Д-р Момчил Баев: „При повторното отваряне на училищата новите случаи ще скочат с над 20%“

Към оригинална публикация >

Д-р Баев предупреждава за йо-йо ефект

family-4978137_640

 

„При повторното отваряне на училищата новите случаи ще скочат с над 20%“, категоричен е д-р Момчил Баев в просторно интервю за „Монитор“ като се позовава на научно изследване. Той е един от активните участници в дискусиите за коронавируса и образованието. Д-р Баев предупреждава за йо-йо ефект.

 

Началният курс вече се върна в училище и настояванията на част от обществото са и по-големите ученици да тръгнат. Моето мнение като експерт по обществено здраве е, че това крие много рискове. В момента изглежда, че се справяме с пандемията, но за да продължим по същия начин, трябва да спазваме стриктно мерките. В етапа, в който сме в момента, ще видим йо-йо ефекта в рамките на две седмици. След това случаите отново ще се увеличат.

 

Д-р Баев цитира проучване, публикувано в The Lancet, в което се проследява ходa на пандемията в 131 държави в света и затварянето на всички образователни институции като мярка за намаляване на разпространението на вируса. Установена е тенденция за намаляване на репродуктивното число на вируса с течение на времето след въвеждането на тази мярка. Настъпва значително увеличение след повторното им отваряне с над 20%.

 

С други думи, при затворени училища случаите спадат, това се случи и в България.

Когато ги отворим, ще скочат с 20%.

 

Въведените мерки започват да дават резултат по принцип от 2 до 4 седмици, но ефектът от отпускането им се забавя с от 1 до 3 седмици. Трябва да се изчака да се види какво ще последва от коледните празници и от нашумялото честване на Йордановден.

 

Д-р Баев предупреждава, че трябва да се следи внимателно какво се случва в Европа в момента, защото България няма как да е изолирана от всичко, което се случва около нас.

Още от Блогосфера

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK