Областният управител на София прие новата цена на водата

Областният управител на София Васил Маринчев няма да спре решението на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената на водата в София, защото е законосъобразно. Това съобщи Маринчев на пресконференция вчера. На 19 февруари СОС реши от 1 март водата за столичани да поскъпне с 25 на сто, като стане от 52 стотинки на 63 стотинки за кубик с ДДС. Като причини за увеличението бяха изтъкнати инфлацията и нововъведената държавна такса за водоползване.

Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, председателят на парламентарната Комисия по опазване на околната среда и водите Лъчезар Тошев и ръководителят на групата общински съветници от Демократичната левица Тодор Модев поискаха от областния управител да спре решението на СОС. Техният мотив беше, че увеличението трябва да бъде по-малко заради такса водоползване.


Според Маринчев столичният кмет Софиянски неточно е обяснил причините за индексацията на цената на водата и това е довело до погрешно впечатление, че поскъпването е само заради такса водоползване. В увеличението са включени показателите - потребителски ценови индекс, трудов индекс на заплатата, индекс на промяна на цената на електричеството, индекс на промяна на еврото и индекс на валутните курсове. Затова смятам, че увеличението не е в нарушение на разпоредбите на Закона за водите и няма да го спра, каза Васил Маринчев.

На сесия днес СОС ще разгледа предложението на Тодор Модев за промяна на цената на водата. Той иска ревизиране на решението от 19 февруари, с което водата поскъпна с 25 процента, като предлага поскъпването да е с 4.6 на сто. (Метро)

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK