"Юнион миниер" плаща и социални сметки вместо държавата

Всички жители на Пирдоп или Златица знаят къде се намира бившият МДК, сега "Юнион миниер Пирдоп мед". Предприятието е работодател за голяма част от хората в района, а много други извличат индиректна полза от него.

Фирмата финансира например проект за осветление в двете общини - Пирдоп и Златица, при това не само в градовете, а включително и във всички села наоколо.

Преди няколко дни в Златица за пръв път всички улични лампи светнаха благодарение на нас, казаха от "Юнион миниер".


И преди продажбата на комбината хората от Пирдоп бяха са свикнали той да плаща сметките на общините, да финансира болниците и детските градини и изобщо да изпълнява социалните функции на държавата. Днес предприятието отново поема подобни функции, но с тази разлика, че сега е ясно за какво се прави, каза говорителят на компанията Камен Василев.

"Като частна фирма ние имаме интерес да увеличим максимално печалбата си, а затова е нужна мотивация от страна на нашите служители. Проектът за осветлението на Златица и Пирдоп е в такава посока, тъй като много от работниците ни живеят там. "Юнион миниер" не раздава пари на общините и болниците безразборно, а по-скоро се опитва да им покаже как сами да се справят с проблемите си", каза също Василев.

Компанията е дарила 150 хил. долара на пирдопската болница, но според него това няма да реши проблемите й, а по-скоро ще привлече общественото внимание и евентуално ще помогне за по-доброто й управление.

Цялостната програма за сътрудничество с двете общини е на стойност 595 хил. долара до края на 2003 г. Прави впечатление обаче, че "Юнион миниер" не предоставя парите в брой, което би изкушило администрацията да насочва средствата по други пера в бюджета си. Комбинатът плаща директно на изпълнителите на проектите.

Преди приватизацията МДК е имал свинеферми и хотели, развивал е цял куп странични дейности. Това донякъде е било оправдано поради сериозното замърсяване, което комбинатът е причинявал, и така той е компенсирал отчасти вината си. Сега обаче ситуацията е различна. Според Василев практически всеки в Пирдоп е намирал някакъв начин да източва ресурси от предприятието и е трябвало да мине време, докато хората разберат, че в задълженията на една частна компания не влизат подобни социални ангажименти.

Голяма част оборудването в завода е наследство от близкото минало, технологията е била актуална в края на 80-те години. Оттогава са например трите конвертора за черна мед, също и двете анодни пещи. Белгийската фирма бързо внедрява нови инсталации в производството и на първо време се опитва да ограничи пораженията върху околната среда. Доставени са нови пречиствателни инсталации за отпадни води, които да заместят досега използваната "Синя лагуна", изградени са нови депа за складиране на фаялит - отпадък след преработка на шлаката. "Синята лагуна" е изкуствено езеро, в което доскоро се утаяваха отпадъчните води от металургията. Сега предприятието разполага със специална инсталация за пречистване на водата и отровното езеро е в процес на капсулиране.

Друга инвестиция, този път насочена към увеличаване на производителността на завода, са новата горелка и дозиращата система за подаване на шихта в пещта, където се претопява рудният концентрат. Тези инсталации са последна дума на металургичната технология, а "Юнион миниер Пирдоп мед" е единственият комбинат в Европа, който разполага едновременно и с двете. Технологията е на финландската фирма Outokumpu Engineering. За сравнение обаче заводът на Outokumpu няма пари, за да купи дозиращата система, а пък комбинатът в Германия на Norddeutsche Affinerie има горелката, но не и захранващата система.

Според Николай Найденов, ръководител на "Технологии и проекти", само инсталирането на горелката в медодобивното предприятие е увеличило производството на мед с около 75% за 2000 г. спрямо 1999 г.

От 1998 г. досега "Юнион миниер" е инвестирал в пирдопското предприятие 41 млн. долара, а до края на 2002 г. ще вложи още 109 млн. долара, каза за "Дневник" инвестиционният директор Демис Панайотидис. Задължението на белгийския концерн, заложено в приватизационния договор от 1997 г., е за инвестиции от 220 млн. долара за модернизация на производството и повишаване на рентабилността до края на 2002 г. Така наречената програма за привеждане в съответствие предвижда до края на 2003 г. предприятието да влезе в европейските норми за опазване на околната среда. Това означава, че голяма част от старото оборудване ще бъде подменена с ново, а това, което остане, ще се ремонтира основно. Такъв е случаят с трите конвертора, от които излиза черна мед - единият винаги е в ремонт, докато другите два работят. Програмата предвижда освен основен ремонт и удължаването им с по един метър. Според Панайотидис все още не се използва пълният потенциал на въпросните конвертори.

В бившия МДК прави впечатление, че за разлика от преди вече няма хора, които се разхождат без работа. Служителите са постоянно заети и най-важното - мотивирани да работят за "Юнион миниер". В момента те са два пъти по-малко, отколкото по времето, когато предприятието бе държавно. Това е характерно за приватизираните индустриални гиганти, но "Юнион миниер" са се справили с проблема, заяви Евгения Георгиева, мениджър "Човешки ресурси" в комбината.

Намаляването на служителите е станало чрез специална програма за доброволно напускане, а уволнените са едва 20 души. На работниците, напуснали доброволно, са били отпуснати 12 заплати. Повечето от тези служители са били пред пенсия.

Работещите в "Юнион миниер Пирдоп мед" сега са 1278 души, а средната заплата миналата година е била 650. За 2001 г. се очаква средната заплата да бъде над 700 лв. Служителите периодично преминават през курсове за опресняване на знанията, свързани с пряката им работа. В предприятието усилено се учи английски - официалният език на компанията, служителите се обучават и в компютърна грамотност. Работещите в "Юнион миниер" са стимулирани и по други начини - освен партита и коктейли по различни поводи за децата им са осигурени и почивки на морето. Миналата година в базата на металургичния комбинат "Кремиковци" в Китен са изпратени 176 деца, от които 27 са на социалнослаби семейства, чиито разходи са поети изцяло от фирмата. Общо за отдиха на децата фирмата е отделила 17 105 лв.

Белгийската металургична компания "Юнион миниер" купи 56% от Медодобивния комбинат в Пирдоп през 1997 г. за 80 млн. долара. Тогава компанията пое задължение да направи инвестиции в завода за 220 млн. долара. Скоро след приватизационната сделка мажоритарният собственик успя да изкупи акциите на останалите акционери и след увеличение на капитала в края на миналата година сега притежава 99.9%. Комбинатът не възнамерява да затваря дружеството за търговия на фондовата борса. Също така беше поето задължението предприятието да влезе в националните и европейски екологични норми, а правителството пое финансирането, необходимо за отстраняване на замърсяванията на територията на завода. За целта кабинетът взе заем от Световната банка в размер на 16 млн. долара. Цялата екологична програма на комбината е за 25 млн. долара, като остатъкът се покрива от доверителна сметка по сделката (5.7 млн. долара) и от Националния доверителен екофонд (3.3 млн. долара). За 1999 г. пирдопското предприятие отчете загуба от 41.4 млн. долара поради срива на международните пазари на мед и резкия спад в таксите за преработка. Финансовите резултати за 2000 г. се очакват в края на март.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK