СДС отхвърли идеята царят да се кандидатира за президент

Парламентарната група на Съюза на демократичните сили отхвърли на закрито заседание днес подписката за промяна на Конституцията. Предложението има за цел да позволи на Симеон Втори да се кандидатира за президент. Бившият главен секретар Христо Бисеров е предложил ПГ на СДС да подкрепи подписката. Въпросът за участието на Симеон Втори в политическия живот не е бил дебатиран, съобщиха депутати. В заседанието взе участие и лидерът на сините Иван Костов, който не направи изказване. Премиерът отказа всякакви коментари след заседанието.

Според участници в него председателят на Контролният съвет на СДС Иван Куртев е предложил съветът да се произнесе дали има нарушение на партийния устав от страна на Бисеров. Куртев е визирал член 5 от Устава на СДС, съобщиха депутати. Текстът гласи: "всеки член на СДС е длъжен да спазва устава, вътрешната дисциплина и решенията на СДС и да работи за осъществяване на неговите цели и задачи".

"Спорихме дали процедурата е в парламентарната група или в Националния съвет на СДС", разясни синият депутат Людмил Бешков.


След заседанието на ПГ на СДС Христо Бисеров декларира, че няма намерение да напуска парламентарната група, защото е участвал в нейното формиране. "Не посреднича между СДС и царя, нямам такава сила, само настоявам СДС да не продължи да води грешна коалиционна политика", заяви бившият главен секретар на СДС. Според него Симеон Втори е естественият партньор на СДС и това е единственият начин да не се допусне БСП до властта. "Подкрепям Петър Стоянов и смятам, че той трябва да бъде следващият президент на България", каза Бисеров в отговор на въпрос.

Членът на НИС на СДС Никола Николов съобщи, че е изпратил писмо до изпълнителния орган на сините за поведението на СДС в предизборна ситуация. Николов обаче не пожела да даде подробности. "В този парламент няма мнозинство, а се съмнявам и за следващия, което ще предложи Симеон Втори за министър-председател. Нито пък царят е казал, че иска да бъде премиер", коментира Никола Николов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK