Първият космически турист вече лети в открития космос

Един американски милионер, който храни мечтата да литне в космоса от времето на полета на "Спутник", беше изведен в събота на борда на руска ракета. С това започва нова ера в комерсиализацията на открития космос, въпреки възраженията на САЩ.

Денис Тито, 60-годишен инвеститор от Лос Анжелис, плати 20 милиона долара на руската космическа програма за мястото си на "Союз". Космическият кораб бе изстрелян от космодрума "Байконур" в Казахстан в 10 часа и 37 минути българско време. Корабът се насочи към Международната космическа станция на 240 мили над Земята. Въпреки че и други непрофесионалисти са били изпращани в космоса, Тито е първият, който плаща от собствения си джоб за тази привилегия.

Милионерът, който седна в креслото отдясно на монитора, изглеждаше спокоен, когато ракетата излетя. В момента на отделяне от повърхността на космодрума космическият турист помаха на видеокамера, която изпраща изображенията в руския Център за управление на полетите в покрайнините на Москва. В рамките на девет минути той беше в орбита и различните степени на ракетата се отделяха нормално под аплодисментите на наблюдаващите инженери и техници. Сред изпращачите беше и легендарната Валентина Терешкова.


"Това е добър старт", заяви управляващият полета Владимир Соловьов. "Това е прецедент... Да се надяваме, че ще има още интерес. Има много богати хора. Защо и те не полетят за собствено удоволствие?", добави той.

Полетът на Денис Тито се осъществи въпреки бясната истерия на НАСА и на други международни партньори, които се оплакаха, че руснаците едностранно са привлекли аматьор в момент, когато космическата станция все още се изгражда. НАСА обяви, че нейните астронавти ще трябва да изоставят голяма част от задълженията си, просто за да се уверят, че Тито не е повредил нещо, докато се е намирал на борда. Но руснаците премахнаха опозиционните настроения и НАСА отстъпи по-рано през седмицата. Беше постигнат компромис, според който милионерът трябва да плати за всичко, което би счупил или повредил.

Дори след това споразумение спорът се разгоря с нова сила в последните часове преди старта. НАСА се стремеше да постигне отлагане на полета за известно време, докато астронавти решат проблеми с компютрите на борда на станцията. Русия обаче отклони и тези искания и настоя да се продължи по график.

Все пак руските космически власти се съгласиха "Союз" да бъде държан на разстояние от космическата станция, докато отпътува американската совалка "Индевър". Ако това стане в неделя, както се очаква в момента, няма да се наложат промени в плановете от руска страна, тъй като капсулата с Денис Тито по план трябва да се скачи със станцията в понеделник, 30 април.

Совалката остава скачена със станцията, докато екипажът й работи по компютърните проблеми. Въпреки че руснаците твърдят, че "Союз" може да се скачи, докато "Индевър" е все още там, чиновници на НАСА се опасяват, че това би приближило двата летателни апарата на "неудобно близко" разстояние.

Ако всичко премине според плана, Денис Тито ще прекара шест дни на борда на Международната космическа станция с видеокамера и CD плеър. Пътешествието постига отдавнашна мечта на финансиста, който израсъл запленен от космоса в юношеските си години и станал инженер в лаборатория за реактивни двигатели. Все пак това не се оказало достатъчно за билет до космоса.

След като напуснал лабораторията, Тито влязъл във финансите и натрупал състояние като основател на инвестиционния фонд "Уилшър 5000". Развитието му в областта на инвестициите му осигурило достатъчно пари, за да си плати пътя в космоса.

Първоначално се планирало той да лети до руската космическа станция "Мир", но Москва реши да изведе от орбита станцията с 15-годишен стаж, преди милионерът да успее да стъпи на борда й.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK