До 2003 г. ще възстановяват свлачището “Кабакум”

Две години ще продължат ремонтно-възстановителните работи по отстраняване на големите щети, които нанесе свлачището в местността "Кабакум" край Варна. Фирмата-изпълнител е "Газстроймонтаж" АД, която спечели организирания за целта търг.

На 7 юни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е било подписано споразумение за получаване на кредит от Европейската инвестиционна банка. Общата сума на инвестицията ще възлезе на 6 млн. евро. Самото строителство трябва да започне на 7 юли и по проект ще завърши в началото на есента на 2003 г.

Изкопаната при строителните работи пръст ще се използва за засипване на вече амортизираното сметище на Варна в с. Въглен. Земната маса в местността "Кабакум" тръгна към морето на 15 април 1997 г. и нанесе непоправими щети на местността.

На голяма среща вчера подробностите по започването на укрепителните работи бяха уговаряни между експерти от "Газстроймонтаж", община Варна и "Геозащита", ВиК и "Електроснабдяване" АД - всички от Варна. Самата среща беше затворена за журналисти, а окончателно взетите решения там - почти засекретени. Очаква се обаче при започването на строителните работи на 7 юли да дойде лично председателят на Европейската инвестиционна банка Волфганг Рот, научи "Дневник". Ремонтните работи включват изграждане на голяма помпена станция за отпадни води, кладенец и хоризонтален дренаж за тяхното отвеждане, а също така и мощна трансформаторна станция. Всички руини, които съществуват в момента, ще бъдат премахнати, увериха специалисти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK