Кабинетът на Виденов води по агенти на ДС

Правителството на Жан Виденов държи първенството по присъствие на агенти на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно от разпространения доклад на комисията по досиетата за сътрудниците на ДС и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУГЩ) в правителствата от 1990 г. насам. В кабинета на Виденов агенти са били вицепремиерът и министър на икономическото развитие Румен Гечев, министрите Васил Чичибаба - на земеделието, Илчо Димитров на -образованието и Любомир Дачев - на промишлеността. Виденов е имал в кабинета си 5 зам. министри от ДС, съветвали са го нещатни сътрудници на Първо главно управление в лицето на Владимир Жеглов и Иван Ангелов, а хора на бившите служби са оглавявали пресслужбата му (Красимир Райдовски) и Центъра за масова приватизация (Калин Митрев). За 22 лица от състава на Министрески съвет на БСП са открити данни за сътрудничество с ДС и РУГЩ, от които за 11 души има безспорни доказателства.

Комисията за досиетата е установила общо за 121 лица данни за принадлежност към бившите служби, от които обяви 44 имена с безcпорни доказателства. Картотекираните сътрудници на ДС и РУГЩ, чиито досиета са унищожени, са 43-ма, а спорните лица, за които не са открити достатъчно доказателства, са 23. Имената на 11 агенти се запазват по искане на днешните служби. Някои от обявените са били в повече от един кабинет. Двама от премиерите са картотекирани сътрудници, техните имена не се огласени.

Държавна сигурност има присъствие във всички правителства след 1990 г.


От всичките 44 обявени имена само едно е на жена. Това е Мариана Тодорова, заместник-министър на външноикономическите връзки в правителствата на Попов и Димитров. Тя е била нещатен сътрудник на Второ главно управление в ДС.

В двете правителства на Андрей Луканов има 12 агенти, от които 6 се огласяват.

В правителството на Димитър Попов е имало 13 лица, от които се обявяват само 2 имена. В кабинета на Филип Димитров общо са 7 души, от които 3-ма се съобщават. В правителството на Любен Беров - 13 агенти, от които 4 са явни, включително министрите на отбраната и на земеделието Валентин Александров и Георги Танев. В служебния кабинет на Ренета Инджова ДС има 11 лица, от които 4 се обявяват. В служебното правителство на Софиянски - 9, от които се огласяват 3. При Иван Костов нещатен служител на Второ главно управление е бил зам. министъра на търговията Румен Драганов, който беше и председател на Комитета по туризма. В кабинета на Костов има трима зам. министри със спорни доказателства, двама картотекирани и един министър, картотекиран като сътрудник на РУГЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK