Образува се Политически съюз "Българска левица"

Сформирането на Политически съюз "Българска левица" обявиха във вторник партиите, членуващи в него: БКП "Георги Димитров", БЗНС "Александър Стамболийски", Политически клуб "Екогласност", представители на Идейно обединение "Марксистка платформа" и на "Открит форум" в БСП. Новината съобщи БТА.

Водени са консултации и с други комунистически партии, със Зелената партия, с Политически кръг "Зора", с Движението за защита на безработните и социално слабите, каза председателят на "Екогласност" Стефан Гайтанджиев. Няма да се регистрираме като самостоятелна партия, а като коалиция Политически съюз "Българска левица", уточни Гайтанджиев. До месец и половина ще свикаме конференция, на която ще обявим и предизборните си документи, добави той. Новата коалиция ще има политически съвет, в който ще бъдат представени пропорционално партиите, членуващи в нея.

Не трябва да се бърка Българската левица с Новата левица и Евролевицата, които според нас не се леви, а десноцентристки, подчерта Стефан Гайтанджиев. Няма да водим конфронтационна агитация срещу тях. Заявяваме, че ще се борим срещу сегашното управление, добави председателят на ПК "Екогласност".


Във вторник беше представено и обръщение на коалицията, в което сред набелязаните приоритети е възстановяването на връзките на България с Русия, със страните от ОНД, Близкия и Далечния изток. В документа е записано, че "членството на България в НАТО е непосилно икономическо натоварване за държавата" и че "политиката на НАТО е антисоциална, антиславянска и антиправославна".

Заместник-председателят на БКП "Георги Димитров" Николай Жижев каза, че новата коалиция е обединение на всички леви, прогресивни народни сили в единен съюз и се намира вляво от БСП.

БЗНС "Александър Стамболийски" е изпратил през последните няколко години четири писма до ръководството на БСП, в които търси сътрудничество, но не е получил отговор, каза лидерът му Светослав Шиваров, бивш вицепремиер в правителството на Жан Виденов.

Според Клара Маринова от "Открит форум" в БСП коалицията е на всички леви патриотични организации в България и ако подаде ръка на Новата левица, левите сили щели да имат поддръжката на две трети от населението.

Минчо Минчев от "Марксистка платформа" в БСП каза, че в момента в България истинска левица няма и че Новата левица означава ликвидиране на БСП. Българската левица според него е стратегически проект за възстановяване на левите сили и очертава бъдещето на левицата в България.

В редиците на БСП са концентрирани десни елементи, каквито няма дори в дясното пространство, смята Минчев. БСП идейно, морално, по социалния си статус е дълбоко разделена, като дясното й крило е на "Позитано" 20, а ние представляваме левицата в партията, каза лидерът на "Марксистка платформа".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK