Първи награди за защита на ромските права

Две награди, свързани със защитата а правата на ромите, бяха връчени в неделя по повод Международния ден на ромите. Фондация "Романи бах" отличи председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, а Европейският център за защита правата на ромите в Будапеща награди стипендианта по право от ромски произход Кирил Паганинов. Статуетките, изобразяващи дете ангел, са изработени от ромския скулптор Васко Василев. Наградите се раздават за пръв път през тази година.

Трите големи празника, които ромите почитат, са Васильовден, Гергьовден и Международният ден на ромите на 8 април. Той датира от 1971г., когато представителите на този етнос приемат официално названието роми, свой химн и знаме, обясни Светлана Василева, главен секретар на Националния съвет по етнически и демографски въпроси. Празникът е създаден от руските роми, след което е пренесен в Испания и Италия. В България достига благодарение на Мануш Романов и ромите калайджии.

Ромите от Сливен организираха вчера шествие в града. Жителите на квартал "Надежда" носеха плакати с надписи "Партия 8 април", и "Не на дискриминацията", скандирайки "Искаме работа" и "Гладни сме". На централния площад акцията завърши с концерт на оркестър "Карандила" и ансамбъл "Романи Чълхая".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK