Ковид анализ на проф. Витанов: „Обстановката е спокойна. Българското море е безопасно“

Към оригинална публикация >

 

 

„Обстановката е спокойна“, сподели проф. Николай Витанов, който стана известен като математика на НОЩ. „Не се вижда да върлуват нови варианти на вируса из страната, обстановката по морето е много добра… Българското море е безопасно.“

 

„Сега за имунизацията. Върви, но бавно. С тези темпове есента ще дойде и няма да има постигнат групов имунитет. При това положение тактиката ни трябва да е да не се допуснат нови варианти на вируса на българска територия“, предупреждава математикът.

 

Проф. Витанов продължава да предоставя ценна информация и помества ежедневните си анализи и прогнози в личния си профил във Фейсбук. Препоръчвам ви да го следите, ако темата за коронавирус и България ви вълнува.

 

Ето анализа и прогнозата на проф. Витанов за 14 юни.

 

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 юни 2021 г

Обстановката е спокойна. Едната карта – на риска – е изцяло зелена. По другата карта – на 14-дневната заболеваемост, се очаква зеленото да се увеличава.

Ето я текущата карта. Както виждате, зеленото е нарастнало в сравнение с миналата седмица. Целта е и тази карта да стане зелена.

Днес базовото репродуктивно число е 0.908. Очакванията са обхватът на заразата да продължава да се свива. Броят на активните случаи се очаква да падне под 12 500, посока – надолу – към 12 000. Спадът обаче ще е с умерено темпо.

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда са дачеч от критичната стойност. Например в Бургас днес стойността е 40 пъти под критичната стойност, а в Плевен – дори 50 пъти под кретечната стойност. Не се вижда да върлуват нови варианти на вируса из страната, обстановката по морето е много добра. Във Варна индикаторът за смяна на тренда е около 20 пъти под критичната стойност, почти същото е и по морето на север. Тъй, че българското море е безопасно.

Сега за имунизацията. Върви, но бавно. С тези темпове есента ще дойде и няма да има постигнат групов имунитет. При това положение тактиката ни трябва да е да не се допуснат нови варианти на вируса на българска територия, а каквото все пак се опита да влезе, да бъде детектирано, изолирано и унищожено. Има система за това, така, че ако сле внимателни, лятото ще е спокойно. Това го пиша доста отдавна и виждате, че е така.

Смъртността се очаква да върви надолу – към 10 случая наден (не и днес обаче). Ако зеленото по 14-дневната карта продължи да се увеличава, смъртността се очаква да подне под 10 души на ден.

 

Цялата публикация можете да прочетете тук.

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK