Външно отчете продадени жилища

"Начинът за продажба на ведомствените жилища на външно министерство е напълно законен и приемлив и не буди никакви съмнения за пристрастия или за уреждане на някого", заяви вчера главният секретар на МВнР Стоян Тодоров.

Поводът бяха публикации във вчерашни ежедневници, че ведомството на Надежда Михайлова е уредило свои чиновници с евтини апартаменти. Според Тодоров, темата е стара и датира от началото на миналата година. Още през април 2000 г. жилищната комисия към Външно предлага на министъра да не се поддържа за в бъдеще ведомствен жилищен фонд, тъй като разходите за него са прекомерни. Затова Министерският съвет решава през ноември м. г. 134 жилища, в които са настанени бивши служители на МВнР и БОДК, да се предоставят на областния управител, а други 113 да се дадат на различни ведомства.


По същото време министър Михайлова дава съгласие 122 настоящи служители на външно министерство да закупят апартаментите, в които са настанени служебно. Към тях в списъка се добавят и 19 жилища на бивши служители, по които продажбата още не е довършена.

По повод информацията, че жилищата са били закупувани с компенсаторни записи, областният управител на София Васил Маринчев каза, че законът позволява такова плащане.

Министър Михайлова е решила до 50% от апартаментите да бъдат платени с компенсаторки. "В началото министър Михайлова каза: Никакви компенсаторни записи. Но после се появи брожение сред служителите и аз се нагърбих да убеждавам министъра да се съгласи. Опитахме да вдигнем малко процента до 75%, но Михайлова беше категорична - не повече от 50%", съобщи Стоян Тодоров.

По данни на областната управа, от началото на тази година са продадени 59 от апартаментите на Външно. За последния месец било продадено само едно жилище. "Крайно време беше външно министерство да се отърве от тези жилища", смята областният управител Маринчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK