О.з. ген. Бриго Аспарухов: Разузнаването да мине към правителството

Бившият шеф на разузнаването и настоящ депутат от "Коалиция за България" о.з. генерал Бриго Аспарухов обяви в четвъртък, че ще предложи на депутатите да приемат Закон за Националната разузнавателна служба (НРС). Проектът, който в петък ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание, предвижда разузнаването да премине под шапката на изпълнителната власт. На практика идеята представлява опит да се ограничат правомощията на президента, който в момента назначава и освобождава директора на НРС. С идеята си Аспарухов атакува индиректно наследника си ген. Димо Гяуров - ако министър-председателят определя кой оглавява разузнаването, ген. Гяуров ще се раздели съвсем скоро с поста си. Бившият депутат от СДС пое НРС с указ на президента Стоянов само няколко месеца след като беше избран за народен представител в 38-ото Народно събрание. Младият юрист прескочи няколко чина и беше произведен в генерал не без благоразположението на тогавашния премиер Иван Костов.

Директорът на НРС трябва да се назначава от премиера, защото службата работи по приоритети на правителството, смята о.з. ген Бриго Аспарухов. Законопроектът не предвижда разширяване на адресатите на информацията, която осигуряват специалните служби. Депутатът настоява и за създаването на подкомисия към комисията по външна политика, отбрана и сигурност, която да осъществява граждански контрол над службите. Има много случаи, когато това се налага, обясни Аспарухов и посочи като пример изгонването на Майкъл Чорни или съмненията за 40 милиона долара, източени от сметките на специалните служби.

Междувременно секретарят на съвета по сигурността към кабинета на Иван Костов и настоящ депутат Иво Цанев съобщи, че бившите управляващи имат готов проект на Закон за обществения ред и сигурност. За разлика от предложението на БСП сините предлагат нормативен акт, който засяга осем служби: НРС, Националната служба за сигурност, Националната служба за охрана, полицията, граничната полиция, жандармерията, пожарната и НСБОП. Според Цанев шефовете на тези служби трябва да бъдат назначавани от правителството и да се утвърждават от президента или парламента. Контролът върху работата им обаче е добре да се осъществява и от трите власти, поясни синият депутат.


----------------------------------------------------------------

Как коментират идеята на Бриго Аспарухов:

Пламен Панайтов (НДСВ): Ръководството на ПГ на НДСВ ще се запознае с предложението и ще предложи становище на групата. Все още нямаме решение.

Асен Агов (ОДС): Парламентът трябва да контролира дейността и финансирането на разузнавателните служби. Приветствам идеята да има граждански контрол, но не приемам идеята за създаването на специална комисия.

Кемал Еюп (ДПС): Специалните служби не трябва да бъдат на подчинение изцяло на изпълнителната власт. Изпълнителната власт в един момент се контролира от определена партия и започват партийни намеси в работата на спецслужбите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK