Премиерът заминава на работна визита в САЩ

Министър-председателят Иван Костов заминава в неделя на тридневно работно посещение в САЩ по покана на вицепрезидента Ричард Чейни.

Това е първата визита на правителствен ръководител от страните от Източна и Югоизточна Европа в САЩ, след встъпването в длъжност на новия американски президент Джордж У. Буш.

В делегацията са включени министърът на външните работи Надежда Михайлова, досегашният председател на Комисията по външна и интеграционна политика в Народното събрание Асен Агов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на отбраната Велизар Шаламанов, председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Георги Табаков.


Премиерът ще се срещне с представители на американската администрация, на Сената и Камарата на представителите, съобщи правителственият пресцентър. Теми на разговорите ще бъдат двустранните политически, военно-политически и икономически отношения между България и САЩ, обстановката в Югоизточна Европа и стабилизиращата роля на страната ни в региона, политическата и икономическата ситуация в България, както и

кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Програмата на делегацията, водена от премиера Костов, включва среща с вицепрезидента на САЩ Ричард Чейни, с държавния секретар Колин Пауъл, както и срещи в сената с председатели на различни комисии.

Премиерът Костов ще държи реч пред инвеститори в Американската търговска камара, която е най-голямата в света бизнес- федерация, представяща интересите на над 3 милиона предприемачи. Той ще представи бизнес средата в България и възможностите за чуждестранни инвестиции.

Предвидена е още дискусия по разширяването на НАТО и среща с българите, живеещи в САЩ, в българското посолство във Вашингтон.

Външният министър Надежда Михайлова и заместник-министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще се срещнат с първия заместник-министър на отбраната на САЩ Пол Волфовиц.

За Вашингтон пътува и делегация на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси, водена от председателя на агенцията Иван Шиляшки. Делегацията ще участва в презентация на българската енергетика пред американски компании по покана на Департамента по търговия на САЩ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK