяма степен ги отмъкнало, сегашната крепост е възстановка.

  от близо и далеч
 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Един от редките случаи, в който да се съглася с тебе. Аз виждам някаква тежка комплексарщина в това да се социализират и представят за туристически обекти останки от разни редови къщи и складове от обикновена зидария дето не стигат до коляното даже щото видите ли - били от римско време...

 30. 30 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  В с. Маточина в община Свиленград може да видите Балдуиновата кула и около нея е имало крепостна стена. Ако се в гледате в старите къщи на с. Маточина ще забележите, че те са построени с камъни от тази крепостна стена.

 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Търново, Червен, Ловеч, Шумен и пр?

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#31] от "г-н Думанов":

  Да, във Велико Търново също има нещо като крепост. В Ловеч от крепостта е останала само една стена и това е всичко. В Шумен и Червен не съм ходил.

  До коментар [#32] от "г-н Думанов":

  А, това е нещо модерно. :-) Някаква новопостроена крепост.... (имам в предвид снимка номер 9 от галерията в линка ти). :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  В Търновград, Ивчо, има таман две градски укрепления на Царевец и Трапезица. На Царевец верно, че са си оставили ръцете соц-реставраторите, особено с тоя готически покрив на Патриаршията и възстановката на Балдуиновата кула. Нейната реконструкция е направена на базата на кулата в Червен (единствената запазена до тази височина). Трапезица стана видима наскоро, защото орязоха храсталаците и гората и най-после се видя.
  Баба Вида в този вид запазва много малко "българско" в себе си. Преди османците кулите са били без покрив, стените са минавали по други места и т.н. Самият Бдин е бил огромен за времето си град с 20 хил. къщи, а това е било неговата цитадела. Наблизо се намира и Рахова - Оряхово - там също крепостта е добре запазена. Ако искаш да видиш хубава запазена средновековна крепост, посети с. Мезек и с. Маточина (Свиленградско).

  CONTADOR GRATUITO!
 35. 35 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Ако искаш да видиш хубава запазена средновековна крепост, посети с. Мезек и с. Маточина (Свиленградско).
  —цитат от коментар 34 на г-н Думанов


  Хубави и запазени единствено по нашите си скромни критерии - всяко трето село и градче в Испания, Португалия, Италия и Франция имат почти напълно запазени средновековни крепости в центъра си с всичките си кули, порти 8м-10м стени + някоя 35-40м катедрала - като нищо ще си откараш цял ден в разглеждане и снимане - на Маточина повече от 30мин не виждам какво можеш да правиш...

 36. 36 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#9]
  Не може всичко голямо по мащаби и времеви интервал, съществуващо и възстановено в Ефес, изобщо да се сравнява с това в Рациария.
  Друг е въпроса с колко метров слой е затрупано. Ако са 8 метра и повече /както е например в Олимпия на Пелопонес/ и твърдите това, иманярите нямаше да могат да вадят почти нищо.
  За съжаление местната власт не я интересува, а централната е далече. Пари за разкопки и умна консервация - рядко и отвреме навреме за някой като нашия Индиана Джоунс.
  Който разкри много на Перперек, белким стане професор някъде?!

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#9] от "constatator":За съжаление Рациария е разкопана и преорана изцяло от иманярите. Те плащат на безработните цигани в Арчар да ровят и да отнасят глобите и присъдите и всичко ценно са изнесли оттам. Рациария можеше да стане като Ромулиана при Зайчар, за съжаление обаче вече няма останало много след набезите с булдозери и багери.
  —цитат от коментар 16 на Пипера е много лют


  Имам състудент от Арчар на който съм гостувал по социалистическо време. Той ми е разправял как с булдозери и багери , необезпокоявени от никой , иманяри са разкопавали земята около селото и са потрошили всичко , което е било запазено през хилядолетията. Днес жалките останки от римския град действително не впечатляват. Богатата археология е била варварски унищожена по социалистическо време.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#34] от "г-н Думанов":
  "Ако искаш да видиш хубава запазена средновековна крепост, посети с. Мезек и с. Маточина (Свиленградско)."

  Има много добре запазени средновековни крепости в Източните Родопи и в Източна Стара планина , но те са трудно достъпни за туристи. Аневското кале в Средна Стара планина до Сопот също е добре запазена. В центъра на град Кула до Видин също има добре запазена римска кула , която дава името на този град. Държавата нищо не прави тези обекти да бъдат разкрити като туристическа дестинация.

 39. 39 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 454 Весело

  До коментар [#2] от "Jazzdevil":

  ама разбира се г-н сусдебил, но ако бяха останки от съветско време, ехееее!

 40. 40 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 236 Неутрално

  искам да споделя на критиците по-горе, че най-красивия античен паметник у нас - Античния театър в Пловдив е възстановен 70-те години на 20 век. Преди това го е нямало в този си вид, бил е затрупан. В Западна Европа има много антични паметници, но и те са били обект на възстановяване, тоест не си стоят в това добро състояние от римско време, разбира се не всички. Някакво световно чудо в Рациария едва ли има, но все пак е провинциална столица и в предвид мястото си, незастроена отгоре, може да стане интересен обект. Междудругото и Царевец е възстановен скоро.

 41. 41 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#40] от "turanagasan":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  А, още по-жалко е, че нямаме почти никакви средновековни дворци и крепости. Най-доброто което имаме от този вид постройки в България е крепостта Баба Вида във Видин.
  —цитат от коментар 14 на Иво


  Прелюбопитни неща има в Източните Родопи, около Ивайловград, Маджарово. Пълно е с мегалити отпреди 5, 6, дори и 7 хил. години. При това не някакви мижави неща, които биха били интересни само за специалисти, но наистина атрактивни! Но пътищата колега, и достъпът до тях... ще ти се доплаче! Дори и в Сърбия след бомбардировките положението не е било толкова трагично!

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "turanagasan":

  Да Царевец е възстановен, и макар че реконструкцията не е фантастична, върши работа. За разлика от бутафорните възстановки на Б. Димитров и компания.

  В Западна Европа много от замъците са реконструиране, но реконструкциите им са невероятни, и са направо страхотни. Ето няколко снимки от един град до Лоара, Анже, около 150 000 ж., и замъка му до реката..
  http://www.chateau-angers.fr/

 44. 44 Профил на malkiq
  malkiq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цанили са го за рекламата.
  А Рациария беше разоран с багери и булдозери от иманяри без някой да си мръдне пръста да ги спре.

 45. 45 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":
  Само човек, който изобщо не познава и оценява културата на България може да се изкаже така. Човек без култура искам да кажа.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#11] от "Далечен близък":

  До коментар [#23] от "Jazzdevil":
  "...Тотално на противоположното мнение съм - французите (с редки изключения) са едни от най-неприятните туристи по света - миналата седмица имаше едни на съседната маса в ресторант в Пловдив - нарочно държаха да говорят със сервитьорката..."

  В интерес на истината и двамата сте прави - французите обичат опознавателния туризъм, обичат да пътуват, с високо самочувствие са (идват от Франция, специално като туристическа дестинация с много високи критерии), и се случва между тях да ги има много заядливи, не винаги са толерантни. В твоя случай са попаднали на сервитьорка с минимални езикови познания, и са решили да я побъркат.


  Но все пак тук не коментираме французите, а статията.


 47. 47 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#23] от "Jazzdevil":

  Хаха, тя пък как не им е пуснала една българска, да видиш как хубаво разбират и български :)

  от близо и далеч
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK