Решението срещу Нова тв шокирало чуждите инвеститори

Решението на Върховния административен съд (ВАС) за отнемане националния лиценз на Нова телевизия е предизвикало международен отзвук. Това обяви на пресконференция вчера гръцкият милиардер Минос Кириаку, собственик на Нова телевизия.

"Решението на съда шокира международната инвестиционна среда. Това бе преценено както в Европа, така и в САЩ, и от мен бе поискано обяснение за необясними неща", каза магнатът, без да даде повече подробности. Той направи уговорката, че не коментира юридическите аспекти на проблема. "Климатът тук не е възможно най-добрият и очаквам развитието на нещата", каза още Кириаку.


Той дойде в сряда в България, за да се срещне с номинирания за премиер Симеон Сакскобургготски. Кириаку отказа да разкаже подробности за срещата си с царя. "Бях впечатлен от срещата. Искам да го наричам цар, защото той е цар наистина. Ако осъществи това, което чух, ще бъде за благото на българския народ", лаконично обясни гръцкият бизнесмен. Той разкри само, че тема на разговора са били инвестициите му тук.

"Търсим определени гаранции за нашия капитал, без да се занимаваме с вътрешните въпроси на страната. След това решение сме доста предпазливи, що се отнася до размера на инвестицията в Нова телевизия. Това се отнася и за другите инвестиции, които обсъждахме два месеца преди изборите", каза още Кириаку. Той допълни, че до няколко седмици ще вземат решение за бъдещите си вложения у нас.

"Антена груп" е инвестирала в Нова телевизия 6-7 милиона долара. "Разполагаме с програма за около 11 милиона долара, която ще се излъчи. Без национален лиценз не възнамеряваме да изпълняваме своите намерения само за аудиторията в София", заяви Кириаку. Гръцката групировка е инвестирала в последните години над 60 милиона долара в кораборемонтните предприятия в Бургас и Варна.

"Не бих затворил устата или отнел перото на нито един журналист. Не съм си го позволявал в собствената страна, че да си го позволя в чужда", отговори Кириаку на въпрос кой е наредил излъчването на материала "Агент Димитър се завръща". "Не знам кои са агентите в България, но ако журналистическият екип на Нова телевизия е решил да представи някои данни, с които разполага, са изпълнили своите задължения", каза още магнатът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK