Фалшивите слънчеви очила са опасни за здравето

Минимум 65 лв. е цената на качествените модели

Тъмните очила се превърнаха от допълнителен аксесоар към облеклото в истинска необходимост за предпазване на зрението. Информациите за изтънелия озонов слой и повишената активност на слънцето принудиха много хора да посегнат към предпазните стъкла, но не от суета, а за да защитят очите си. "Продажбите на маркови тъмни очила се увеличиха два пъти през последните две години", твърди дългогодишна продавачка в столичната "Оптика" на ул. "Ангел Кънчев".

"През последните две години случаите с увреждане на централната част на ретината - т.нар. слънчев ретинит, се увеличиха", пояснява д-р Маргарита Михайлова, която консултира клиентите в магазин за очила на пл. "Славейков". "Причината е излагането под силни слънчеви лъчи без предпазни мерки", обяснява експертката. Особено опасно според нея е слънцето в планината през зимата или в близост до водни басеини, където въздействието на ултравиолетовие лъчи се увеличава многократно от отраженията в снега или водата. Много хора са изненадани от факта, че носят защитни очила, а очите им реагират на ярко осветление. "Това е резултат от ползването на некачествени стъкла без защитен слой срещу ултравиолетовите лъчи. По-добре без очила, отколкото с фалшиви, тъй като затъмнените стъкла отварят ириса, без да го предпазват от вредните лъчи", обяснява още д-р Михайлова.


Според нея някои от некачествените стоки трудно се различават от оригиналните модели. "Понякога това не може да се установи без апаратура", обяснява собственик на магазин за очила на бул. "Витоша". Производителите на имитации са стигнали до съвършенство в подражаването на фирмените знаци. Обикновено разликата се открива в качеството на шарнирите.

Пластмасовите стъкла със сигурност нямат ултравиолетов филтър. Най-сигурният начин да се определи дали очилата са с истински защитни стъкла е да се подложат на тест. Услугата струва 4 лв. и се предлага в повечето магазини за маркови модели.

През този сезон актуални са разнообразни типове очила - разноцветни със сини, розови и жълти стъкла, ретромоделите от 50-те години с дебели рамки, очилата-бижута с фини, филигранно изработени рамки в комбинация с кост, дърво, злато или сребро.

Преливащите стъкла също са модерни, но според специалистите не са полезни за очите. През тях ирисът не може да реагира при бърза смяна на светлината. При покупка на защитния аксесоар клиентите трябва да се съобразят с това за какво ще се използва. Съществуват три степени на предпазване: първата е с най-тъмни стъкла за употреба на плажа или в планината. Втората степен е за всекидневието, а третата за шофьори, които трябва едновременно да са защитени от слънцето, но и да виждат детайлите по пътя.

Евтините модели по сергиите вървят от 3 до 20 лв. Някои от тях действително имат филтър за защита от ултравиолетови лъчи, но той е изключително нетраен и се поврежда при първото одраскване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK