Хотелиери протестират с блокада срещу пропускателен режим

Частни хотелиери блокираха в петък магистралата от Варна за Балчик и курорта Албена. "По този начин протестираме срещу решението на "Златни пясъци" АД да въведе платен пропускателен режим в курорта", каза президентът на фирма "БИРС" ООД Севдалин Стратиев.

Блокадата доведе до хаос в движението. Десетки коли бяха принудени да минават направо през курорта Златни пясъци вместо по магистралата, на път за Балчик и Албена. За около три часа не се движеха и градските автобуси от Варна до Балчик и обратно.

Областната администрация сезира същия ден Районната прокуратура за самоуправствени действия от страна на "Златни пясъци 2000". "Ще вземем мерки по чл. 185 от Гражданско-процесуалния кодекс за необходимост от опазване на обществения ред и недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата", заяви районният прокурор на Варна Радослав Лазаров. Според юристи неговото становище може да се тълкува и като предприемане на мерки за насилствено противопоставяне на блокадата.


Практиката за въвеждане на пропускателен режим е разпространена и в другите големи български курорти. В Слънчев бряг схемата се практикува от близо 15 години. Досега новите 76 собственици на хотели в курорта не са възразявали срещу режима. Инфраструктурата в комплекса се държи от държавното дружество "Слънчев бряг" АД, което притежава и 14 хотела, обявени за приватизация. От тази година в курорта е въведена нова и модерна пропускателна система, която функционира с магнитни карти. Влизането с автомобил в Слънчев бряг се заплаща от 1 юни до края на летния туристически сезон през септември. Таксата за едно денонощие е 8 лева. При по-дълъг престой се дава преференция. Например при седемдневно отсядане в курорта с личен автомобил се плащат 15 лв.

Пропускателният режим в Албена съществува от четири години. За новия летен сезон влизането с лек автомобил за денонощие струва 4 лв., а с микробус - 10 лв. Системата се прилага отдавна и във ваканционен клуб "Ривиера", където при влизане с автомобил се заплаща входна такса от 5 лв., като в цената влиза и място на паркинг. Ваканционното селище "Русалка" също е с пропускателен режим, но таксите са включени в цените на нощувките за гостите, тъй като комплексът работи само по системата "всичко включено".

От всички големи курорти само в "Св. Константин и Елена" не е въведена практиката да се заплаща влизането с автомобил. Причината според хотелиери е, че все още инфраструктурата е притежание на държавното дружество, което е обявено за приватизация, но в бъдеще не е изключено новият собственик да въведе режим.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK