Иновативни жилища в парк заменят индустриалните сгради край Дортмунд

Иновативни жилища в парк заменят индустриалните сгради край Дортмунд

© Татяна ДимитроваЗа тези отсреща изобщо не искам да говоря". Така полу на шега, полу сериозно говорят жителите на Дортмунд за тези от Гелзенкирхен. Причината са футболните страсти за техните спортни врагове.


В действителност са повече нещата, които ги свързват. Пряка гледка отвисоко към дома на "Шалке" се открива от покрива на една от най-сниманите сгради в града - тази, която днес има голямо U отгоре с видеоинсталация под него, която в други времена - от 1927 до 1994 г. е била най-голямата пивоварна в района. Днес е център за култура и изкуство и е известна като Dortmunder U. От 2007 г. общината придобива целия район и много сгради са разрушени, а тази напълно обновена. Тя е символ на индустрията на града от миналото и в същото време представя промяната.


В далечината от терасата на покрива се открива гледка към голяма зелена площ, настанила се на мястото на затворени вече тежки производства, типични за района Рур, в който се намира градът, някога проспериращ с тежката си индустрия. Извън неконтролираното завръщане на природата на това място, в далечината, в посока Гелзенкирхен, се виждат и земеделски насаждения.
На мястото на прозиращите сега през дърветата скелети на бивши предприятия ще се настани цял комплекс, наречен "ИГА". Там ще има иновативни жилища, в които зелените технологии ще са неотменна част, търговски обекти и голямо пространство за култивирани зелени площи. Целта на проекта, за който е обявен международен конкурс, е да превърне Дортмунд в най-зеления метрополис в света. Финансира се основно от ЕС.


В индустриалното минало на града производствата на въглища, кокс и стомана са били най-големите работодатели, привличайки с работни места хора, които са увеличили пет пъти броя на населението. Сега най-големият работодател е местната администрация. И сега в далечината може да се види все още действащ завод на "Тисен круп", но той далеч не осигурява толкова работни места както в миналото.


Телевизионната кула "Флориантурм", издигаща се на 220 м, в Дортмунд е друга точка, която предлага 360-градусова гледка към околностите. Тя се издига сред красив парк, който може да бъде разгледан само пешеходно или чрез атракционен влак. В него не се допускат дори толкова толерираните в Германия велосипедисти. Има и вход за парка от скромните 3 евро. "Вестфаленпарк" се простира на70 хка и може да бъде разгледан от борда на атракционен влак, каквито има обичайно в курортите. От кулата паркът се вижда в целия му блясък, а забележителна част от него е розариумът с над 3 хил. растения.


Извън огражденията на "Вестфаленпарк" отново има паркова част, в която свободна се разхождат няколко вида патици с поколенията си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK