9 учени се борят за награда Предприемач в науката и 30 000 лв.

Към оригинална публикация >

Обучението Предприемачи в науката завърши със силен и атрактивен конкурс за наградата Предприемач в науката на фондация Карол Знание. Девет учени представиха своите бизнес идеи във формат Pitch Presentation в надпревара за 30 000 лв. Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до края на ноември и презентациите представяха проекти за бизнес. Лекторите на Предприемачи в науката бяха в ролята на жури-инвеститор и задаваха въпроси не за научната стойност, а за клиенти, пазари, бюджети, възвръщаемост. Очаква се решение кой от проектите да бъде подкрепен, след като гласуват и лекторите от чужбина.

Единственият по рода си формат Предприемачи в науката се проведе за първи път у нас тази есен и събра 15 учени, които в 10 тематични области се срещнаха с 15 лектори. Както Българска наука писа първа, лекторите са предприемачи с научни титли. Те споделяха знания, опит, идеи и добри практики за създаване на научен продукт, трансфер на технологии, предприемаческо мислене, теория и практика на стартъп и спин-оф компании, финансиране на научни проекти, интелектуална собственост, личен брандинг, нетуъркинг и презентационни умения. Всеки от лекторите със своята бизнес история мотивира българските учени да бъдат смели, когато мислят за реализацията на своя научен труд.

Обучението е разработено от фондация Карол Знание специално за хора на науката и е с практическа насоченост. Това даде възможност на учените в рамките на програмата да надграждат и развиват идеите си. По време на конкурса бяха показани готови екипи и продукти за стартъпи.

Ето кои са 9-те проекта, които се борят за финансиране:

  1. Безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което снимат отглежданите растения. Изкуствен интелект прави анализ на флуоресцентните сигнали, излъчвани от растенията и връща анализа към производителите, които може да вземат съответни мерки, за да спасят продукцията си.
  2. Разработване на по-активни, стабилни и достъпни катализатори и електроди с по-висока използваемост и по-ниска цена. Високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда.
  3. Малка капсула – Механично електронно контролирано хапче, което стига до тънките черва, доставя лекарства, взима субстрат и е неинвазивно.
  4. Разработване на полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция, подобрена термична стабилност.
  5. Биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал.
  6. Растителна защита чрез изолиране на бактериофаги – антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.
  7. Нанотехнология за запис на информация, cleantech оптичен запис на данни с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.
  8. Произвеждане на нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията.
  9. ДНК Скрининг-тест за профилактика на рак на пикочен мехур.

Очаква се решение на журито кой от представените проекти ще бъде подкрепен финансово и кой от учените ще стане Предприемач в науката.

Снимки от конкурса вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK