Бившите премиери за новия си колега

Какви пожелания ще отправите към новия премиер?

Кои са клопките пред новия премиер?

Има ли противоречие в съвместяването на длъжностите монарх и премиер?


Димитър Попов:

Пожелавам му да има сили и шанс да осъществи идеята, с която поема отговорност. Лидерът на НДСВ пое по-тежкия за него вариант - лично да поеме управлението. Той поема лична отговорност за осъществяване програмата на правителството, която все още не е известна.

Най-силното предизвикателство пред Симеон е да състави силно коалиционно правителство, в което да участват три парламентарно представени сили, на чието мнозинство той да разчита.

Аз имах зад себе си подкрепата на едно изключително мнозинство във Великото Народно събрание и имах постигнато консенсусно решение за програмата на правителството. Г-н Сакскобургготски разполага с по-малко възможности в това направление.

С факта, че става министър-председател и полага конституционна клетва пред Народното събрание в името на републиката и на народа на България, Симеон ІІ се ангажира да участва по определен начин в по-нататъшния политически живот на страната. Имам предвид някои намеци, които той отрича, и изрично казва, че нямат актуалност.

Ренета Инджова:

Нека Негово Величество, поемайки трудния път на спасение на страната ни, да постигне успех! Правителството, оглавено от Симеон ІІ, е най-желаното и най-очакваното от българския народ и ще сложи край на досегашната имитация на демокрация.

Въпрос за клопки - в началото на един процес на обновление на българската политическа система и на поставяне на нови морални ценности и приоритети - не е най-добрият начин да се отбележи този знаменателен ден за България. Аз съм убедена, че Негово Величество ще намери най-правилния път за управление и клопките, за които говорите, ще останат далече.

Това е въпрос, който не се е развил във времето и не може да има категоричен отговор. Има един принцип в логиката на политическия живот, че при определени обстоятелства всичко е възможно.

Стефан Софиянски:

Пожелавам искрено успех на новия премиер.

Мисля, че на този етап няма да има особени промени в структурата на кабинета, но не искам да се ангажирам с препоръки. Човекът преди един час е казал, че ще бъде премиер, а аз веднага акъл да давам. Излизам в отпуск при едно управление, ще видим при какво ще се върна.

Симеон ІІ - премиер беше и правилно, и очаквано.

8.ІІ.1990 - 20.ХІІ.1990 г.- правителства на Андрей Луканов, подкрепяни от БСП.

20.ХІІ.1990 г. - 7.ХІ.1991 - експертно правителство на Димитър Попов.

8.ХІ.1991 - 29.ХІІ.1992 - правителство на Филип Димитров, излъчено от СДС.

30.ХІІ.1992 - 17.Х.1994 - правителство на Любен Беров, излъчено от ДПС и БСП.

17.Х.1994 - 24.І.1995 - служебно правителство на Ренета Инджова

25.І.1995 - 11.ІІ.1997 - правителство на Жан Виденов, излъчено от БСП;

11.ІІ.1997 - 20.V.1997 - служебно правителство на Стефан Софиянски

21.V.1997 - 6.VІІ.2001 г - правителства на Иван Костов, излъчени от ОДС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK