Ура за Пукльовците – защото ми пука!

Към оригинална публикация >

Ставрос и Ива, които създават Пукльовците

Как възникна идеята за Пукльовците?

Идеята е резултат от това, че ни пука за нашите деца. От това, че ни пука за хората въобще. От това, че ни пука за света, в които живеем. И защото вярваме, че за да има промяна е нужно да се обединим и да работим всички заедно като един отбор. За това създадохме Пукльовците – измислени съществата, на които им пука. Тяхната мисия е да превърнат нашите деца в едни истински Пукльовците – хора, на които също им пука, и които обединени заедно ще донесат промяната.

По-дългата история е, че Пукльовците са коледен подарък за класа на сина ми, когато той беше първи клас. Исках да създам дигитална игра, която да насърчи общуването между тях и да подобри техните взаимоотношения. В последствие научих, че това е сериозен проблем навсякъде и, че нашите деца нямат дори базови социални умения и не знаят как да работят в екип. И което е по-лошо нашата образователна система не прави нищо по въпроса. Исках или не, именно защо ми пука, се захванах с решаването на този проблем.


Кой е в екипа и колко време ви отне техническата реализация?

Много хора са въвлечени в случването на Пукльовците, но в основата си екипът се състой от мен – Ставрос Ставру и Ива Груева. Аз съм доктор по Информатика и носител на грамота Джон Атанасов, автор, блогър, обучител и консултант на свободна практика. Ива Груева е художник на детска литература, посланик на комикс културата в България и артист на свободна практика.

Оказа се, че техническата реализация е най-лесната част. Много време ни отне концептуализацията и измислянето на героите и историята на Пукльовците. Методиката, която създадохме съвместно с катедрите „Начална училищна педагогика“ и „Специална педагогика и логопедия“ към „Факултет по науки за образованието и изкуствата“ в Софийски университет, също изискваше много време и усилия. Валидацията на игрите и методиката продължи месеци. Но това е цената, която трябва да платиш, когато искаш да постигнеш истински социален ефект.


С какво помагат Пукльовците на децата ни?

Пукльовците показват на нашите деца, че да помагаш и да се грижиш за другите и за света около теб може да носи истинско удоволствие и удовлетворение. В този високо технологичен свят хората лесно се отчуждават и губят човешкия си облик. Пукльовците са тук, за да обърнат този процес – и то използвайки същите тези технологии, които са първопричина на проблема.

Пукльовците се фокусират върху развитието на 8 ключови компетентности у нашите деца, а имено кооперативност, комуникация, толерантност, емпатия, адаптивност, самоконтрол, асертивност и решаване на конфликти. Това се случва, докато децата играят в отбори и решават задачи, които изискват сътрудничество и работа в екип. Същите тези задачи са съобразени и следват задължителните учебни планове и програми на МОН, което дава допълнителна възможност децата ни да учат по един по-интерактивен и интересен начин. А историята на игрите повишава тяхната чувствителност към различни екологични проблеми и ги учи, че трябва да се грижим за света около нас.


За кои деца е предназначена играта и как и къде може да се играе?

Към момента Пукльовците са предназначени за начален етап на обучение – от 1-ви до 4-ти клас. Вярваме, че знанията, уменията и нагласите, или т.нар. социални компетенции, трябва да се развиват възможно най-рано. А истинската социализация започва именно със старта в училище.

Игрите ни са изключително достъпни като цена и вече се играят в редица държавни и частни училища. Единственото изискване е училището да разполага с 5 таблета. Те са непъпно достатъчни да покрият клас от 30 ученици, а различните класове могат да ги споделят помежду си. А, има и още едно изискване –учители и родители, на които им пука и искат промяна.

Можем ли ние, възрастните, да помагаме на децата си в по-успешното развитие на меки умения, екипност и как?

Ние вярваме, че възрастните сме тези, които реално ще научим децата си на меки умения. Разбира се те могат да се научат и сами, но този процес ще бъде много по-продължителен и по-болезнен за тях. Ето защо всички ние, родители и учители, заедно, трябва да полагаме усилия в тази посока, а не да разчитаме на някой друг да свърши това вместо нас.

Всичко започва с личния пример. Не може ние родителите да живеем с убеждения и нагласи, например че е „най-важно на мен да ми е добре“ или „нямам вяра в никого и затова действам сам“, и да очакваме децата ни да искат да бъдат част от екип или общност. Същото важи и ако учителите ежедневно отправят послания като „всеки да се оправя сам“ и „всеки сам да отговаря за действията си“. Колективизмът се култивира. Той изисква постоянни грижи, но най-вече правилната нагласа – че ти пука за другите и за света около теб.

Когато е налице положителният личен пример идва време за знанията. Децата трябва да разбират значението на понятия като емпатия, толерантност, кооперативност, комуникативност, адаптивност и др., както и да ги разпознават в реалния свят. Тук отново ключова е ролята на нас, родителите и учителите, които трябва да насочваме вниманието на децата към положителните примери от нашето ежедневие и да им помагаме да ги осмислят и разбират.

Но правилните нагласи и наличието на знания не са достатъчни. Това е като при карането на автомобил. За нас е ценност да можем да шофираме. Теоретично сме подготвени отлично и знаем как се шофира. Но е нужна постоянна практика, за да можем да шофираме. Като колкото по-често шофираме, толкова по-добри ставаме. Т.е. практиката е изключително важна, защото развива умения. В този ред на мисли децата трябва често да попадат в ситуации, които упражняват техните умения за работа в екип.

Чрез Пукльовците ние даваме възможност на учителите (а в бъдеще и на родителите) да работят на всяко едно от тези нива – нагласи, знания и умения.


Твоето пожелание към учители и родители, които искат по-добри умения задецата си и още не са се запознали с Пукльовците?

Мили родители и учители – не бъдете безразлични! Покажете, че ви пука! Пукльовците са тук, за дадат пример на нашите деца и да им покажат, че работейки в екип, заедно, могат да променят света към по-добро.

Желая успех на Ставрос и Ива, на Пукльовците!
Ако искате – дайте им по един лайк във фб или посетете сайта им https://thepoppals.com/ 🙂

Още от Блогосфера

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK