И Симеон II е опитвал кухнята на “Яйцето”

Ресторант "Яйцето" в СУ "Климент Охридски" отдавна е символ на студентския живот, но е и място за срещи между политици, интелектуалци и хора на изкуството.

Първоначалната идея били в помещението да има параклис, но замисълът не бил осъществен. След това просторната зала се използвала за спортни занимания на студентите. Години наред университетският ресторант бе занемарен и приличаше на неугледен ведомствен стол. От октомври миналата година, когато заведението смени арендатора си и премина в ръцете на заклетия кулинар Димитър Драгов, то е основно ремонтирано, с нов бар и в момента интериорът наподобява чешка бирария.

Обширното пространство и големите маси позволяват събирането на многобройни компании. В "Яйцето" се празнуват различни национални и академични празници, правят се частни партита, провеждат се неформални дискусии и дебати, пишат се пищови, преговаря се за изпити, а понякога дори се провеждат и упражнения.


Университетското заведение е едно от първите средища на демокрацията, а бъдещият президент Желю Желев през ден обядваше там, разказват дългогодишни преподаватели. Миналата година през декември самият Симеон II опита кухнята на гостилницата, похвали се Драгов.

Менюто също е изцяло променено и в момента ресторантът предлага голямо разнообразие от апетитни ястия. В "Яйцето" се сервират 4 вида наливна бира, подбрани червени вина, наливно червено вино "Мелник Дамяница" и бяло "Керацуда Дамяница". От алкохолните питиета най-богат е изборът на водка, като 50 г българско питие струва от 0.70 до 1.50 лв. Вносните варират от 1 до 2.80 лв. Салатите са около 20 вида на цени от 1.70 до 2.60, като за заклетите кулинари се препоръчват "Рокфор" - маруля, сирене рокфор, орехи, и "Люта краставица" - краставици, лют пипер, чесново олио и босилек. От предястията заслужават да се отбележат магданозените кюфтенца (2.20 лв.), които рядко присъстват в ресторантските менюта. Ястията от риба са на цени 3.90. - 4.60 лв. и сред тях гордостта на готвача е фишролс - обезкостени панирани ролца от пъстърва, пълнени с царевица и моркови.

Заведението предлага и няколко ястия от пиле на цени 4.60 - 5.30 лв. Освен многообразието от месни специалитети от агнешко, телешко и свинско по-големи компании могат да поръчат цяло печено агне или прасенце срещу 150 лв. Свинското джоланче по баварски и телешкият специалитет "Ростбиф" със сос от боровинки задължително трябва да се опитат. Порциите са големи, някои са достатъчни за двама. Продуктите са пресни, картофите са "истински", а не бланширани и замразени, рядко се използват консервирани зеленчуци.

Заведението работи като ресторант след 17 часа и затваря към 23.30.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK