Валери Първанов, прокурор от Върховната касационна прокуратура: Хиляди дела са изгорени в Първо главно управление на ДС

Когато разследвахте генералите Владимир Тодоров и Стоян Савов през 1991-1992 г., установихте ли дали са унищожавани секретни материали в Първо главно управление на Държавна сигурност?

- Да, разбира се. Установи се, защото въпросът беше да проверим дали делото на писателя Георги Марков е унищожено законосъобразно. По това време в разузнаването е започнала да работи комисия от извънщатни сътрудници, които са прочиствали архива според заповед на зам.-министъра, който е отговарял за ПГУ.


Това преди заповедта на министър Семерджиев ли е станало?

- Или преди, или в изпълнение на тази заповед. Запознах се с тези планове и съм разпитвал членовете на комисията, тъй като те са преценявали делата според заповедта. Те са били длъжни да прегледат лично въпросните материали и да заделят тези, които имат историческа или оперативна стойност. При всички случаи заповедта изискваше сътрудниците да видят лично делата. Комисията е трябвало да направи предложение, което да се утвърди от съответния ръководител. След това вече друга комисия е унищожавала делата, като е присъствала на физическото им унищожаване. Съставял се е протокол, че действително в тяхно присъствие делата са били унищожени.

Как е ставало това?

- Предимно чрез изгаряне. Меленето с машини е било трудоемко за тези хиляди дела и е било невъзможно да се изпълни в кратки срокове, както е указвала заповедта.

А защо точно тогава е започнало това унищожаване на досиета?

- То е ясно защо. За съжаление целесъобразността и законосъобразността в работата на специалните служби са понятия, които не винаги са ясно разграничени. Поради тази причина и имайки предвид член 1 на тогавашната конституция за ръководната роля на партията, за това, че трябва да има класово-партиен подход, предполагам, че определени длъжностни лица са се опасявали дори от формално разминаване с действащите закони.

- А може ли да се каже колко са унищожените досиета в ПГУ?

- Хиляди са делата, категоричен съм! Хиляди дела са унищожени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK