Парламентарният правилник - първият препъни-камък на властта

Царските хора не са наясно какви капани могат да си заложат със закона, твърдят досегашните управляващи

Тежки дебати между политическите сили се очертават още в началото на новия парламент.

Първият закон, върху който ще дискутират депутатите, е Правилникът за организацията и дейността на 39-ото Народно събрание. Някои "идеи" на мнозинството, лансирани преди всичко от медиите поради недостига на официална информация, вече предизвикаха задочни нападки и спорове между отделните партийни централи: намерението на царските хора да свият парламентарния контрол до един път месечно, постоянните комисии да заседават на закрито и гласуването в пленарна зала да се извършва тайно.


Най-критични са реакциите от "Раковски" 134, откъдето твърдят, че юристите в царското движение "не са обиграни в парламентарните хватки" и ще прокарат правилник с много пропуски.

"Ако НДСВ възнамерява да ограничи парламентарния контрол до един път месечно, това ще бъде противоконституционно", категоричен е зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев. В проектоправилника си "Коалиция за България" предлага всяка седмица по половин час министрите да отговарят на въпроси, без да бъдат предварително подготвени. От Народен съюз определиха идеята за свиване на контрола като "подозрителна" и водеща до неправомерна закрила над дейността на правителството.

СДС ще защитава идеята работата на постоянните комисии да остане открита за журналисти. Изключения можело да се правят само за част от заседанията на Комисията по национална сигурност. Сините не държат комисията "Антимафия" да остане в този си вид. "Въпросът подлежи на дискусия, ще разгледаме предложенията на мнозинството", каза Абаджиев. Антикорупционната комисия да се превърне в гражданско-парламентарна, настояха на свой ред социалистите.

Разгорещен обещава да бъде и дебатът за необходимия брой депутати за съставянето на парламентарна група. По всяка вероятност СДС ще настоява за сваляне на бариерата от десет на седем народни представители, за да "уреди" коалиционните си партньори от Народен съюз, които са точно толкова, със собствена група. "Седем души са прекалено малко", отсега репликират от БСП.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK