На риба край София

Със затоплянето на времето столичните въдичари масово използват почивните дни, за да опитат късмета си. Къде обаче е най-подходящото място за любимото хоби?

Водоемите около столицата са две категории. В първата влизат няколко езера, взети под аренда от частници, където се лови срещу заплащане при определен режим на риболов. Вторите са достъпни за всички срещу риболовен билет.

За най-аристократичен се счита водоемът до Суходол, известен още като язовир "Филиповци", точно до околовръстното шосе. Наскоро той беше зарибен с пъстърви между 250 и 300 грама, канален сом и шаран. Риболовната такса е в различни категории, като "ВИП"-клиентите срещу 5 лева получават 8-метров участък в зоната, където кълването е най-добро, столче, чадър и кофа. В други участъци на езерото таксата е 3 лева, пенсионерите плащат по лев, а за инвалидите входът е безплатен. Всеки въдичар има право да лови с три въдици. Уловените ценни риби се заплащат, а костурът и каракудата са безплатни.


За есетра и моруна край Казичене

Особен род емоционални преживявания предлага езерото между ТПО "Казичене" и водоема за водни ски. До този рибарник се стига по отбивката до бензиностанцията на "Шел" край Казичене. От "Орлов мост" дотам разстоянието е само 10 км. На първо място водоемът се отличава от останалите с това, че в него може да се ловят руска и сибирска есетра и моруна, които са с тегло от 2 до 6 кг. Борбата с този хищник е нещо, което си заслужава да бъде опитано от всеки риболовец, защото рибите теглят с невероятно настървение и упорство. Уловените есетри и моруни обаче се пускат обратно в езерото предвид "скромните" им все още размери. Рибата кълве на плувка, като за стръв се залага парче от рибка, торен или дъждовен червей. Може да се опита и на жива рибка. Добри резултати дава риболовът на бял амур, също на плувка, със стръв грозд от бели или торни червеи. В езерото има още шаран, каракуда, уклей, както и трофейни екземпляри костур, достигащи до 1.5 кг. Таксата за риболов там е 1.5 лв на въдица. Не е задължително да се взима уловената риба, а който иска да си прибере улова, го заплаща.

Езерото до оранжериите на село Кривина - на 15 км от София, също предлага добри условия за риболов срещу 2 лева на въдица. От мирните риби се ловят предимно шаран и каракуда. Емоционален е уловът на бяла риба - кълве на малка рибка (слънчевка), добри резултати се постигат още с блесна, изкуствена силиконова примамка или воблер. И тук има големи костури. В езерото могат да се ловят трофейни екземпляри кефал, предимно на изкуствена муха, булдо или блесна. Добри резултати в улова на хищници се постигат при влошаване на времето.

Рибарникът до село Герман предлага подобни условия за риболов, като там основно кълват пастърва, шаран и сом.

Друг частен водоем е този до село Белопопци (около 40 км от столицата) - таксата е 2 лева на въдица и 2 лева за всеки уловен шаран, независимо от теглото му. Най-добре кълве на консервирана млечна царевица, както и на тестени примамки. Малоценните видове риба - каракуда и бабушка, се ловят само срещу първоначалната такса.

Язовир "Искър" е най-масово посещаван

От общодостъпните водоеми язовир "Искър" е най-масово посещаваният от столичните въдичари. Тази пролет неприятно впечатление направи липсата на контрол, което позволи на много бракониери да опъват безнаказано мрежи. Други осакатяваха рибата с ловене чрез "дране" с големи тройни куки. Все пак в "Искър" има голям шанс слуката да ви споходи. На дъно с пружина кълве прилична каракуда, понякога може да се хване и шаран. Най-масово се ловят каракудата и костурът, както и платиката. Около скалистите брегове може да се лови кефал на плувка с бял червей, ручейник или изкуствени примамки. Ако използвате воблер, силиконова рибка или блесна, може да закачите кефал или костур.

Масово посещаван обект е и Панчаревското езеро. Неудобство създават обаче присъствието на доста хора по брега, което плаши рибата, пляскането на лодки и водни колела и бракониерските набези с мрежи. Рискът да си тръгнете без риба оттам е доста голям, да не говорим, че когато рибата се разкълве, настава истинско стълпотворение. Все пак, ако решите да ловите на Панчарево е по-добре да отидете в делничен ден, като застанете в участъка около плажа, където имате шанс да хванете каракуда на червей или тестени примамки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах