Учени пак се скараха за гроба на Левски

"Гробът на Васил Левски се намира в олтара на църквата "Света Петка Самарджийска", в подлеза на ЦУМ", категорично заяви академик Николай Хайтов на бурна дискусия, посветена на местонахождението на тленните останки на Апостола.

Старият и периодично "подгряван" спор отново се разгоря и прерасна в шумен скандал между между писателя и арх. Андрей Михайлов, син на археолога акад. Андрей Михайлов-старши, който е открил костите. Архитектът се опита да защити тезата на баща си, че останките, открити при разкопки в църквата, са от Средновековието и следователно не биха погли да принадлежат на Апостола.

Хайтов нарече тези твърдения "скандално бръщолевене". Той се занимава с мистерията около мощите на Левски от 1984 г. Оттогава е убеден, че гробът на Дякона се намира именно в столичния храм. Писателят прилага като доказателство статия на в. "Мир" от 6 март 1937 година, в която се твърди, че Апостолът е погребан в олтара на църквата "Св. Петка Самарджийска".


След обесването тялото на Апостора е било погребано в т.нар. Позорни гробища в София и през нощта е било пренесено от приятелите му. През 1937 година това вече е било известно, но тогавашният екзарх Стефан не е дал разрешение за разкопки в храма, за да не бъде осквернено мястото. Чак през 1956 година са извършени археологически проучвания и още първата копка ударила в черепа на мъж, висок 172 сантиметра, вкопан до коленете в земята и със свит скелет под олтара.

Според Хайтов странното положение на тялото доказва, че погребението е извършено тайно и набързо и заедно с височината е сигурно доказателство, че това са мощите на Левски.

След откритието костите са били изнесени и унищожени, без да бъде съобщено на обществеността за находката. По това време се е проектирал паметникът на Ленин в близост до храма и евентуалното раздвояване на поклониците на Дякона и тези на Владимир Илич би предизвикало конфузия, твърди Хайтов. Той обвини археолозите, че са станали съучастници в историческо престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK