Как Дюселдорф се бори с жегите

Как Дюселдорф се бори с жегите

© Татяна ДимитроваКак да се свали температурата в града и сградите и без това да става на твърде висока цена. Такива решения търси, а и намира, днес германският град Дюселдорф. От тази гледна точка се развиват и предишни промишлени зони, които днес стават места, на които да се развихрят най-добрите архитекти.


Ако представата за изоставено пристанище е за неугледно място, в което природата се опитва да си прокара път, осеяно с използвани в миналото ръждясали или изгнили предмети, то излязлото от употреба през 60-те години на миналия век вътрешно пристанище ( MedienHafen) на Дюселдорф е нещо напълно различно.


Разбира се промяната е отнела десетки години, но след като местните власти са решили да променят това, са поканили редица архитекти, носители на престижната награда "Прицкер", които да придадат нов облик и живот на мястото.
Изискване към всички автори на нови сгради е било те да имат връзка с водата. В тази част на града е имало малко вътрешно пристанище на Рейн. Сега в него има неголяма марина, а околните сгради интерпретират различно темата с водата.


Сред имената на привлечените за проекта архитекти са Ренцо Пиано, Франк Гери и др.


В района - на известното преди като маймунски остров със заведение място, сега се издига сграда на хотел от веригата "Хаят". "Ако ще е хотел, няма кой друг да е", казва местен гид, имайки предвид, че веригата има едноименна фондация, даваща наградите за архитектура.


Фотогалерия: Дюселдорф залага на зеленото >


Сега в този осеян с лъскави сгради район заведенията са малко и скъпи и никой не идва тук импулсивно да хапне в някое заведение. По моста, който води до входа на хотела обаче, има разпръснати кубове, на около които често по обяд сядат работещи наоколо с кутии храна.


Районът е популярен и за сватбени и модни фотосесии. Най-сниман е ансамбълът от три сгради с автор калифорнийския архитект Гери. Извитите линии, прозорците, импровизиращи такива на корабни каюти и др. създават "ефекта Билбао". Причината е, че Гери е автор и на сградата на музея "Гугенхайм" в Билбао.


Гледка от птичи поглед върху района предоставя кулата "Рейн тауър". Тъкмо от кафенето почти на върха й се открива и добра гледка към новата сграда на местния парламент. Пленарната зала е на самия бряг на Рейн. Построена е през 1988 г., но оттогава е била обновявана, включително в днешно време заради новите енергийни изисквания.


В съседство е висока офис сграда, в която е вградена модерна технология, осигуряваща циркулация на въздуха, така че и в най-големите жеги миналото лято не се е усетила нужда от климатик. Сградата консумира 30% по-малко енергия от обичайното за такава постройка.


Разходка в противоположната на бившето пристанище посока по брега извежда до градския "плаж" - морава, върху която са разположени шезлонги, от които жителите се възползват с удоволствие в необичайно топлите за месеца дни. На отсрещния бряг се виждат красиви жилищни сгради, пред които има доста широка зелена ивица, която би трябвало да поеме и покачването на нивото на реката.


Повишението на температурите в резултат на климатичните промени кара местните власти да търсят зелени решения. Едно от тях е разширението на площите на съществуващите градски паркове чрез "сближаването на границите им". В допълнение потокът по шумен булевард, със скромен подлез за пешеходците, днес е превърната в зелена зона - трафикът е изнесен под земята, а отгоре има малко езеро, захранвано от река Дюсел, която минава през града и под земята се влива в Рейн. Сградите отгоре също са намерили зелени решения - по покривите и по фасадите.


Благодарение на мерките в парковете през лятото е приятно хладно и разликата в температурите между тях и улицата достига и до 10 градуса.


Зелените трамвайни релси са вече около 30 км.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK