Съд лиши Държавния резерв от обезщетение за стопена сол

Главно управление "Държавен резерв" няма да получи нито лев за стопената морска сол, съхранявана в "Черноморски солници", определи Търговското отделение на Бургаския окръжен съд. Съдия Антоанета Андонова е отхвърлила иска на резерва за 186 000 лева като неоснователен, стана ясно вчера.

За липсата на солта се разбрало след извършената през 1998 година ревизия. Според доводите на тогавашните приватизатори - близката до БСП фирма "Мартимор", солта е била стопена от дъждовете. Проверка на "Булгарконтрол", веднага след пороите, отчела стопяване на общо 4162, 178 тона сол. Три вещи лица трябваше да установят какво количество от изчезналата суровина е била от запасите на държавния резерв.

Разплитането на казуса беше затруднено от липсата на т.нар. задбалансова отчетност, която се отнася за чужда собственост, съхранявана на територията на солниците. Юристката на солниците Елка Стоянова твърди, че стоката е била складирана на купчини върху солни полета и нямало практика да се застрахова нещо, което се съхранява по този начин.


След февруари 1998 година солниците са получили 46 милиона стари лева от Държавния застрахователен институт, но за нанесени щети на дълготрайни материални активи. Стопената сол не е била застрахована, констатираха и експертизите, назначени от магистратите. Според тях продукцията е унищожена от фарсмажорни обстоятелства и затова липсва отговорност за нанесени вреди.

"Мартимор" получи от държавата за преработка и реализиране на печалба целия държавен резерв от 30 000 тона сол .

След разваляне на приватизационната сделка от правителството на Обединените демократични сили фирмата, оглавявана от съпруга на състезателката по стрелба Весела Лечева Манол Велев, поиска 3 милиарда стари лева и обявяване на дружеството в несъстоятелност.

След отмяна на приватизацията от Върховния административен съд в наследство останаха липси на стойност 1,34 милиарда стари лева в дружеството. Те са от неплащани данъци, амортизирана техника, неизгодни сделки за доставка на огромни количества сол, над 300 млн. лева задължения към доставчици. Всичко това обаче не е отразено от продължилата година и половина финансова ревизия с участието на Икономическа полиция. Сигналите до Районната и Окръжна прокуратури също са останали без последствия.

Единственото в страната солодобивно предприятие бе продадено отново през май миналата година на създадената специално за целта компания "Булсол", собственост на "Мултигруп". Член на Управителния съвет на солопреработвателното дружество е самият Илия Павлов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK