БНТ спира филмовата рубрика "Понеделник 8 и 1/2"

Българската национална телевизия спира рубриката за кино "Понеделник 8 и 1/2", съобщи в четвъртък програмният директор на БНТ Невена Андонова. На 6 август зрителите за последен път ще видят водещата Параскева Джукелова.

"Предаването се изчерпа, има нужда от обновяване", мотивира решението Апостол Пенчев, ръководител на продуцентско направление "Кино" в БНТ. Освен това рубриката за български филми не е излъчвала предварително заявените в БНТ ленти и сменяла темите. "Според новия закон за авторските права купуваме филмите директно от Националния филмов център и не ни е нужен посредник", каза още Пенчев. Досега БНТ е плащала на "Бояна филм" 8500 лева за едно предаване, като 1500 лв. са отивали за авторски права на филмите.

"Научих за решението от журналистите. Когато сме променяли предварително обявено заглавие, винаги сме подписвали анекс с БНТ," коментира Евгений Михайлов, шеф на "Бояна филм". Той допълни, че ще преговаря с конкурентна на БНТ частна телевизия да прави кинорубрика. "Да обновяват предаването по свой начин. Идеята беше не само да се излъчват филми, но и да се представят", коментира актрисата Параскева Джукелова, която е лице на "Понеделник 8 и 1/ 2".

Телевизията ще продължи да излъчва български филми. На мястото на "Понеделник 8 и 1/2" ще върви рубриката "Премиера", която ще представя нови продукции и телевизионен театър. Предаването тръгва на 12 август и ще излъчва филми, които ще бъдат групирани в рамките на месец според определена тема. В неделя следобед пък ще има по два часа за старо българско кино.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK