Общо 9 авиокомпании ще получат 56 млн. лв. държавна помощ

Общо 9 авиокомпании ще получат 56 млн. лв. държавна помощ

© Цветелина Белутова, Капитал



Българските авиокомпании ще получат общо помощ 56 млн. лв., след като Министерството на транспорта одобри заявленията на повечето от тях.


Парите са осигурени от държавния бюджет и разрешени от Европейската комисия и целят да запазят конкурентоспособността им, след като от началото на пандемията превозвачите понесоха тежки загуби.


От изпратения до медиите писък се вижда, че сумата ще бъде поделена между 9 превозвача, като всеки ще получи различна сума. На два от тях е отказана - едната е добилата популярност със започнатите, но в момента прекратени полети от София до Скопие и Солун - "Гъливер". Отказано е и на "Авиостарт". За тях е посочено, че не се декларирали спад в оборота за 2020 и 2021 г. спрямо 2019 г.




Най-големи суми ще получат националният превозвач "България ер" - малко над 18.5 млн. лв., следван от "Би Ейч ер" - 19.7 млн. лв.


Министерството посочва, че според правилата никоя компания не може да получи сумарно над 12 млн. евро помощ, поради което и размерът е редуциран спрямо получените заявления от компаниите и декларираните други държавни помощи.


За други от одобрените кандидати сумата е редуцирана с размера на техни публични задължения към края на 2019 г.


Само две компании са получили колкото са заявили - "Бул Ер" и "Хели Ер Сау".


В заповедта на транспортния министър Николай Събев е посочено, че одобрените помощи ще бъдат изплатени на компаниите до 10 дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK