В хотелите през юни българите са повече от чужденците, но носят по-малко приходи

Три четвърти от чужденците са нощували в хотели от 4 или 5 звезди.

© Цветелина Белутова, Капитал

Три четвърти от чужденците са нощували в хотели от 4 или 5 звезди.Приходите на хотелиерите от нощувки през юни 2022 г. възлизат на 178.8 млн. лв., като 114.6 млн. лв. са от чужди граждани, а 64.2 млн. лв. - от български граждани, съобщи Националният статистически институт.


През същия месец на миналата година приходите са били двойно по-ниски - 82.5 млн. лв., поравно разпределени между българите и чужденците.


Този юни финансовият принос на чужденците е по-голям, въпреки че българските туристи са били повече на брой - 375.6 хил. са отсядалите в хотели чужденци, и 462.5 хил. и са българите. Чуждите туристи обаче са имали по-дълъг престой - средно 4.5 нощувки при 2.4 за българите. Освен това три четвърти от чужденците са нощували в хотели от 4 или 5 звезди.


В хотелите през юни българите са повече от чужденците, но носят по-малко приходи

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK