"Кому вервате ?" или как смешното започва да става нагло

На настоятелното питане на телевизионна репортерка за представените в царските листи лобисти на най-скандалните икономически групировки в събота Симеон ІІ възкликна, почти зачервен от раздразнение: Кому вервате - мене или на това, което се пише?!

Този фрагмент от репортажа на Нова телевизия за посещението му в Стара Загора на практика е първият сериозен публичен гаф на бившия цар. Попитан за агентите и икономическите лобита в листите му, той отново отговори, че движението му ще търси и предлага новия морал. Съветниците на Симеон са му направили лоша услуга с това заклинание - не само защото няма нов и стар морал, а и защото са минирали представата за нещо ново и почтено предварително.


Ако царят знаеше какво пише в Държаен вестник, едва ли щеше да заговори точно за нов морал и да се цупи, че журналистите не верват на него, а на "писанията". Писанията биват различни, но има официални, които дори не подлежат на коментар с безпристрастната си хроника на събитията.

Ето какво например съобщават те за кандидата на царя Никола Русев, огласен като сътрудник на бившата Държавна сигурност и поставен на избираемото трето място в листата във Велико Търново. Той е бивш член на съвета на директорите през 1999 г. на дружеството "Болкан интернешънъл индъстри груп". Дружеството развива деятелност по много посоки, една от които е съдружието в "Мултимекс Травел", което през 1995 г. има общ бизнес с интересно звучащото "Мария Луиза" ООД, а през 1999 г. - с "Роял Травел енд Холидейз". Но по-любопитен е друг факт -. регистрираното през 1997 г. общо дружество между обвитата със скандална слава фирма "Слънчев ден" и проследяваното "Мултимекс" под наименованието "Слънчев ден - Мултимекс".

Там като управител се появява лицето Иван Китов, който през 1994-та година е в ръководството на скандалната и фалирала по-късно "Кристалбанк"-Мадан заедно с Атанас Глухов. Последният пък заедно със сина на Китов - Велин Иванов Китов са в управителния съвет на "Титан инс", акционер в "Бул инс" на Васил Божков заедно с "Хемус инс" и "Атлас". За "Хемус инс" регистрите разкриват, че през 1996 г. неин председател е сегашният царски ковчежник Максим Димов, а негов заместник - небезизвестният бивш депутат с досие Георги Агафонов.

Всъщност, където и да "боднете" в царските листи - в крайна сметка винаги се стига до едни и същи лица и скандалноизвестни бизнесформирования (справка - последният брой на в. "Капитал").

"Новият морал" ги свързва по всевъзможни пътища и начинания. Така например за синдик на споменатата по-горе "Кристалбанк" Мадан е назначен тандемът "Явор Зартов" АД и датската "BDO Binders". Същият екип е синдик на фалиралите "Добруджанска банка" Добрич и пловдивската "Агробизнесбанк" на брокерите Христо Данов и Христо Александров. Явор Зартов е сред основателите на "Дисконтова къща" АД заедно с Илия Павлов и негов съратник в ръководството на ЦСКА по времето, когато беше собственост на "Мултигруп". През 1997 г. в същото ръководство е и изникващият почти отвсякъде царски ковчежник Максим Димов.

Интересно е да се отбележи, че след Явор Зартов синдик на "Агробизнесбанк" става сегашният водач на царска листа доц. Огнян Герджиков, който през далечната 1992 г. е един от основателите на Обединена българска банка. Тогава председател на съвета на директорите е Тодор Ненчев - специалист по машиностроенето от системата на Балканкар, който по-късно става изпълнителен директор на "Балкан машинари холдинг" от системата на Мултигруп. През 1995 г. Герджиков пък е бил в надзорния съвет на "Балканкархолдинг"

Вторият след Огнян Герджиков в листата на 25-ти софийски район е адвокатът Калоян Нинов. От миналата година той е управител на Първа финансова брокерска къща, която възниква в системата на първите честни частници около Моллов, Венцислав Йосифов и компания. През 1991 г. тя е вписана като смесена фирма с ограничена отговорност и e представлявана от Ивайло Мутафчиев. През 1992 г. Мутафчиев е член и на съвета на директорите на "Агробизнесбанк".

Подгласникът на Герджиков Калоян Нинов е бил съдружник в приватизационен фонд "Надежда 96" със Захари М.Захариев. Захариев пък има общ бизнес под името "Велпа 91", регистриран чак в Стражица, с Младен Мутафчийски, известен от оръжейния бизнес чрез фирмите "Тератон" и "Селена".

На избираемото второ място в Русе е поредният адвокат Даниел Вълчев. През 1997 г. с негово участие е регистрирано дружеството "Филимко", чиито председател на надзорния съвет е Любен Гоцев, а Даниел Вълчев е член. През миналата година става съдружник в "Слънчев ден" с фирмата "Контракт плюс". В "Слънчев ден" е и Георги Гергов, който през 1994 г. е имал общ бизнес с един от собствениците на фалиралата "Агробизнесбанк" Христо Александров - чрез "Тракия агро 1" и "Финкомагро". Същият Георги Гергов през 1998 г. регистрира в София "Агропродукт Б" АД, като председател на управителния съвет е Любен Борисов Беров.

Всичко дотук е само част от огромната документална поредица, която може да бъде условно наречена по-реалната широка коалиция на царя и чийто първообраз може да се търси в "Г-13" - печалноизвестното формирование на българския "национално-отговорен капитал" по времето на Любен Беров. Това, с което то е известно, са още по-печалните последици за българската икономика и за жизнения стандарт на българските граждани. Всъщност историята на на българския преход е историята на клиентелизма в българското посткомунистическо управление. И клиентите на властта през повечето време са едни и същи. Затова и царят, упътил се да управлява, най-напред да отговори на себе си кому верва, за да му поверват и останалите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK